Här kan du följa Anders Bagges resa i Wellobe vecka för vecka.

Anders Bagge: Vill bli ett bättre jag

De flesta tänker nog på honom som den kramgoa nallen från Idol.
Men vägen dit har både varit lång, mörk och grusig.
– Det finns många anledningar till att ge mig själv chansen att se hur mycket bättre jag kan må, säger Anders Bagge.

Testa samma metod som Anders
Koncentrationssvårigheter, hypokondri, panikångest och adhd. Snarkning, andnöd, ett lite högt BMI och en krånglande fotbollsskada. För många är Anders Bagge den framgångsrika låtskrivaren och musikproducenten i Idol, som älskar djur och trivs bäst i hemmets lugna vrå. Men de senaste 20 åren har präglats av både psykisk ohälsa och kroppsligt missnöje, och såväl kropp som själ har till slut fått sota för hans kometkarriär.
– Jag har testat många dieter och jojobantat, men saknat träning och letar fortfarande efter ”det perfekta konceptet” för mig. Som allra bäst mådde jag när jag var ung och fysiskt aktiv. Det gav utlopp för min överskottsenergi och blev en frizon från kaoset i mitt huvud. Mitt mål nu är därför att testa en kombination av bra mat och motion.

JUST NU: 50% rabatt

Kom från musikfamilj

Som ung spelade Anders fotboll, pingis och friidrottade, och att kroppen både såg bra ut och fungerade var en självklarhet. Som 16-åring vann han guld i ungdoms-SM på 3 x 1 000 meter. Men det var inte idrotten som gjorde honom känd. Hans största idol var pappan, trumpetaren och musikförläggaren Sven Olof Bagge. Och bara en halv meter hög började Anders själv spela piano och trumpet hemma på Söderängsvägen i Sollentuna.
– Även min mamma och mina syskon var musiker, så redan då var det svårt att skilja jobb från fritid hemma.

En kometkarriär

I tonåren ersatte musiken idrotten, samtidigt fortsatte Anders att äta lika mycket som förut. När han slutade idrotta utvecklades dessutom hans adhd, som dock ökade hans kreativitet. Och bara 17 år gammal släppte han sin första egenskrivna låt i Sollentuna radio.
– Det var också då under ett scenframträdande som jag fick min första panikångestattack. Anders bestämde sig för att istället ägna sig åt att skriva och producera. 1998 startade han skivbolaget Murlyn Music Group och fick under åren som följde äran att arbeta med storbolag som Motown Records och Sony Music samt världsstjärnor som Janet Jackson, Céline Dion, Britney Spears, Santana, Enrique Iglesisas, J-Lo och Madonna.
Prova samma metod – och nå dina hälsomål

Bröt ihop på gatan

Men att skapa musik håller hjärnan i högvarv. Och efter åratal på maxfart, otaliga resor mellan olika tidszoner och en ständigt närvarande prestationsångest, sade kroppen ifrån.
– Jag hade haft panikångest tidigare, men nu bröt jag ihop på en gata mitt i New York och blev hämtad i ambulans. Efter det följde en tung period då jag både misskötte mig själv, mina relationer och mina uppdrag. Ibland fick jag för mig att det skulle hjälpa att träna, men blev panikslagen och associerade svetten och pulsen med symptom på nya ångestattacker.

”Nu är det som det är”

2008 sålde Anders sitt skivbolag och började använda alkohol som självmedicinering. Räddningen blev Idol – och även om Anders var i dåligt skick tog han sig igenom säsong ett. Och nästa och nästa. Några år senare genomgick han en neuropsykiatrisk utredning som för första gången konstaterade hans adhd. Det var en lättnad. Precis som diabetiker behöver insulin behöver han serotonin för att må bra, fick han förklarat.
– Jag tror att det är viktigt att veta att det går att göra någonting åt sitt mående, att det finns hjälp och verktyg. Hade jag fått leva om mitt liv hade jag skaffat mig goda vanor från början, men nu är det som det är och jag får göra det bästa av det.

