Fettcellerna du utvecklat går inte att bli av med – men du kan gå ner i vikt ändå.

Allt du behöver veta om fettceller

Går du lättare upp i vikt ju fler fettceller du har? Kan du bli av med fettceller under livets gång? Frågorna är många – och vad som egentligen gäller om fettceller har varit omdiskuterat. Vi bad Stephan Rössner, professor emeritus, att reda ut.

Nå dina hälsomål – med vår metod

Hur stor risken för att just du ska drabbas av fetma är, avgörs till viss del redan som spädbarn. Dina levnadsvanor senare i livet är naturligtvis den största faktorn, men redan vid födseln har du unika förutsättningar.
– Vi föds med olika anlag för fetma och olika antal fettceller. Men det exakta antalet är inte så enkelt att ta reda på. Det är som att stå på toppen av ett isberg, du kan bara ta ut en liten bit som du kan ta prover på. Sen kan vi bara gissa hur resten ser ut, säger Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska institutet, där han jobbat på överviktsenheten i flera år.

JUST NU: 50% rabatt

Ökar mellan fem och sju års ålder

Men det är som sagt hur du lever, äter och rör på dig som bestämmer om du verkligen ska bli överviktig eller inte.
– Det är vad som händer sedan, med start mellan fem till sju års ålder, som gör skillnad i längden. Då ökar våra fettceller i antal, så det är en bra idé att hålla koll på barnens vikt och se till att de rör på sig. Om de blir väldigt runda i den åldern ökar antalet fettceller mer än normalt, vilket ökar risken för problem med fetma resten av livet. Och ju senare den ökningen kommer i livet, desto kortare tid finns ju för att utveckla fettceller.
Men det är inte bara antalet som spelar roll. Människor med fetma har både fler och större fettceller än en normalviktig person. Ju större dina fettceller är, desto mer fettmassa kan de ta upp.

Kan jag påverka fettcellerna senare i livet?
– Det finns ju olika typer av ingrepp, där du suger eller skär bort fettmassa. Men det kan komma tillbaka redan efter ett år, och dessutom sätta sig på farligare ställen. Skär du bort fett från låren kan det sedan sätta sig runt buken istället.
Så om jag tidigare varit överviktig har jag lättare att gå upp i vikt igen?
– Ja. Du blir inte av med fettcellerna du “lagt på dig”.
Stephan Rössner påpekar samtidigt att om du har du sunda vanor och rör på dig mycket kommer du så klart att förbränna fett ändå. Du kan också fortfarande gå ner i vikt, även om det kan vara svårare än för andra.
Så det är inte lönlöst att försöka gå ner i vikt, även om jag varit överviktig stora delar av livet?
– Nej, det går. Vi ska inte glömma att det alltid är jobbigt att gå ner i vikt, oavsett hur livet sett ut tidigare. Kampen tar liksom aldrig slut, eftersom du ska hålla dig på en vikt när du väl gått ner dina kilon.

Rössners bästa tips för en hållbar viktnedgång

– Rör på dig mer och ät mindre!

– Ät regelbundet för att undvika att bli panikhungrig

– Du kan äta allt, men inte alltid

Få hjälp att nå din målvikt

* En individuell kostplan
* En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
* En bank med tusentals kaloriberäknade recept
* Träningsprogram och filmer
* Dina framsteg i grafer och tabeller
* Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
* Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
* Tillgång till programmet "90 dagar med Mårten Nylén"
Varmt välkommen till oss

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här