Lurar det frestelser överallt i ditt hem? Så hälsosäkrar du det.
Lurar det frestelser överallt i ditt hem? Så hälsosäkrar du det. Foto: Freedigitalphotos.

Hälsosäkra ditt hem

Frestelser i ditt hem kan minska dina chanser att gå ner i vikt.
Här listar Wellobes KBT-specialist Klara Edlund tips på vad du bör se upp med för att nå din målvikt.

Håll koll på din hälsa – med vår hjälp

Ett hem är för många en plats för trygghet och återhämtning. En plats där man kan vara sig själv utan krav. Åtminstone är det så vi vill att det skall vara. För dig som jobbar för en långsiktigt hållbar livsstil med bättre hälsa och lägre vikt kan det vara viktigt att se över ditt hem.

Så ”hälsosäkrar” du ditt hem

1. Boka in en stund med dig själv – precis som vilket möte som helst. Se till att du är mätt innan mötet och att du inte blir störd.
2. Fundera och skriv ner de faror som du vet lurar i ditt hem. När är det störst risk att du kliver av din livsstilsplan? Vad är det konkret som händer när du gör det? Tex hoppar över träning, hoppar över måltider, äter sådant du inte planerat för eller äter ute.
3. Ha alltid träningsväskan packad och klar.
4. Vilka strategier kan du ta till när faran är ett faktum? Ha tex mat hemma som går snabbt att stoppa i dig utan att förstöra din planering.
5. Testa avslappningsövningar för att komma ner i varv och fokusera på det som är viktigt – nämligen att hålla sig till planen.
6. Se till att den fysiska aktivitet som du planerat är upphängd på någon yttre faktor. Det vill säga att du är bokad på ett träningspass, att du  har en överenskommelse med en kompis, eller ingår i stegtävling på jobbet.
7. Se till att ingen ”risk-mat” finns hemma.
8. Se till att snabba alternativ finns att tillgå när sug och hunger slår till och du behöver få i dig något snabbt. Ha tex alltid frukt, nötter och skalade morötter hemma.
9. Vid bakslag – ta lärdom och använd dig av kunskapen.
10. Viktigast av allt – påminn dig själv om varför du har satt upp de mål du har satt upp. Det är alltid bitvis en krokig väg att vandra. Men det är sällan vi ångrar när vi väljer den ”rätta vägen” trots att det bitvis känns tungt. Uppmärksamma när du gör det och beröm och belöna dig själv. Varje steg räknas!

Håll koll på din hälsa – med vår hjälp

Sofie Strandberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här