Både styrke- och konditionsträning kommer göra nytta, enligt Leila Söderholm, motivationsexpert på Wellobe (till höger).

Kvinna över 50? Så håller du vikten

En god nyhet är att kvinnor över 50 år är friskare än någonsin.
Trots det är kroppsvikten högre idag jämfört med för 40 år sedan.
– Genom att avsätta 30 minuter till rörelse fem dagar i veckan kan du göra något åt problemet, säger Leila Söderholm, motivationsexpert på Wellobe.

Anledningarna till att medelålders kvinnor väger mer idag är många – men till stor del beror det på att vi äter mer, energitätare och annorlunda än tidigare.
Maten är dessutom tillgänglig utan att det kostar energi att bära hem den och laga till den. Den rörelse vi tidigare fick av hushållssysslor, trädgårdsarbete och till och från arbetet har också minskat och idag sitter vi många fler timmar per dygn både hemma och på jobbet.

Friskare – men fetare

Enligt en studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar minskat bland medelålders kvinnor.
Kvinnor i 50-årsåldern röker också mindre jämfört med för 40 år sedan, de har bättre kolesterolvärden och lägre genomsnittligt blodtryck. Men trots det är det tydligt att de förändrade levnadsvanorna har gjort dem allt fetare.

JUST NU: 50% rabatt

Mer rörelse

Men allt är inte mörker, för precis som att vi de senaste 40 åren blivit friskare, går det också med mer rörelse att stoppa den skenande utvecklingen när det gäller viktökningen.
Vad är det då egentligen som fungerar och hur mycket måste du röra på dig för att hjälpa kroppen hålla vikten?
– Det hjälper inte att sporadiskt ta en promenad då och då. Inte heller kommer ett träningspass i veckan kunna hjälpa till med att kontrollera vikten.
– Här krävs det att fylla på med den rörelsen vi går miste om i vardagen. Många äter som om de hade ett krävande yrke där kroppen får jobba hårt, vilket ett fåtal har. Det finns egentligen inga bra ursäkter, den förlorade rörelsen måste tas igen någonstans. Då gäller det att tänka strategiskt. Alla kan röra på sig utifrån sina förutsättningar.

De positiva effekterna

Det är lätt att krångla till det och tro att det bara är komplicerade träningspass som gör nytta. För att få upp konditionen, för en otränad till medeltränad, räcker det med att bli varm, andfådd och känna sig svettig. Då fungerar snabba promenader eller en löptur enormt bra.
De mest otränade har som mest att vinna. Att gå från att inte röra sig alls till att börja med enkel rörelse som promenader ger positiva resultat.
En bra kondition ger massor av fina effekter. Du blir piggare och får mer ork i vardagen. Du får en starkare kropp och ett mer tränat hjärta som kan skicka ut mer syre till varje cell. Du får en minskad övervikt och en kropp som bränner fett mer effektivt. Kombinera mer motion med bra matvanor så ökar chansen för en längre livstid och framförallt ett friskare åldrande utan hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes typ 2.

Tips: Så här kan du träna

Motion kan delas upp i tre olika nivåer:

Lågintensivt där det utan problem går att föra ett samtal.
Förslag: Dans, promenad, transportcykling eller styrketräning

Medelintensivt där andhämtningen är snabbare men det går att prata flämtande.
Förslag: Powerwalk, snabbare danser, jogging, cykling eller pulshöjande styrketräning

Högintensivt där pulsen är hög, det är omöjligt att prata.
Förslag: Löpning, Snabb cykling eller högintensiv styrketräning

Uppskatta ansträngningen och vilken nivå konditionen ligger på.

Alla nivåer ger effekt men om du på en vanlig promenad (lågintensiv) är så andfådd att det är svårt att prata, så bör konditionen höjas. Är det omöjligt att få fram ett ord under en powerwalk så är konditionen också lite för låg.

De gyllene 30 minuterna:

– Att röra på sig på medelintensiv nivå fem gånger i veckan i 30 minuter ger fantastisk effekt på konditionen, speciellt om det är en otränad person.
– Är det en viktnedgång och konditionshöjning som är målet öka tiden av medelintensiv aktivitet till 60 minuter fem gånger i veckan.
– Är det att förbättra konditionen som står på agendan så öka intensiteten till högintensiv.

Upplägg: Det här kan du satsa på

  • Ha ambitionen att få ihop 2,5 timmar per vecka.
  • Avsätt tid till 30 minuters rörelse fem gånger per vecka.
  • Otränade har mest att vinna, börja med lågintensiv träning.
  • Styrketräna kroppen en gång per vecka. Använd basövningar med egen kroppsvikt. 10 av varje i 4 varv: Benböj, armhävning, rygglyft, situps & höftlyft.
  • Är du äldre? Lägg till balansövningar och utmana balansen ofta.

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här