1 077 ton – så mycket har Wellobe hjälpt sina medlemmar att gå ner i vikt.
1 077 ton – så mycket har Wellobe hjälpt sina medlemmar att gå ner i vikt. Foto: Sofia Yoo/Magnus Liam Karlsson/Sara Ringström

Viktnedgång på Wellobe: 1 077 ton

Över en halv miljon paket strösocker, 180 elefanter, 77 blåvalar eller 5 Frihetsgudinnor. Hela 1 077 ton – så mycket har vi på Wellobe hjälpt våra medlemmar att gå ner i vikt sedan starten år 2003.
– Oj, att det försvunnit så mycket fett är jättekul. Och då har vi inte ens undersökt hur många som har blivit gravida eller slutat med insulin efter att ha gått ner i vikt hos oss, säger Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska Institutet.

I ett nära samarbete mellan Aftonbladet och Överviktsenheten på Karolinska Institutet år 2003, blev Wellobe Sveriges allra första viktminskningstjänst på nätet. En av grundarna var professor emeritus Stephan Rössner, som har ägnat sig åt att hjälpa människor gå ner i vikt hela sitt yrkesverksamma liv. Nu fyller Wellobe 15 år och Rössner minns tillbaka:
– År 2003 hade Aftonbladet en rad olika klubbar på nätet som till exempel en vinklubb och en jaktklubb. Det konceptet ville man utveckla, så orsaken till att Wellobe blev en sådan succé tror jag beror på att vi kom vid helt rätt tidpunkt. Redan då var övervikt och fetma ett snabbt ökande folkhälsoproblem. Att då erbjuda en digital viktminskningstjänst på webben var helt rätt i tiden.

JUST NU: En månad på köpet

Digitala viktminskningstjänster fungerar, visar studier

Än idag är tillgängligheten en klar fördel för medlemmarna i Wellobe, fortsätter Rössner:
– Man kan både hoppa på, hoppa av och hoppa tillbaka igen när man vill.

Men framförallt är det förstås Wellobes grundfilosofi och verktyg som har gjort – och fortfarande gör – att det går så bra för så många. På Överviktsenheten fick patienterna lära sig hur de skulle äta och träna. På Wellobe omsattes dessa praktiska övningar till digital teknik i form av en mat- och motionsdagbok på datorn och i mobilen. Enligt studier ökar loggning av mat och motion nämligen chanserna både för att man ska lyckas gå ner i vikt – och behålla sina nya vanor.

”I slutändan har alla dieter samma gemensamma nämnare”

Sedan år 2003 har det dock tillkommit en mängd andra aktörer på marknaden – och framförallt många olika dieter. Hur ser Stephan Rössner på dem? Är det fortfarande Wellobes grundfilosofi med kalorier in och kalorier ut är som mest tillförlitlig eller har det kommit nya trendiga metoder som är minst lika bra?

– Om jag säger såhär: Det enda som spelar roll när man ska gå ner i vikt är att äta mindre kalorier än man förbränner – eller omvänt – att förbränna mer kalorier än man äter. Om det sedan fungerar bättre för en viss person att köra Atkins, GI, LCHF eller 6:1 istället för 5:2 spelar egentligen ingen roll. I slutändan har alla dieter samma gemensamma nämnare ändå: Att minska mängden mat. Det viktiga är att hitta det som passar var och en.

”Enligt Wellobes-metoden är ingenting förbjudet”

Däremot, tillägger Stephan Rössner, visar forskning att dieter som går ut på att man måste sätta upp förbud och välja bort vissa saker gör att utövarna tröttnar snabbare. Antingen ger de upp eller går tillbaka upp i vikt igen när bantningsperioderna har tagit slut och man börjar äta “som vanligt” igen.
– Ingen orkar med konstiga bantingskurer. Men till skillnad från många andra dieter gör man det med Wellobes-metoden då ingenting egentligen är förbjudet. Man kan äta allt bara man planerar för det. Så följer man bara rekommendationerna kan man gå ner ett kilo i veckan – det vet vi.

Så mycket är 1 077 ton

1 077 000 stora smörpaket

538 500 stora paket strösocker

4 308 st piano

2 154 st flyglar

468 st 20-fots-containrar

239 st Monstertruckar

180 st afrikanska elefanter

154 st av världens största bröllopstårta

78 st Big Ben-klockor

77 vuxna blåvalar

72 stora bussar

13 st Notre Dame-klockor

7 st 60 meter höga lyftkranar

6 st Boeing 747-plan

5 st Frihetsgudinnor

* OBS! Siffrorna är ungefärliga.

”Det man inte ser är alla de som har lyckats undvika att gå upp i vikt”

Dietisten Josefine Jonasson, som även hon var med och grundade Wellobe år 2003 och som arbetar aktivt med tjänsten än idag, tycker förstås också att det totala antalet kilon som Wellobe har hjälpt sina medlemmar att gå ner är otroligt positiva.
– Det visar ju att det fungerar. Tittar man dessutom på viktnedgången i ett större perspektiv än på individnivå är det otroligt bra med tanke på hur utbrett övervikt och fetma har blivit. Det man inte ser, men som också är bra resultat är dessutom alla de som har lyckats undvika att gå upp i vikt. De känner sig kanske inte alltid så framgångsrika i viktsammanhang, men att stoppa annalkande viktuppgångar bör också uppmärksammas, säger hon.

”Det handlar om inkomster och utgifter”

Så vad är det med Wellobe som har gjort att det har fungerat så bra, enligt Josefine Jonasson?
– Jag tror att det beror på enkelheten. Visst är det ett litet pyssel att lägga in allt man äter, dricker och tränar i loggboken. Samtidigt är den återkoppling man får så enkel att förstå. Det handlar om inkomster och utgifter – fast gällande kalorier istället för pengar. Det är samma logik och den är lätt att förhålla sig till.

Självklart är det inte riktigt så enkelt för alla, tillägger hon dock, eftersom olika kroppar fungerar på olika sätt. Och Wellobes-modellen är trots allt en teoretisk uträkning som utgår från en "medelperson". För vissa kan det alltså vara ett trubbigare verktyg än för andra, men siffrorna visar fortfarande att Wellobe fungerar väldigt bra för väldigt många.

”Det viktigaste är att man hittar sin grej”

När det kommer till den senaste tidens alla trendiga lågkaloridieter är Josefine Jonasson av samma åsikt som Stephan Rössner:
– Jag tror absolut på grundfilosofin kalorier in och kalorier ut. Och de metoder som finns bygger i grund och botten på just det, de är bara förpackade på andra sätt. Genom att till exempel ta bort flera livsmedelsgrupper går man såklart ner i vikt, även om man inte aktivt räknar kalorier. Så för många av våra medlemmar skulle det med all säkerhet räcka att dra ner på eller utesluta vissa saker. Det viktigaste är att man hittar sin grej och kör på det.
Kan Wellobe hjälpa dig att nå din målvikt? Kolla här

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här