Foto: Marika Lindbom-Jakobson/Colourbox

Lätt övervikt kan orsaka artros

Det finns många orsaker till artros. En av dem är övervikt.
– Faktum är att bara några kilo extra kan påverka, säger Stefan Lohmander, professor i Ortopedi vid Lunds universitet.

Behöver du hjälp med att gå ner i vikt? Kolla här
Om du har ledvärk i form av stela, ömmande eller värkande leder så kan det vara artros. Det är inte farligt men kan ändå vara besvärligt. Alla kan få det och orsakerna är många. Arvet har visat sig ha en viss påverkan men också vår livsstil.
– Idrott på hög nivå kan till exempel öka risken för artros, precis som du löper större risk om båda dina föräldrar har varit drabbade, förklarar Stefan Lohmander.

Knäna som gör ont
Oftast är det knäna som drabbas vid artrosbesvär. Enligt en studie som ett forskarteam i Lund genomfört löper en person som är kraftigt överviktig åtta gånger större risk att drabbas av artros i knäna än en person som väger normalt. Men även en lätt överviktig person löper ökad risk för denna sjukdom. I det här sammanhanget definieras ”Lätt övervikt” som 7–8 kg övervikt hos en person av normallängd.
– Knän och höfter klarar oftast inte av belastningen som orsakas av övervikten. Många gör dessutom felet att de slutar röra på sig för att de är rädda att artrosen blir värre. Det är snarare tvärtom. Vi är gjorda för att röra oss och gör vi inte det så fungerar våra leder sämre. Att springa tre maratonlopp i veckan är för mycket men en promenad, en cykeltur eller annan daglig motion är att föredra, säger Stefan Lohmander.

Kosten påverkar
Det är alltså bra att motionera och röra på sig regelbundet eftersom musklerna blir starkare vilket ger ökad stabilitet runt leden. Sen kan man också minska besvären genom att ändra sin kosthållning.
– Vi har sett att de som går ner 10 procent av sin ursprungsvikt får mindre besvär och man går lättast ner i vikt genom att tänka på vad man stoppar i sig. Kombinationen av ändrad kosthållning och mer fysisk aktivitet är därmed en bra start.

Behöver du hjälp med att gå ner i vikt? Kolla här

Janneke Wackerberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här