Kolla: Så bränner du bort ditt magfett – snabbare.
Kolla: Så bränner du bort ditt magfett – snabbare. Foto: Getty images.

Hur bränner man fett bäst?

Svaret är ja – du kan påverka din kropps förmåga att bränna fett.
Du kan till och med optimera fettförbränningen mer än du tror.
Nedan förklarar vi hur.

Nå din målvikt – med våra verktyg

Bränna fett på två olika sätt

Generellt sätt kan man säga att kroppen börjar bränna fett vid två olika tillfällen:
1) Det ena är när du äter något som innehåller fett.
2) Det andra är när din kropp går in i ett tillstånd av ketos och därmed förbränner fett istället för kolhydrater för att få energi.
Svaret är alltså ja, du kan själv styra hur mycket fett din kropp ska bränna – till en viss gräns. Är du normalviktig och vill behålla din vikt gäller det att göra sig av med de kalorier du får i dig. Vill du däremot gå ner i vikt måste du se till att uppnå ett underskott av kalorier. Bara då kan din kropp bränna ditt "överflödiga" fett. Ett normalt dagligt intag brukar ligga mellan 1 800-2 500 kalorier beroende på kön, ålder, längd och vikt.

JUST NU: 50% rabatt

Bränna fett snabbt

Om vi utgår från att du vill gå ner i vikt och därmed bränna fett så snabbt som möjligt, så finns det en risk för att du nu kommer att bli besviken. Det går inte fort att gå upp vikt och därmed inte heller att gå ner. Det ska det heller inte göra, enligt oss. Det som visat sig ge bäst resultat är nämligen att hitta ett sätt som kan fungera på lång sikt för ofta handlar det ju om att göra en livsstilsförändring. Strikta dieter med få kalorier eller dieter där man måste utesluta exempelvis kolhydrater, fett eller protein helt, tenderar att bli för komplicerade i längden. Och då tappar man lättare motivationen. Utesluter man fett helt är exempelvis risken att man blir för hungrig och istället stoppar i sig de kalorierna på annat håll. Däremot visar studier att träning effektivt kan hjälpa dig att bränna fett snabbare, eftersom det ökar din energiförbrukning och kräver mer kalorier.

Bränna fett via kosten

Vad, hur och när du äter är viktigare för din fettförbränning än du tror. Äter du ett överskott av kalorier omvandlas nämligen energin till fett som lagras i depåer i din kropp. Att tänka på vad, hur och när du äter är därmed det viktigaste när det kommer till att bränna fett och få kontroll på din vikt.

Livsmedel som bränner fett

Som redan nämnts så är det in- och uttaget av kalorier som styr vad som händer med fettet i din kropp. Det finns även vissa livsmedel som sägs kunna ge din fettförbränning en skjuts i rätt riktning. Starka kryddor, som chili eller peppar, är ett knep. Kaffe, grönt te och yoghurt kan också påverka. Man ska också dricka mycket vatten och inte heller gå för lång tid utan mat eftersom det kan stoppa upp förbränningen.

Äppelcidervinäger – bränner det fett?

Vissa påstår att äppelcidervinäger skulle kunna bränna fett. Men nej, oss veterligen finns det ingenting som säger att en diet på äppelcidervinäger i längden skulle öka fettförbränningen.

Kolla: Kan våra verktyg hjälpa dig att bränna mer fett?

Bränna fett via träning

Det är alltid bra att äta innan träningen. Kroppen behöver energi för att orka ta i och därmed kunna bränne mer. Tänk dock på att inte äta för nära inpå dina pass, eftersom du istället kan få ont. Ett bra riktmärke är att äta 2-3 timmar innan.

Bästa träningen för att bränna fett

Många undrar om det är mer effektivt att gå, jogga, springa, cyklar eller yoga om man vill bränna fett. Svaret är att all motion bränner kalorier. Den bästa träningen för att bränna fett är – klycshigt men sant – därmed den som blir av. Det man däremot kan tänka på är att ju större muskler, desto större energiförbrukning. Och ju större energiförbrukning, desto mer fett bränner du. Att tro att det enbart är konditionsträning som skulle bränna fett är därmed en myt. Du kan bränna minst lika mycket fett med styrketräning. Det viktiga är att du hittar någonting du tycker är roligt, för då ökar chanserna att du kommer att göra det både oftare och mer.

Bränna fett även efter träningen

Ett träningspass ger inte bara effekt under själva utförandet – utan också efter. Kroppens förbränningsnivå höjs i takt med tränandet och kan hålla den nivån upp till ett par timmar efter träningen. Särskilt om du tränar styrketräning. Att röra på sig ett par gånger per dag kan därmed vara bra. Varför inte göra två till tre styrkeövningar när du kommer hem ifrån jobbet? Eller kanske till och med innan om du hinner?

Ät bättre, rör dig mer och bränn mer fett

Äta efter träningen

Efter träningen är det bra att fylla på med energi. Det gör att kroppen lättare återhämtar sig. Förbränningen går dessutom på högvarv efter ett pass.

Bränna fett utan att träna alls

Det går absolut att bränna fett utan att träna, även om motion förstås alltid är bra för kroppen. Som sagt, gör du dig av med mer energi än du får i dig bränner din kropp mer fett, så vill du bränna fett utan att tränas alls gäller det helt enkelt bara att hålla koll på din intag av mat och dryck.

Bränna fett och bygga muskler

Att det skulle gå att förvandla fett till muskler är en myt, däremot går det att minska fettmassan samtidigt som musklerna blir större. Det du kan tänka på är att inte äta för lite, eftersom kroppen då orkar mindre och du inte får ut så mycket av sin träning. Att bygga muskler tar mycket energi och därmed behöver du också fylla på med det både innan och efter.

Bränna fett av att promenera

Yes, det går faktiskt att bränna fett effektivt bara genom att promenera. Det är till och med ett av de mest effektiva sätten eftersom lågintensiv träning ofta är enklare att börja med om du väger lite mer.

Kan man punktförbränna fett?

Många är vi som önskar att vi kunde punktförbränna överflödigt fett på specifika ställen på kroppen. Vissa hoppas att bli lite smalare om midjan, andra har komplex för sitt gäddhäng eller sina breda lår. Tyvärr är vi alla olika och både lägger på oss och bränner fett på helt olika sätt. Däremot går det att träna upp olika delar av kroppen och på så vis öka muskelmassan på särskilda fokusområden, men i slutändan är det ändå kosten som avgör om det kommer att synas eller inte.

Bränna fett på magen

Precis som vi skriver ovan, måste du alltså gå ner i vikt för att bränna bort fettet på magen. Samtidigt kan du förstås träna magen för att få starkare muskler. Om du bara tränar och fortsätter att äta som vanligt, finns däremot en stor risk att dina önskade resultat uteblir.

Kickstarta DIN viktresa

Läs även

Därför fungerar vår viktklubb – Wellobe

Så startade viktklubben Wellobe

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

FAQ Wellobe

Omdömen om Wellobe

Janneke Wackerberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här