Kristin Ekberg, om begreppet hälsa.
Kristin Ekberg, om begreppet hälsa. Foto: PRIVAT.

Kristin Ekberg: ”Hälsa är att tycka om sig själv”

Kristin Ekberg är matjournalisten som finkammar Sverige på spännande matinspiratörer, som hon själv sedan tipsar om på sin blogg på Healthy Dinner. Dessutom skriver hon om hälsa på sajten Healthy Living och gästbloggar den här veckan på Wellobe om vad begreppet hälsa egentligen är.

"Vad är hälsa? Den frågan har vi ställt oss så många gånger, jag och mina kollegor på hälsosajten Healthy Living. När vi lanserade den för nästan exakt ett år sedan visste vi i alla fall en sak: För oss är hälsa inte perfekt tonade magrutor, en siffra på vågen eller en ny rekordtid på Lidingöloppet. Och medan vi skrivit om god, näringsspäckad mat, mental träning och rolig utomhusträning har insikten blivit ännu tydligare: Hälsa för oss är helt enkelt att tycka om sig själv. Att på riktigt förstå att man är unik och vacker, och att man har en kropp som på ett ganska fantastiskt vis fungerar och tar en genom livet, oavsett hur den ser ut.
När man väl inser det vill man också ge kroppen det den behöver för att kunna fortsätta ta en genom livet, så länge som möjligt. Man vill göra bra val, oavsett om det handlar om motion, mat eller jobb och fritid. Bra val som gärna får spilla över på människor runtomkring.
Bland det svåraste för mig har dock varit att ge min kropp bra mellanmål. Jag kan laga en grym frukost, bra lunch och äta en vettig middag. Men däremellan slänger jag i mig socker innan jag ens hinner uppfatta i vilken form jag tar det. Det har inte ens slagit mig hur ett riktigt bra mellanmål kan se ut – förrän nu.
Nu har jag nämligen i min blogg Healthy Dinner fått uppdraget att söka mig igenom det svenska kokboksutbudet efter bra recept, bland annat på just mellanmål. Och det finns MASSOR.
Och nu har det blivit min passion: Att hålla blodsockret jämnt, humöret uppe och kroppen stark – vilket för övrigt är viktiga förutsättningar för dig som försöker gå ner i vikt. Så här bjuder jag på fyra av mina personliga favoriter:

1. Fryst tinad mango och kvarg

230 kcal/port

Det är vår bloggande näringsfysiolog Kristina Andersson som lärt mig älska det här.

Ingredienser (1 port)
1 mango
Kvarg naturell (Lindahls)
kiwi
passionsfrukt

Foto: Kristina Andersson

Gör såhär: Låt mangon tina lite och mixa med kvarg. Boosta gärna genom att toppa med frukt och bär. Det går förstås bra med färsk mango också, men fryst är lättare att få tag på.

2. Frukt- och grönsakssmoothie

346 kcal/port

Snabbt, enkelt, fantastiskt gott och kan varieras i det oändliga. Den här är från vår träningsexpert Erika Kits.

Ingredienser (1 port)
1 juicad grapefrukt
1 dl kokosmjölk (den tunna drickvarianten)
1 dl frusen mango (kan bytas ut mot bär eller annan frukt)
3 frusna klossar spenat

 Foto: Erika Kits

Gör såhär: Mixa allt slätt, drick och njuuut!

3. Kokt ägg

73 kcal/st

Smart förpackad näring som är lätt att bära med sig i handväskan och som kan ätas när och var som helst. Vet att jag får i mig mycket av sådant jag behöver. Inte alls dumt.

Foto: Johner

4. Riskaka med grönt

147 kcal/port

Avokado är som godis för mig. Grönt godis som jag aldrig tröttnar på. Mosa en halv avokado och droppa över några droppar citron. Lägg moset på en riskaka, strö över lite örtsalt och några hackade basilikablad. Smakar så otroligt gott och mättar skönt. För lite extra smak kan du också pressa i en fjärdedels klyfta vitlök.

Foto: Johner

Ingredienser
½ avokado
1 riskaka
örtsalt
några basilikablad
ev. lite vitlök
några droppar citronsaft
Lycka till mellan målen! Det är kanske där det händer! Kram!
Kristin Ekberg,
Healthyliving.se

Vill du ha mer tips på hur du ska äta? Kolla här

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här