”Jag vill bli ett bättre jag”

Idag är Anders tacksam över varje dag han får vara frisk, för han kan inte tänka sig någonting bättre än att få njuta av ålderns höst tillsammans med Johanna och hundarna ute på Färingsö nordväst om Ekerö. Samtidigt börjar krämporna hopa sig, med snarkningar, tung andning, ett lite för högt BMI och ett krånglande ben som han bröt för två år sedan.
– Det finns många anledningar att ge mig själv chansen att se hur mycket bättre jag kan må. Allra helst vill jag bli "ett bättre jag". Jag trivs rätt bra med mig själv, men måste erkänna att vissa grejer skulle behöva styras upp.
Känner du igen dig? Få hjälp med din hälsa

Så ser Anders Bagges vardag ut

Morgonen. Innan jag har ätit frukost är jag någon sorts gegga. Jag fungerar inte alls utan beter mig lite som en koala. Johanna går upp runt sex-halv sju och får hon inte upp mig skickar hon upp hundarna. Sedan går jag upp cirka åtta och äter lite kvarg, granola, två ägg och två koppar kaffe. Först därefter kan jag sätta igång dagen.

För- och eftermiddagen. Eftersom jag är egen företagare med många olika varumärken och partners är huset ofta fullt av folk, samtidigt som dagarna ser väldigt olika ut. En sak jag älskar är trädgårdsarbete. Jag kan lägga stenplattor och sätta träd hela dagarna. Lunchen kan bli lite hur som helst. Oftast väntar jag tills jag blir riktigt hungrig och förlitar mig på sådana där färdiga rätter som piper (i micron) efter ett tag.

Middagen. Helst lagar jag svensk husmanskost med gräddiga såser. Fläskkarré med potatis och brunsås är en riktig favorit. Vem som lagar maten? Jag, till hundra procent! Jag älskar att laga mat och Johanna att baka. Jag kan spendera flera timmar i köket.

Det dricker jag helst: Tre-fyra liter vatten om dagen och annars Cola Zero, Champis, Trocadero eller Spendrups alkoholfria om jag vill festa till det. Ett glas vatten med en skvätt Red bull light är också gott.

Det snacksar jag helst: Salta katten. Jag ääälskar den och har köpt hem ett helt lager. Och så mjölkchoklad, Cheese crunchers och Nogger. Jag gillar liksom det där som kommer i slutet när glassen är slut.

Kvällen. Jag har alltid svårt att varva ner. Klockan kan bli tolv-ett på natten innan jag går och lägger mig. Men då finner jag frid i att gå upp i sovrummet och se Johanna ligga där som en prinsessa med hundarna snarkandes bredvid. Problemet bara är att jag själv har svårt att somna, så då går jag upp och lagar mat. Gärna med gräddiga såser till. Jag hatar att somna hungrig och det där blir man väldigt trött och däst av.

Projekt “Be well med Wellobe”

I 24 veckor ska Anders testa hur han kan förbättra sin hälsa med hjälp av Wellobe*. Han får:

  • … ett individuellt anpassat kost- och träningsupplägg att följa
  • … logga all sin mat och motion i Wellobes mobilapp
  • … tillgång till tusentals kaloriberäknade recept
  • … tips, råd och coaching av Wellobes legitimerade dietist en gång i veckan
  • … träna med Wellobes träningsexpert en gång i veckan

Vi kommer att följa Anders Bagge via intervjuer, filmer och sociala medier.
Nå DIN målvikt – med samma verktyg som Anders Bagge

Följ Anders Bagge vecka för vecka

Avsnitt 1 av "Be well med Wellobe"

Avsnitt 2 av "Be well med Wellobe"

Anders Bagge om vikttappet

Avsnitt 3 av "Be well med Wellobe"

”Jag har höjt min lägstanivå”

”Nu är allt så mycket enklare”

Så nådde Bagge sina hälsomål

Avsnitt 4 av ”Be well med Wellobe”

”Hela livet har lättat upp”

Avsnitt 5 av "Be well med Wellobe"

Avsnitt 6 av "Be well med Wellobe"

”Jag har aldrig mått så bra”

”Jag har gått upp i vikt igen”

Avsnitt 7 av "Be well med Wellobe"

”Jag får helt nya kickar nu”

Avsnitt 8 av "Be well med Wellobe"

”Nu är jag precis där jag vill vara”

Avsnitt 9 av "Be well med Wellobe"

Anders Bagge: Jag är fri nu

”Jag känner mig längre bort från graven”

Avsnitt 10 av ”Be well med Wellobe”

”Hjärnenergin ger mig styrkan att orka mer”

”Jag har slutat jaga vikten nu”

Avsnitt 11 ”Be well med Wellobe”

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
Josefine Jonasson på Instagram
Mårten Nylén på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här