Robert Sander, vinnare av Biggest Loser.
Robert Sander, vinnare av Biggest Loser. Foto: PRIVAT.

Robert Sander: ”Jag har fått mitt liv tillbaka”

DEL 1. För nästan exakt ett år sedan tog han ett beslut som skulle förändra hans liv. Idag är Robert Sander, 31, från Norrköping rikskändis – och hela 62,6 kilo lättare.
– När jag förstod att jag vunnit hela Biggest Loser brast allt, säger han. Här berättar han mer om hur livet förändrats och ser ut idag.

Känner DU igen dig i Roberts historia? Se hur DU kan få hjälp här

Många gånger hade Robert Sander försökt på egen hand. Men lika många gånger hade han gett upp. Han hade nämligen helt tappat tron på att få tillbaka sitt forna jag. Dessutom kändes vägen alldeles för lång, säger han:
– Jag levde ett liv utan självförtroende och kunde inte ens se på mig själv med kärlek längre. Så ansökan till Biggest Loser var på något sätt impulsiv, men samtidigt ett rop på hjälp.

Gömde sig hemma under flera år

Viktigast av allt var kanske att Robert nu äntligen vågade erkänna för sig själv att han nog faktiskt inte skulle klara det här själv. Han var också helt ärlig i sin ansökan och berättade öppet om alla sina tankar och känslor.
– Jag skrev både att jag skämdes för den jag blivit, att jag inte förstod hur jag kunde ha misshandlat min kropp så länge – och att jag hade gömt mig hemma de sista åren.

JUST NU: En månad på köpet

Brydde sig inte om maten och motionen

Tydligen fungerade det, eftersom Robert kom med. Men den första tiden på Ekolsunds slott blev tuffare än väntat – och Robert åkte ut först av alla.
– Förmodligen för att mitt fokus inte alls låg på maten och motionen. Istället kom det in en kille med så trasigt självförtroende att fokus snarare låg på att bli omtyckt och accepterad. Och det straffade sig direkt.
Har du försökt allt – utom Wellobe? Läs mer här

Fick en ny chans

Som tur var fick Robert dock en andra chans att via en hemmatävling kämpa sig tillbaka till en plats på Biggest Loser-slottet.
– Sabina Dufberg, min coach, försökte då få mig att inse att jag måste fokusera på mig själv och ta tillvara på den här chansen. Men det kanske allra viktigaste var att hon fick mig att inse, att jag SJÄLV måste VILJA göra en förändring.

”Jag ville kunna älska mig själv”

Det var då Robert bestämde sig: "Nu jävlar ska jag visa dem."
– Jag körde åtta timmar per dag. Tränade, åt, sov. Jag ville aldrig mer känna de känslorna jag hade haft om mig själv innan. Jag ville kunna älska mig själv, slippa bli dömd för hur jag såg ut och hitta både mig själv, glädjen och kärleken till mig själv och livet.
Behöver DU hjälp med att gå ner i vikt? Kolla här

Bara grät

Sagt och gjort. Robert startade på 148,6 kilo. Och 4,5 månader senare vägde han 86 kilo – och vann därmed Biggest Loser 2015.
– Den känslan... Den är nästan overklig nu när jag blickar tillbaka. När Kristin Kaspersen sa att jag vunnit, då brast allt. Jag bara grät. Och jag såg min familj, som också grät. Det var tårar av lycka. Allt jag verkligen hade kämpat för, det hade betalat sig.

”Alla uppoffringar betalar sig”

Idag är Robert Sander pigg, har nära till skratt och drar ett skämt i nästan varannan mening. Men så har han ju faktiskt också vunnit det största priset av de alla: Sitt liv.
Vad vill du säga till andra där ute som fortfarande kämpar med viktproblem?
– Att tro mig när jag säger att det inte finns några genvägar. Det är bara hårt jobb som lönar sig. Disciplin, fokus och beslutsamhet kommer en dag att ta också DIG i mål. All svett, värk och alla uppoffringar kommer en dag att betala sig, jag lovar. Och det är för den dagen du kämpar! För jag vet, den dagen kommer komma.
Bli medlem i Wellobe – och se hur mycket DU kan gå ner

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här