Robert Sander, vinnare av Biggest Loser 2015.

Robert Sander: ”Mat ska aldrig blandas ihop med känslor”

DEL 2. Robert Sander, 31, från Norrköping kunde knappt förstå att det var sant när hans namn ropades ut som vinnare av Årets Biggest Loser 2015. Idag är han 62,6 kilo lättare och har lärt sig att handskas med sitt lite problematiska förhållande till mat.

Det fanns en tid när Robert Sander, 31, från Norrköping knappt kunde titta sig själv i spegeln. Många gånger hade han försökt gå ner i vikt på egen hand. Och lika många gånger hade han gett upp – tills den dag han väl erkände att han inte skulle klara av det själv och ansökte till Biggest Loser 2015.
– Ett antal månader senare gick jag därifrån 62,6 kilo lättare som en klar vinnare. Och nu är livet helt förändrat, säger han.
Få mer tips, råd och motivation

”Jag vill aldrig mer skämmas för den jag är”

Idag får Robert Sander ständigt frågan om det inte är svårt att hålla sin nya vikt på egen hand. Svaret är nej, säger han, hans motivation är och kommer nog alltid att vara att han ALDRIG vill bli den han var förut.
– Jag vill aldrig mer känna de känslorna igen. Jag vill aldrig mer skämmas för den jag är. Och jag vill aldrig, aldrig mer trycka ner mig själv. Jag vill kunna se på mig själv och känna att jag faktiskt älskar mig själv. Kunna träffa främmande människor, stå där med självförtroende och bli dömd för den jag faktiskt är och inte hur jag ser ut. Detta är vad som driver mig, en sorts rädsla för att falla tillbaka, men kanske är också detta faktiskt JAG och mitt nya liv.

Extremt ensamt

På frågan om Robert äter pizza ibland svarar han dock ett tvärsäkert "absolut". Men skillnaden idag är att han äter det för att han vill och är sugen. Inte för att döva sina känslor eller för att trösta sig själv.
– Allt handlar om att själv ha kontrollen, mat ska aldrig blandas ihop med känslor. Nu har jag dessutom lärt mig att jag kan äta allt, bara det planeras.
Att förvänta sig att omgivningen ska förstå vad man går igenom är dock ett misstag, menar Robert Sander, på det sättet är en viktresa extremt ensam.

”Du själv är det största hindret”

Ingen annan kan dock känna de känslorna du gör eller veta hur dina tankar om dig själv ser ut, menar Robert Sander:
– Jag kan visa hundratals före- och efter bilder, ge tonvis kosttips och dela med mig av mängder av träningsscheman. Allt handlar i slutändan ändå om att det är DU och enbart DU som kan åstadkomma en förändring. För det är DU själv och enbart DU själv som är det största hindret mellan den du är idag och den du vill vara. Den dagen du inser att du har problem och vågar be om hjälp har du dock kommit en bra bit på vägen. Så lova mig en sak: Hur tufft det än är, hur ont du än har och hur mycket du än vill ge upp – lova att aldrig någonsin göra det! För det är aldrig för sent att göra en förändring.

Behöver du hjälp igång? Bli medlem här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här