Hur viktig är sömnen egentligen??
Hur viktig är sömnen egentligen?? Foto: Colourbox.

Så viktig är sömnen för ditt välbefinnande

Att det är viktigt att sova bra på natten vet de flesta.
Men visste du att dålig sömn på sikt kan göra dig tjockare och öka risken för både diabetes, och  hjärt- och kärlsjukdomar.
– Dålig sömn och övervikt går hand i hand eftersom glukosomsättningen störs när kroppen inte får den sömn den behöver, säger Michael Lysdahl överläkare och verksamhetschef på Aleris FysiologLab i Stockholm.

Att drabbas av problem med sömnen är inget ovanligt. Många uppfattar då och då att de har svårt att somna eller att de vaknar ofta på natten. För de som har problem som håller i sig rekommenderar Michael Lysdahl, överläkare på Aleris FysiologLab i Stockholm, att man ska söka hjälp.

– Ungefär 10 procent lider av sömnapnésyndrom och det är inte alltid man vet om att man gör det. I bland söker personen hjälp för att de är konstanta trötta och har dålig sömn och så konstaterar vi att de lider av sömnapnésyndrom, säger Michael Lysdahl.

Vad innebär sömnapnésyndrom?

– Det är snarkningar som även innehåller andningsuppehåll. Eftersom hjärnan har en inbyggd funktion som väcker dig när du inte andats på 20-30 sekunder innebär detta att en del vaknar väldigt ofta under natten och får en oerhört störd sömn.

Är det farligt?

– Det kan vara väldigt obehagligt att väckas av att man inte andats på 20-30 sekunder men det finns ingen risk att du ska kvävas i sömnen, hjärnan väcker dig. Men däremot blir man trött och det sliter på kroppen. Går man med dessa problem länge finns det en högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, som högt blodtryck och stroke. Det finns även en förhöjd risk för diabetes, säger Michael Lysdahl.

Är det vanligare att överviktiga drabbas av snarkningar och sömnapnésyndrom?

– Ja det finns ett samband men det är inte så att det bara drabbar överviktiga eller att alla överviktiga automatiskt får sömnapné. Det också vara så att man blir överviktig eftersom man lider av sömnapné och får en störd sömn, säger han.

Väger du för mycket? Kolla ditt BMI här och få svar på direkten

Hur vet jag om jag lider av sömnapnésyndrom?

– Oftast är det en partner som berättar för patienten att den har andningsuppehåll men det behöver inte vara det. Ett tecken man kan hålla utkik efter är om man är lika trött på morgonen som när man gick och la sig. Då har man antagligen något problem som rubbar sömnen.

Finns det någon hjälp?

– Ja det finns effektiv hjälp mot sömnapné med en så kallad cpap mask eller anti-apnéskena.

Kan man bli av med problemet utan behandling?

– Hos de patienter som fått sömnapnésyndrom i samband med att de blivit överviktiga finns det en bra chans att det försvinner helt om man går ner i vikt, säger Lysdahl.

Behöver du gå ner i vikt? Bli medlem i Wellobe här

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här