Svårt att bli gravid? Här är 11 tips.
Svårt att bli gravid? Här är 11 tips. Foto: Colourbox/Cecilia®.

Blir du inte gravid? Så ska du göra

Visst spelar arvsanlag roll för möjligheten att bli gravid.
Men det finns saker att göra för att hjälpa naturen på traven.
Doktor Anna Karin Lind från Fertilitetscentrum i Göteborg sina tips till dig som kämpar för att bli gravid.

Att gå ner i vikt kan öka dina chanser att bli gravid – få hjälp här

1. Håll vikten normal. Ett BMI på mellan 19 och 25 ger de bästa möjligheterna att bli gravid. Såväl undervikt som övervikt rubbar hormonnivåerna i kroppen och ger sämre fertilitet hos både kvinnor och män. Övervikt kan också öka riskerna under graviditeten och förlossningen.
2. Håll koll på bukfettet. Var de extra kilona sitter spelar också roll för chanserna att bli gravid. ”Äppelformen”, alltså när fettet sitter runt midjan, ger sämre förutsättningar än ”päronformen”, då fettet sitter runt höfter och bak.
3. Rök inte. Rökning minskar chanserna att bli gravid rejält, och det gäller både aktiv och passiv rökning. Det minskar spermakvaliteten hos män och gör det svårare för kvinnor att bli gravida. Rökning ökar också risken för missfall och för komplikationer under graviditeten.
4. Se upp med kaffet. Forskning har visat ett eventuellt samband mellan hög kaffekonsumtion och minskad fertilitet hos både kvinnor och män. Mycket kaffe under graviditeten kan också ge en viss ökad risk för missfall. Par som vill få barn rekommenderas därför att inte dricka mer än två-tre koppar kaffe om dagen.

6. Lyssna på den biologiska klockan – hos både kvinnan och mannen. De flesta vet att kvinnans fertilitet minskar med åldern men nu visar forskningen att män också har en tickande klocka. Studier har visat att spermakvaliteten är nedsatt hos män över 45 år och att mannens ålder har betydelse för missfall och fosterskador. Biologiskt är den ideala åldern att få barn mellan 20 och 25 för kvinnor och under 35 för män.

JUST NU: En månad på köpet

7. Ta folsyratillskott. Folat behövs för cellernas ämnesomsättning och för att bilda röda blodkroppar, vilket är viktigt för blodbildningen och fosterutvecklingen under graviditeten. Det finns naturligt i baljväxter, gröna bladgrönsaker, bär, fullkornsprodukter och lever, men om du planerar att bli gravid bör du ta folsyratillskott för att minska risken för ryggmärgsbråck hos barnet.

8. Ta det lugnt med alkoholen. Forskning har visat att alkoholdrickande kan minska fertiliteten, särskilt hos män där det påverkar spermiekvaliteten.

9. Motionera lagom Regelbunden motion hjälper till att hålla vikten balanserad och öka blodcirkulationen. Elitidrottande ska du däremot se upp med om du är kvinna, eftersom det kan leda till för lite kroppsfett och ägglossningsstörningar.

10. Ät rätt. Det finns ingen mirakelkost som ökar chanserna att bli gravid, men genom att äta nyttigt och balanserat kan du se till att kroppen får alla de näringsämnen som behövs för hormonproduktionen. En sund kost är därför mycket bättre än pulverdieter om du behöver gå ner i vikt.

11. Minska stressen. Det finns ingen tvärsäker forskning som visar att stress påverkar möjligheten att bli gravid. Men att ha svårt att bli gravid kan slita på relationen och det är viktigt att stötta varandra för att kunna ändra livsstilsmönster. Genom att ta hand om er själva och varandra får ni hjälp att orka igenom denna period.

Behöver du hjälp med att gå ner i vikt? Kolla här

Lisa Halldén

Få mer hjälp som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här