Getty Images

5 skäl att du går upp i vikt – som inte har med kosten att göra

Vid övervikt är det ofta personens matvanor som är den största boven. Men det finns fall där hur du äter inte är den direkta orsaken. Här är fem anledningar till viktuppgång som inte har med kosten att göra.

Kolla om du kan nå DIN målvikt – med vår metod

Du tränar mindre
Du kanske spelade en lagidrott under lång tid med träning och match flera dagar i veckan? Då hade du ett högt energibehov, och kunde äta mycket utan att gå upp i vikt. Sen slutade du med din sport – och fortsatte äta lika mycket. Det är många som känner igen sig i situationen och den leder i många fall till viktuppgång. Vill du gå ner i vikt eller hålla vikten kan du hitta nya sätt att röra på dig eller dra ned på kalorierna.

Du får färre tillfällen att röra på dig
Promenadavståndet till jobbet kanske bytts ut till att du måste ta bilen? Försvinner delar av vardagsmotionen blir du av med tillfällen att göra av med energi. Det kan också handla om att du börjat ta hissen i stället för trapporna eller inte har tid för en lunchpromenad.
Så fungerar Wellobe

Du har blivit äldre
Det här kan du så klart inte göra någonting åt. Vi åldras allihopa, och det förändrar vår ämnesomsättning på så sätt att vi får svårare att bränna kalorier. En orsak till det är att vi tappar muskelmassa – muskler ökar din förbränning även i viloläge.

Du är stressad
Att bli stressad ibland behöver inte vara något farligt, faktum är att det är bra för oss eftersom det frigör det viktiga hormonet kortisol. Men är du kroniskt stressad får det negativa konsekvenser. En amerikansk studie från förra året visar bland annat att det finns ett samband mellan höga nivåer av kortisol och fettmassa.

Du sover dåligt
Att inte sova tillräckligt kan få flera konsekvenser, en av dem är att du kan gå upp i vikt även om du inte vill det. När din dygnsrytm förändras kan det påverka dina hormoner och ämnesomsättning. Dessutom är sannolikheten att du får i dig mer kalorier när du är vaken längre än vanligt.
Bli medlem HÄR

Nå din drömvikt med oss!

Behöver du hjälp med DIN hälsa?

Wellobe* startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003, då under namnet Viktklubb. Som medlem får du en kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till tusentals kaloriberäknade recept, träningsprogram och filmer, dina egna framsteg i grafer samt får tips, råd och stöd ifrån några av Sveriges ledande hälsoexperter. Och behöver du extra pepp kan du alltid besöka vårt medlemsforum.
Varmt välkommen till oss!
 

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
Nå din målvikt – med vår hjälp

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här