Kolhydrater och styrketräning nämns ofta som negativt i samband med viktnedgång.

7 saker du kanske inte visste om viktnedgång

Du bränner mer om du tränar före frukost, kolhydrater gör dig tjock och att fasta gör att du går ner i vikt snabbare. Eller?
Här är 7 fakta om viktnedgång som du kanske inte kände till.

Hitta din drömvikt – med våra verktyg

JUST NU: 1 månad på köpet

Vill du gå ner i vikt och börjar söka runt efter tips och metoder kommer du bli överväldigad. Berättar du för kollegorna eller släkten är chansen (eller risken?) stor att du får ännu fler svar.

Här får du svar på sju av de vanligaste funderingarna som många har när de inleder en viktnedgång.

JUST NU: En månad på köpet

1. Styrketräning kan hjälpa din viktnedgång

När vi pratar om viktnedgång hamnar ofta konditionsträningen i fokus. Det är lätt att förstå varför: En löprunda, rask promenad eller ett spinningpass är i stunden mer energikrävande än styrketräning. Men långsiktigt då?

Faktum är att styrketräning är viktigare under en viktnedgång än under flera andra perioder i livet. Ligger du på ett kaloriunderskott samtidigt som du inte tränar dina muskler kommer de att brytas ned i en betydligt högre utsträckning. Underhåller du musklerna genom att styrketräna ser du till att kilona du tappar till större del tas från din fettmassa.

Varför är det då bra att behålla så mycket muskelmassa som möjligt? Muskler kräver mer energi än fett, vilket betyder att ju större del av din kropp som består av muskler, desto mer kommer du att förbränna över dagen. Även dagar du inte tränar.

Få tillgång till vår onlineträning som medlem

2. Kolhydrater kan absolut göra dig tjock, men…

En kalori är en kalori. I den aspekten spelar det ingen roll om du äter kolhydrater, fett eller protein: Får du i dig mer energi än du gör av med, kommer du att gå upp i vikt. Om det är pasta eller lax som gör att du hamnar på överskott spelar ingen roll.

Du kan med andra ord absolut gå upp i vikt genom att äta kolhydrater. Men du kan också gå ner i vikt.

Med vår loggbok får du full koll på ditt intag

Matklocka? Periodisk fasta är en populär diet.

3. Periodisk fasta kan hjälpa dig gå ner i vikt

En populär metod för att gå ner i vikt är periodisk fasta. Det innebär att du äter under ett visst fönster, och fastar resten av tiden. De vanligaste varianterna är 5:2-dieten (du äter som vanligt under fem dagar i veckan och fastar helt under två dagar) och 16:8-dieten (du äter under åtta av dygnets timmar och fastar resterande 16).

Den forskning som finns på området visar att periodisk fasta kan hjälpa dig gå ner i vikt, men det verkar inte vara mer effektivt än begränsa energiintaget utan att fasta. Precis som i många andra frågor handlar det om vad som fungerar bäst för dig: Ligger du i ett kaloriunderskott över tid kommer du att gå ner i vikt, oavsett när och hur ofta du äter.

Klassisk kaloriräkning eller 5:2? Vi har program för båda

4. Träna när du vill – tidpunkten är inte avgörande

Att träna före frukost är ett klassiskt knep för att bränna mer fett. Men funkar det?

Till viss del verkar det faktiskt göra det. I en uppmärksammad studie från 2014 kunde forskarna se att den grupp som gjorde sitt konditionspass på fastande mage också hade en något större fettförlust när dagen var slut. Hur den här skillnaden i fettförlust påverkar din viktnedgång på sikt är dock osäkert, och bedömare menar att det behövs mer forskning för att fastslå det.

Föredrar du att träna före frukost kan du med gott samvete fortsätta med det, men tränar du hellre på förmiddagen, eftermiddagen eller kvällen behöver du inte heller oroa dig för att effekten på något sätt blir lidande.

5. Vad du äter är viktigare än om du tränar

Vad är egentligen viktigast för din viktnedgång, kosten eller träningen? I dag är experter och forskare helt överens om att det är vad du äter som är mest avgörande.

I teorin kan ökad fysiskt aktivitet hjälpa dig att hamna på ett större kaloriunderskott, men i praktiken är det svårt. Kroppens svar på ökad kaloriförbrukning är nämligen att du kommer bli hungrigare och därför omedvetet öka ditt kaloriintag. Dessutom kommer du troligen att röra på dig mindre under dygnets övriga timmar, när du inte tränar. Ännu en omedveten effekt.

Med det sagt är all typ av pulshöjande fysisk aktivitet positivt ur flera aspekter. Det minskar risken för flera sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck, stroke och hjärtinfarkt. Det påverkar också din hjärna positivt, du får en ökad koncentrationsförmåga och bättre minne. Många menar också att träning är motivationshöjande under en viktnedgång och indirekt gör det lättare att välja bra mat.

Få en egen uträknad kalorinivå som medlem i Wellobe

6. Därför ska du inte äta för lite

Kaloriunderskott är en förutsättning för att gå ner i vikt, men hur stort ska underskottet vara? En del som ofta glöms bort när man pratar om kalorier och viktnedgång är näringsämnen. Äter du för få kalorier är det helt enkelt svårt att få i dig alla näringsämnen du behöver.

Som medlem i Wellobe kan du som lägst få en daglig kalorinivå på 1300 kcal. Nivån du får beror bland annat på kön, ålder och i vilken takt du vill gå ner i vikt.

7. Frukosten är inte viktigare än något annat mål

Är en bra frukost lika med en hälsosam livsstil? Människor med en rutinmässig frukost tenderar faktiskt att ha en bättre hälsa, har näringsfysiologen Anki Sundin tidigare berättat för Wellobe. Men det betyder inte att det är frukosten i sig som gör dig hälsosam, det finns helt enkelt inget så kallat orsakssamband i den forskningen.

Vill du gå ner i vikt är det ditt totala dagsintag som spelar roll. Ligger du på ett kaloriunderskott spelar det ingen roll om energin du får i dig kommer från frukosten eller middagen. Ät frukost om det passar dig, skippa den om du vill, helt enkelt.

Starta din hälsoresa idag – bli medlem här

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här