Avlägger du ett nyårslöfte varje år? Ta hjälp av dietistens tips – och öka chansen att gå ner i vikt.

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte

Sluta röka, träna mer eller gå ner i vikt.
Avlägger du ett nyårslöfte varje år – men är året efter tillbaka på ruta 1?
Ta hjälp av dietistens tips och öka chansen att gå ner i vikt en gång för alla.

Känner du igen dig? Läs mer här

Ett vanligt "fel" folk gör när de avger sina nyårslöften är att bara fokusera på sina mål. Och visst är de viktiga, men kanske än viktigare är vägen dit, menar dietisten Josefine Jonasson.
– Fråga därför dig själv vad som krävs av dig för att du ska uppnå ditt mål. Och framförallt, hur har det gått förut när du har försökt? Prova att använda tidigare erfarenheter som facit. Att föreställa dig hur ditt mål kommer att påverka dig och få dig att må är också värdefullt. Det kan fungera som en motivator när det börjar kännas segt och hopplöst, säger hon.

JUST NU: 50% rabatt

”Att vara realist är A och O”

När väl tolvslaget väl börjar närma sig bör du även ha funderat igenom ditt nyårslöfte ordentligt och bestämt dig för hur du ska gå tillväga.
– Är målet till exempel att börja träna är det bra om du träningskläder och skor. Och ska du förändra matvanorna behöver du kanske handla hem lite bra mat som finns där när det är dags att köra igång. Att vara realist är A och O. För här handlar det inte om att hoppas att det går bra utan att se till att det kommer att gå bra. Du måste helt enkelt ha en plan.
Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Ta hjälp av delmål

Har du exempelvis ett viktmål är ett annat tips att dela upp det i ett antal delmål. För att bestämma sig för att gå ner 20 kilo kan kännas lite väl stort. Genom att däremot dela upp ditt mål i två-tre kilon i taget känns det både lättare och mer hanterbart.
– Då kan du också lättare se dina framgångar efter varje uppnått delmål. Tyvärr är vi ofta bättre på att se vad vi inte gör och det påverkar oss såklart negativt på flera sätt. Så att fira varje liten seger är jätteviktigt. Men gör det med annat än godsaker. Att istället fira med god, hälsosam mat är till exempel både bra för kroppen och den fortsatta vägen mot ditt mål. Du kan också fira med ett nytt klädesplagg, ett långt och skönt bad eller vad som helst. Det viktigaste är att det känns som en belöning för dig.
Få hjälp med dina mål och delmål? Bli medlem här

5 bra nyårslöften

  • Gå ner 10 kg i vikt
  • Sluta röka
  • Träna minst 3 ggr/vecka
  • Promenera minst 30 min/dag
  • Planera en veckomatsedel /vecka

5 tips på hur du lyckas hålla ditt nyårslöfte
1. Bestäm dig för vad du vill uppnå. Var konkret.
2. Fundera över hur ditt liv kommer att påverkas när du uppnått målet.
3. Gör en rimlig och rättvis plan.
4. Sätt upp delmål.
5. Fira varje liten seger!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här