Extrakilon behöver inte vara farligt, men på fel ställe ökar risken för sjukdomar.
Så hur vet man om man är i riskzonen?
– Ha koll på fettet på magen, säger läkaren.
Känner du igen dig? Få hjälp med din hälsa
Statistiken talar sitt tydliga språk. Varannan svensk väger för mycket och många är på väg åt samma håll. Men hur ska man veta när trivselkilona är okej och när det börjar bli en fara för hälsan?
– Stirra dig inte blind på vågen, ta reda på var dina kilon sitter i stället, säger Ylva Trolle Lagerros, överläkare och medicinskt ansvarig på Överviktenheten i Stockholm, och förklarar att det är bukomfånget som ökar hälsorisken.
– Fetma kring magen tyder på en hög andel metabolt aktivt fett, vilket är negativt för hälsan och ökar risken för till exempel hjärt- kärlsjukdomar och diabetes typ 2.
Hur tar man lättast reda på sitt bukmått?
– Det finns och har funnits många olika sätt, men det lättaste och bästa tycker jag är att helt enkelt ta ett måttband och placera mellan revben och höft.
Vad ska man ha för mått?
– Är du man ska du helst hålla dig under 94 centimeter, men ända upp till 102 centimeter är okej. Mått över det innebär däremot bukfetma. Är du kvinna ska ditt midjemått helst ligga under 80 centimeter. Sedan kan jag tycka att man är lite hård mot kvinnor, men att försöka hålla sig under 88 centimeter är bra.
Foto: Ylva Trolle Lagerros, Modelhouse
Vad betyder då de här måtten i praktiken?
– Jag skulle säga att varje centimeter motsvarar ungefär ett kilo. Det är inget jag har vetenskapligt stöd för, men min kliniska erfarenhet säger att ungefär tio kilos viktnedgång leder till tio centimeter mindre midjemått.
Så vad gör jag om jag har för höga bukmått?
– Det avgör du själv. Precis som att det finns rökare som röker hela livet utan att bli sjuka eller dö i förtid, så finns det överviktiga som inte kommer drabbas negativt av sin övervikt, men man bör veta att det ändå finns risker med det. Vill du minska riskerna bör du försöka gå ner i vikt. Vad det innebär är olika för alla. Vissa behöver börja med maten, andra med att ta itu med sin stressfyllda situation eller sin alkoholkonsumtion.
Så här mäter du ditt bukmått med måttband:
– Mät på rätt plats. Placera måttbandet mellan det nedre revbenet och höftbenet.
– Var noggrann. Håll måttbandet så rakt som möjligt. Titta efter i spegeln om det blir lättare.
– Håll lagom hårt. Ha måttbandet spänt, men dra inte åt för mycket.
– Dra inte in magen. Andas som vanligt och var avspänd när du mäter.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.