Sover du dåligt och är överviktig? Då kan det vara receptet.

Därför kan sömnbrist göra dig fetare

Många lider av upprepade sömnproblem. Studier visar dock att sömnbrist kan leda till både övervikt och fetma.

Behöver du gå ner lite i vikt? Bli medlem

Studier vid Harvard Medical School i USA visar att sömnbrist har ett nära samband till både övervikt och fetma. Enligt Lauren Hale, docent i preventivmedicin vid Stony Brook university och styrelsemedlem i the National Sleep Foundation, påverkar avsaknaden av sömn nämligen våra hungerhormoner, skriver Huffington Post.
Under perioder av sömnbrist kan man se att hormonet ghrelin som styr vår aptit ökar, samtidigt som hormonet leptin som styr mättnadskänslan minskar. Ökar plötsligt din aptit kan det därmed vara ett tecken på att du bör se över ditt sömnmönster.
Så vad göra? Här är Lauren Hales bästa tips:

1. Förbered din kropp
Lauren Hales förslag är att du först och främst dämpar belysningen hemma på kvällen samt släcker lamporna i de rum som du inte vistas i. På så vis förbereder du kroppen för sovläge och stimulerar produktionen av melatonin, ytterligare ett hormon som styr din sömncykel, säger hon till Huffington Post.
2. Skippa kvällsmackan
Ju längre du är vaken, desto större är risken att du småäter. Det är ytterligare ett skäl till varför du borde försöka komma i säng i tid. Ett tips är att sätta ett matförbud på två timmar innan läggdags. Fet och proteinrik mat kräver nämligen mer matsmältningsenergi, vilket förhindrar kroppen att slappna av, enligt Lauren Hale. Det blir svårt att komma till ro så se till att sista måltiden för dagen blir ett litet, kolhydratsnålt mål och ge dig själv gott om tid att smälta det innan det är dags att gå till sängs.

3. För dagbok
Inte bara tenderar du att vara hungrigare när du är trött, du tenderar också att göra allt sämre val. Nyligen presenterades en studie som visade att ungdomar med sömnbrist var mer benägna att välja mat med både fler kalorier och färre näringsämnen, framför mer hälsosamma alternativ. Känner du igen dig är ett gott tips att föra dagbok för att kartlägga ditt ät- och träningsmönster, menar Lauren Hale. Det har visat sig främja både viktminskning och ett mer hälsosammare leverne på sikt.

4. Undvik koffein efter lunch
Se till att hålla ditt koffeinberoende begränsat till förmiddagstimmarna. Koffeinet stannar nämligen i din kropp i upp till fem timmar. Känner du dig ändå sugen på något varmt att dricka strax innan läggdags är det bättre att prova en koffeinfri kopp örtte.
Källa: Huffington Post

Få mer hjälp som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här