Nått din målvikt? Här är dietistens tips på hur du går vidare.

Nått din målvikt? Så går du vidare

Hur gör man när man äntligen har nått sin målvikt?
Är det bara att återgå till sitt vanliga liv och sina vanor då igen?
– Mitt svar är JA – om du är beredd på att troligen också att gå upp i vikt igen, säger Josefine Jonasson, dietist på Wellobe.

Bli medlem – så räknar vi dina kalorier åt dig

Regeln är egentligen enkel: Vill du vara en storlek 38 måste du leva som en storlek 38. Alltid. Punkt slut. Det handlar alltså inte om att du ska plåga dig ner till en vikt som du sedan inte orkar hålla för att det blir för jobbigt, svårt eller ovärt det – utan om att hitta ett sätt du kan leva med, menar Josefine Jonasson, dietist på Wellobe:
– Långsiktiga förändringar leder helt enkelt till långsiktigta resultat – och tvärtom. Det är på grund av detta som vi nästan har slitit ut uttrycket ”livsstilsförändring”.

JUST NU: 50% rabatt

Viktigt att vara ärlig och realistisk

Tack och lov så handlar ju livet om mycket mer än att bara gå ner i vikt, fortsätter Josefine Jonasson. Därför är det värdefullt att skapa rutiner som gör att viktbalansen blir en självklar del av ens vardag.
– Det gäller att vara realistisk och inse att det man har gjort under sin viktresa är någonting man kanske faktiskt behöver fortsätta med – även efter att man har gått i mål. I alla fall om man vill hålla sin nya vikt. Det är därför vi som jobbar med det här alltid tjatar om hur viktigt det är att utgå från sig själv och hitta mat och motion man faktiskt tycker om. Kanske genom att faktiskt lära sig tycka om det om ens smakpalett från början är begränsad.

Fortsätt att väga dig

Ett exempel på någonting Josefine tycker att du ska fortsätta med även efter att du har nått din målvikt, är att väga dig. Studier visar nämligen att de som fortsätter väga sig regelbundet har större chanser att lyckas behålla sina nya vanor och undvika att gå upp i vikt igen.
– Att gå upp några kilon igen är så klart ingen fara. Du kan till och med själv bestämma hur mycket som är okej och sätta en påminnelse som varnar dig när du börjar närma dig ”din gräns”. Faran ligger snarare i vad viktuppgången gör med dig mentalt. Kan den påverka ditt mående så att du tröstäter om du går upp lite? Om vågen påverkar dig på ett negativt sätt kan måttbandet eller något klädesplagg fungera lika bra.

Testa att byta fokus

Ett annat tips så snart du har gått i mål är att byta både fokus och strategier. Några exempel är:

  • Njut! Både av din nya vikt och för att du faktiskt har lyckats nå ditt mål.
  • Fira! Inte med mat då, utan något annat som gör dig glad, som t ex ett par nya jeans.
  • Påminn dig själv om varför du bestämde dig för att gå ner i vikt.
  • Dra nytta av dina lärdomar. Har du nått din målvikt har du gjort ett fantastiskt jobb och fått lön för mödan. Då är du ditt eget facit, använd dig av det.

Släpp inte allt för snabbt

Som sagt, vid det här laget vet du ungefär vad som fungerar bättre och sämre. Låt det bli ditt facit framöver, men var samtidigt inte alltför snabb med att släppa de hjälpmedel som har tagit dig ända hit. Är du till exempel medlem i Wellobe? Avsluta då inte ditt medlemskap direkt utan starta istället om ditt program och gå över till vårt så kallade ”Hålla nollan-program”. Då får du istället en rekommenderad energinivå för att hålla din vikt.
– Självklart behöver du inte vara medlem för evigt, men att vara kvar en kort övergångsperiod kan faktiskt vara värt det. Vill du åstadkomma en långsiktig förändring behöver du också tänka långsiktigt.

Inte medlem än? Nå din målvikt – med våra verktyg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här