Lena Birath, gästbloggare på Wellobe.
Lena Birath, gästbloggare på Wellobe. Foto: Leif Forslund/PRIVAT.

F d elitidrottaren Lena Biraths bästa viktnedgångstips

Lena Birath, 46, från Falun har totalt 69 landskamper i innebandy och bandy bakom sig. Så hon om någon vet hur viktigt det är med samhörighet, gemenskap och trygghet – oavsett om målet är att vinna en match – eller gå ner i vikt.
– Vi människor är flockdjur som vill bli sedda, respekterade och älskade som vi är, säger hon.

Vill du ha mer tips, råd och bra läsning från Wellobe? Kolla här

Ända sedan barnsben har Lena Birath, 46, varit en aktiv lagidrottare. Och med otaliga timmar tillsammans på träning, i omklädningsrum, bussar samt på både fritid och matcher har lagmedlemmarna varit som hennes familj.
– Jag hade aldrig blivit den person och framgångsrika idrottare som jag blev, utan mitt lag.
Och jag hade aldrig pushat och drivit mig till otaliga träningstimmar med träningsvärk, svett, glädje och tårar, om vi inte gjort detta för att uppnå våra uppsatta mål tillsammans. Det är styrkan i att träna i grupp – oavsett om det är på elit- eller motionsnivå, säger hon.

Fått vänner för livet

Som lagspelare får man också träna på socialt samspel och det har gett Lena vänner för livet. Det blev särskilt tydligt när hon och lagkamraterna från innebandylaget nyligen sågs igen.
– Tillsammans tampades vi om SM-medaljerna i elitserien och hade inte setts på 10 år, ändå slöt 20 av 23 spelare upp och tog vid ungefär där vi slutat, berättar hon.
Samtidigt var det underbart att träffa dessa människor utan prestationen i fokus, menar hon.
– Vi avslutade natten med att återuppleva gamla minnen på våra luftmadrasser, precis som förr. Och när jag vaknade nästa dag tänkte jag: Så här skulle jag vilja vakna upp varje morgon: I ett sammanhang och i en grupp, med dessa underbara människor omkring mig.

Hitta aktiviteter alla tycker om

Det Lena vill lyfta fram är den kraft som finns i känslan av tillhörighet och gemenskap. Den är starkare än man tror. Har man försökt gå ner i vikt hundratals gånger utan resultat, kanske man därför ska fundera på något nytt?
– Vi människor är flockdjur och vill bli sedda, respekterade och älskade som vi är. Mitt tips är därför att testa någon form av gruppträning eller hitta nära och kära som kan tänka sig att promenera, testa stavgång, jogging, simning, gymträning eller något annat kul tillsammans. Det viktigaste är att hitta aktiviteter alla tycker om, det är en förutsättning för att ni ska vilja röra på er. Vem vet, denna grupp människor kanske blir nya vänner för livet?
Få mer tips, råd och pepp som medlem

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här