Nikolaos Sarandopoulos före och efter sin hälsoresa med Wellobe.

”Det handlar om balans – inte diet”

Nikolaos vägde 130 kilo och tog medicin mot magsmärtor.
I dag är han piggare än någonsin, 45 kilo lättare och har ett normalt BMI.
– Det handlar verkligen bara om matematik, kalorier in och kalorier ut, säger Nikolaos, som blev utsedd till ”Årets Wellobe 2021”.

Nå din målvikt – med samma verktyg

Precis som vanligt fick Wellobe-redaktionen in många, gripande nomineringar. Medlemmar som förbättrat sin allmänna hälsa, nått sin målvikt, minskat risken för viktrelaterade sjukdomar och mår bättre mentalt.

Likt 2020 valde vi ut två vinnare av utmärkelsen ”Årets Wellobe”.

Investera i din hälsa!

Och ena vinnaren är...

Nikolaos Sarandopoulos, 48, från Södertälje

Hur känns det att bli Årets Wellobe?
Det känns helt fantastiskt! Att vinna något är alltid roligt men i detta fall beror det ju inte på tur utan på att jag faktiskt gjort något som andra bedömt är värt att premiera. Att jag redan ”vunnit” bättre hälsa och självförtroende är egentligen vinst nog. Att just jag blev utvald bland så många duktiga och kämpande människor känns mycket hedrande.

Varför tror du att du vann?
– Jag tror det är flertalet faktorer som bidragit. Först och främst resultatet i sig; minus 45 kg, från XXXL till L på 8 månader och efter det legat kvar på normalvikt sedan jag gick i mål den 28 februari. Men sen även att jag valt att dela med mig av min resa på sociala medier och på Wellobes community, dels för egen dokumentation men också som inspiration till andra som kanske kan känna igen sig. Killen i mysbyxor som alltid beställde två pizzor och bara gick på promenad om det ingick ”baguette-picknick”.

Jag har valt att dela med mig av allt från matbilder, ibland med tillhörande recept till tankar och rena resultat. Jag försöker också alltid bidra med min erfarenhet då någon frågar om råd, utan att utge mig för att vara expert på något sätt.

Vilka är dina största framgångsrecept?
– Målmedvetenhet är ett nyckelord. När jag väl bestämt mig innebär det att jag inte tummar på det jag vet att jag behöver göra. För mig innebar det i detta fall fem saker:

1. Jag bestämde mig på riktigt för att göra en förändring
2. Att logga precis allt jag lagade och åt i Wellobe-appen och hålla mitt satta kaloritak.
3. Att gå 10 km powerwalk varje dag tills jag nått mitt viktmål och sen hitta en ”sund” nivå. Jag går fortfarande den sträckan ibland, men inte varje dag utan då och då. När jag känner för det. I övrigt nöjer jag mig med dagliga, lite kortare promenader.
4. Att ta till mig det jag lärt mig samt lära mig laga mat och äta utan appen för att kunna hålla vikten även efter att mitt Wellobe-medlemskap gått ut.
5. Viktigast av allt var att förstå att det fanns utrymme även för exempelvis pizza, dock i mindre mängd och något mer sällan än tidigare. Det handlar inte om diet eller att förbjuda vissa saker helt, utan om balans.

Jag vill även tillägga att det här med powerwalks inte bara bidrog till viktnedgången utan även till upptäckten av hur bra jag mår mentalt av fysisk aktivitet. Jag har fått en bättre kroppskännedom och självkänsla. Det utvecklades till att jag för en tid sen började med aikido som utmanar både kropp och knopp.

Vilken är din favoritfunktion i Wellobe?
– Utan tvekan loggboken. Men för mig var även statistikuppföljningen viktig. Där kunde jag lägga in min vikt och mina mått och följa kurvorna. Till sist vill jag påstå att ”Mötesplatsen” (nuvarande Wellobes community, reds. anmärkning) spelade stor roll för mig. Där kunde jag dela med mig, peppa och bli peppad av andra medlemmar. Där lades grunden till mina inlägg både på Facebook och Instagram.

Vad är dina bästa tips för att lyckas med en hälsoresa?
1. Bestäm dig för att göra en förändring och håll fast vid den med glädje och stolthet
2. Använd tillgänglig hjälp/verktyg
3. Hitta en eller flera fysiska aktiviteter som fungerar över tid
4. Ta vara på kunskap och erfarenhet kring vad som fungerar och vad som är mindre effektivt
5. Förbjud ingenting utan njut i lagom mängd istället

Hur ska du fira jul?
– Lugnt och fint med familjen. I år är vila och energipåfyllning fokus efter ett minst sagt intensivt år med massor av jobb. Jag tar två veckor ledigt både från Scania och mina bägge band PartyAkademien och Jokers & Kings.

Gör samma resa som Nikolaos – bli medlem HÄR

Nomineringar i urval

Nikolaos nominerades av flera personer att bli Årets Wellobe 2021. Här är ett urval från nomineringarna som kom in:

”Jag vill nominera den fantastiske Nikolaos Sarandopoulos. Han gick med en sådan enorm styrka ner från 130 kg till 85 kg på 8 månader. Och efter målgången håller han fortfarande sin fina form, nästan 10 månader senare. Jag vet att han har inspirerat väldigt många i sin omgivning och är alltid så tålmodig och vänlig med att dela med sig av sin resa och allt han har lärt sig via Wellobe. Han är verkligen en inspiratör!”

”Jag vill nominera Nikolaos Sarandopoulos. Främst för hans engagemang i Wellobes community där han delat med sig av otroligt många tips utifrån sina egna erfarenheter. Han vill alla gott!”

”Min röst går på Nikolaos Sarandopoulos. Det är fantastiskt att kunna gå från så kraftigt överviktig till normalviktig, och sen dessutom hålla den nya vikten och livsstilen så länge som han gjort. Han visar andra i samma situation att det faktiskt går!”

Namn: Nikolaos Sarandopoulos
Ålder: 48
Yrke: Gruppchef på Scania
Bor: Södertälje
Familj: Två barn och sambo
Längd: 186 cm
Startvikt: 130 kilo
Väger i dag: 85 kilo
Instagram: nikolaos_nicke_sarandopoulos

Nikolaos har senaste åren intervjuats vid två tidigare tillfällen. Läs mer om hans resa här:

”När det känns rätt bara stämmer det”

”Gick ner i vikt – slapp medicinen”

HÄR kan du läsa om Patricia – Årets andra Wellobe!

Patricia Rätsep och Nikolaos Sarandopoulos, Årets Wellobes 2021!

Tävlingsregler

Nomineringarna har skickats till info@wellobe.se. En jury bestående av anställda på Wellobes redaktion har därefter gått igenom det inkomna materialet och genomfört en omröstning.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här