Gå ner i vikt – trots att du har uppnått klimakteriet. Det går, med lite hjälp.

Så går du ner i vikt – i klimakteriet

För många smyger sig symtomen på och upptäcks "försent".
Plötsligt har du gått upp 10 kilo – trots att du har ätit och rört dig som vanligt.
Här är 11 tips på hur du blir av med dina klimakteriekilon och går ner i vikt.

Är du i klimakteriet? Få kontroll på din vikt – med våra verktyg

Exakt när klimakteriet ska börja är väldigt individuellt, men förklimakteriet startar generellt sätt i 35-årsåldern och övergår i klimakteriet i 55-årsåldern.
– Att hamna i klimakteriet sker inte över en natt, däremot kan symtomen komma smygande och vara svåra att identifiera, menar Maria Särén, diplomerad kostrådgivare som bland annat skrivit boken ”Hormonkalendern”.

Prioritera dig själv och din hälsa i höst!

Svårare att gå ner i vikt i klimakteriet

Ett vanligt symtom på att man börjar närma sig eller har nått klimakteriet är att man har svårare att gå ner i vikt eller hålla vikten. Förutom att produktionen av östrogen och progesteron sjunker, ökar nämligen både sockerkänslighet och kortisolproduktion.
Östrogen och progesteron är de kvinnliga könshormonen som bland annat reglerar menstruationen. Kortisol är det hormon som utsöndras vid exempelvis stress och det har en klart negativ inverkan på vikten.

Så lindrar du dina klimakteriebesvär

De vanligaste sättet för att lindra besvär i klimakteriet är att använda någon form av hormonpreparat. Samtidigt är livsstilen av stor betydelse. Enligt Socialstyrelsen kan sunda levnadsvanor både minska klimakteriebesvär och öka välmåendet hos en kvinna. Framförallt kan det ge individen en möjlighet att själv påverka sin situation genom att bland annat se över följande 4 faktorer:

 • Varierad och näringsrik kost
  Stärker muskler och skelett. Har också en positiv effekt på energinivå, humör och immunförsvar samt skyddar hjärta och kärl.
 • Regelbunden fysisk aktivitet
  Lindrar svettningar, vallningar och nedstämdhet. Förebygger även fall genom att stärka muskler och skelett. Rekommenderat är pulshöjande aktiviteter som stärker hjärta och kondition i kombination med styrke- och balansträning.
 • Tobak och nikotin
  Förvärrar svettningar och vallningar samt förstärker negativa hälsoeffekter av den minskade mängden östrogen. Kan också leda till att klimakteriet infaller tidigare, både för dem som själv röker/har rökt och för dem som under en längre tid har utsatts för passiv rökning.
 • Alkohol
  Kan förvärra vallningar och öka risken för fall, vilket i sin tur leder till besvär relaterade till benskörhet. Ökar också risken för andra sjukdomstillstånd, såsom exempelvis bröstcancer som stiger redan vid en låg konsumtion.

  Källa: Levnadsvanors betydelse för lindring av klimakteriebesvär, Socialstyrelsen

11 tips för hur du går ner i vikt i klimakteriet

 1. Reducera dina risker
  Oavsett om du vi gå ner i vikt eller undvika att gå upp i vikt är A och O att försöka minska på sådant som du vet sätter krokben för dig. Vet du att du är svag för godis, glass eller fikabröd, jamen försök ta kontrollen över det.
 2. Undvik uppenbara energibovar
  Socker, kolhydrater och rent fett stjälper snarare än hjälper om ditt mål är att gå ner i vikt. Socker och andra kolhydrater gör nämligen att dina insulinnivåer skjuter i höjden, vilket i sin tur leder till att kroppen börja lagra fett. Var helt enkelt ärlig mot dig själv bara.
 3. Drick inte dina kalorier
  Det är också onödigt att tillföra energi som inte ger någon egentlig mättnad. Dricker du exempelvis juice, saft, läsk eller energidryck av gammal vana? Försök byta ut det mot vanligt vatten – eller åtminstone smaksatt eller kolsyrat vatten.
 4. Se över din näringsfördelning
  Se till att alla dina måltider innehåller en större mängd protein, en mindre mängd kolhydrater samt en mindre mängd bra fett. Det kommer att hjälpa dig att hålla dig mättare längre och stabilisera ditt blodsocker.
 5. Se över din måltidsordning
  Se även till att äta med jämna mellanrum. Även det jämnar ut ditt blodsocker och minskar risken för att du hinner bli vrålhungrig och tappa kontrollen. En bra regel är att införa två mellanmål samt att äta någonting litet var tredje timme.
 6. Se över mängden mat
  Ett garanterat och vetenskapligt sätt för att gå ner i vikt är att börja hålla koll på hur mycket energi du tillför din kropp och hur mycket du gör av med. Äter du lika många kalorier som du gör av med bör du hålla en någorlunda jämn vikt. Äter du mer går du upp i vikt och äter du mindre, går du ner i vikt.
 7. Motionera regelbundet
  Ett annat säkert sätt för att gå ner i vikt är att öka mängden motion. Och nej, det måste inte betyda att du ska gå på gym och tokträna. Det kan räcka med att införa en skön morgon- eller kvällspromenad varje dag. Huvudsaken är att du ser till att göra av med lite mer energi än du tillför.
 8. Styrketräna
  Det allra bästa är förstås en kombination av bra mat och träning. Eller ännu bättre: En kombination av bra mat, konditionsträning OCH styrketräning. Muskler förbrukar nämligen mer energi än kroppsfett, så ju mer muskelmassa desto högre förbränning.
 9. Stressa mindre
  När kroppen utsätts för långvarig stress går den in i försvarsläge och drar ner på vissa funktioner för att överleva situationen. Som vi redan nämnt ovan ökar till exempel mängden kortisol, vilket motverkar såväl fettförbränning som muskeluppbyggnad. Vill du gå ner i vikt är det därför viktigt att försöka reducera sådana saker i din vardag som du vet stressar dig.
 10. Se till att få tillräckligt med sömn
  Sömnbrist är ett vanligt symtom på att du är i klimakteriet. Samtidigt är det en av de högsta riskfaktorerna till varför man går upp i vikt, då en stor del av förbränningen sker just under natten. Är målet att gå ner i vikt är sömnen alltså viktigare än du tror. Läs mer om just sömn och fettförbränning.
 11. Utgå ifrån dig själv och enbart dig själv
  Det kan låta som världens största klyscha, men faktum är att det kan vara mer stressande än man tror. Och stress, det vet vi vid det här laget hur dåligt det är för såväl kropp som knopp, eller hur?

Läs mer om klimakteriet

Läs även

Att gå ner i vikt i klimakteriet

Så går du ner i vikt i klimakteriet

13 tecken på att du är i klimakteriet

I klimakteriet? Därför går du lättare upp i vikt

Så påverkar hormonerna din vikt

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här