Att gå ner i vikt på nätet är en säker metod, visar studier.

Så går du säkrare ner i vikt

Tidigare trodde man att det var bättre att gå till en läkare att väga in sig hos.
Men nu visar studier att viktnedgång på nätet för vissa individer kan vara ett säkrare sätt för att gå ner i vikt.

Nå din målvikt – med våra verktyg

Exakt vad de avgörande skillnaderna är om man jämför Wellobe med liknande tjänster som inte är internetbaserade är svårt att sätta fingret på. Men en viktig aspekt är betydelsen av närhet och personligt stöd när man befinner sig i en förändringsprocess, menar Madeleine Svensson, medicine doktor och universitetslektor i Hälsovetenskap, som är en av författarna bakom studien ”The Change in Eating Behaviors in Web-Based Weight Loss Program: A Longitudinal Analysis of Study Completers".
– Det gäller särskilt vid just viktminskning, eftersom det kan vara en känslosam förändring som påverkar både familj och vänner. Men av de medlemmar i Wellobe (f d Viktklubb) som vi följde under ett halvår gick männen ner i snitt sju procent och kvinnorna nästan sex, vilket är jättebra, säger hon.

”Wellobe finns alltid där”

Tidigare trodde man att det var mer framgångsrikt att ha en läkare att väga in sig hos, men då webben har expanderat så att man kan få sina instruktioner direkt ser förhållandena annorlunda ut. I Wellobe kan du till exempel alltid logga mat och motion i både webb och mobil, få dagliga menyförslag, recept, tips och råd.
– Det är jätteviktigt. På det sättet finns Wellobe alltid där. Inte som hos läkaren där man måste boka tid. När det gäller viktminskning är det samtidigt ingen annan än personen själv som kan åstadkomma förändringen. Och vissa tycker att det är enklare att följa program på webben där de kan vara anonyma, medan andra föredrar att få hjälp "live". Själva framgången handlar alltså om att hitta en skräddarsydd metod som passar en själv och det är trots allt det är det som är det viktiga, inte hur det görs.

Investera i din hälsa du också!

Funkar Wellobe då? Svaret är ja

Orsaken till Madeleine Svensson valde att studera just Wellobe var att hon ville hitta ett sätt för att bemöta den eskalerande fetmaepidemin på nationell nivå.
– För att komma till rätta med ett så stort samhällsproblem tror jag att man måste börja med helheten. Och även om internet har funnits ett bra tag saknas forskning kring hur effektivt internet är som verktyg i konventionell sjukvård och hälsoforskning.
Och hur skulle du sammanfatta studien, funkar Wellobe eller inte?
– Ja det gör det, men självklart behöver vi ännu mer underlag för att dra några större nationella slutsatser. När det gäller framtiden är en positiv iakttagelse åtminstone att vi inte ökar i vikt, utan att de siffror vi har i dag tyder på en viktminskning på 6-7 procent efter sex månader och det är bra. Alla små steg mot en mer hälsosammare livsstil är bra.

Nå din målvikt – med våra verktyg

Så genomfördes studien

Studien gjordes år 2008 och publicerades i tidskriften "Journal of Medical Interest Research" i november 2014. Syftet var att utvärdera ett svenskt viktminskningsprogram på webben med speciell fokus på medlemmars ätbeteende innan, efter 3 månader och efter 6 månaders deltagande. All datainsamling skedde via hälsoenkäter på webben och ätbeteendet undersöktes med hjälp av ett vältestat frågeformulär bestående av 18 frågor.
Frågorna delades upp i följande tre områden:

1. Emotionellt ätbeteende

Ex a: Händer det att du äter när du känner ångest?
Ex b: Brukar du äta för att du känner dig ensam?

2. Okontrollerat ätbeteende

Ex a: Om din favoritmat serveras, har du då svårt att avstå?
Ex b: Händer det att du ibland har svårt att sluta äta när du väl har börjat?

3. Återhållsamt ätbeteende

Ex a: Tar du medvetet små portioner för att hålla nere din vikt?
Ex b: Hur ofta händer det att du äter mindre än du faktiskt vill?

Svarsalternativen var Alltid/Ofta/Sällan/Aldrig och varje alternativ tilldelades ett visst antal poäng. Ju högre poäng, desto högre grad av ett visst ätbeteende. All sammanställning gjordes av Josefine Jonasson, som idag är Leg. Dietist på Wellobe.

Läs även

Därför fungerar vår viktklubb – Wellobe

Så startade viktklubben Wellobe

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

FAQ Wellobe

Omdömen om Wellobe

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här