Hur hantera all julstress? Psykologen tipsar.

Så hanterar du julstressen

Se upp så att julens bestyr inte konkurrerar ut din hälsosamma livsstil.
För innan du vet ordet av har julstressen gått ut över din mentala hälsa.
Här ger Wellobes psykolog sina tips.

Håll vikten över jul – med våra verktyg

När kalendern nästintill spricker inför julen är det inte mer än mänskligt att tappa fokus. Det kan bli snabbmat på språng för att du vill hinna med din julklappsshopping på lunchen. Eller så blir det ingen lunch alls, vilket kan leda till att du desperat kastar dig över pepparkakorna på eftermiddagsmötet eftersom du är vrålhungrig. När julhelgen sedan kommer är du kanske helt enkelt för trött för att bry dig och söker tröst i det dignande julbordet. Men ta det lugnt. Det finns knep för att minska julstressen och hålla dig på rätt kurs, både före och under julen...

Investera i din hälsa du också!

6 tips inför julen

1. Ta ett steg i taget
Fokusera på här och nu. Tänk “nu står jag i kön” i stället för att ”vad kassörskan är seg”. Det förändrar ändå ingenting. Passa på att ta små pauser där du är – det är en bärbar strategi som du kan ha med dig jämnt.

2. Undvik julstress genom att planera
Det bästa är att göra en övergripande planering. Hur ser slutsituationen ut? Dela sedan upp det i delmål så att det blir rimligt och realistiskt och se till att återhämta dig mellan varven. Gör du inte det blir du mycket mindre effektiv, även om man skulle kunna tro att man hinner mer.

3. Analysera din julstress
Fundera på vad som krävs av julen och för vems skull? Vem är det som bestämmer det, är det dina egna värderingar eller något som du känner förväntas av dig? Bestäm dig för vad som är viktigt för just dig.

4. Tänk till innan
Stanna upp och fundera på om det är värt att skippa lunchen eller ta den där extra lussebullen. Påminn dig själv om vem du försöker uppnå ditt mål för och varför.

5. Njut av julmaten
Ät smart genom att plocka det som är absolut godast på tallriken, eller det du sällan äter och som känns lyxigt. Skalar du bort det du inte gillar eller äter ofta, som köttbullar och potatis, skalar du också bort mycket onödiga kalorier och kan på riktigt unna dig och njuta av det du har framför dig och slipper tänka “Stackars mig, jag får inte äta det jag vill på julbordet”.

6. Satsa på en vit jul
Alkohol påverkar omdömet, så försök undvika snapsen och julölen. För det räcker med små mängder för att du helt ska strunta i din plan, och dagen efter vill man också gärna äta onyttigt.

Läs även

Så firar du jul – utan att gå upp i vikt

Här är bästa maten på julbordet

Så många kalorier finns på julbordet

Så många kalorier finns i ditt julfika

8 bra alternativ till julgodis

Vad kan jag dricka istället för glögg?

Här är julbordets värsta kaloribovar

Här är julmaten som kan hjälpa dig ner i vikt

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här