Kan man gå ner i vikt enbart via träning? Tja, både ja och nej.

Träning och gå ner i vikt – går det?

Kan man gå ner i vikt enbart genom träning?
Svaret är både ja och nej.
– För att gå ner i vikt är kosten A och O. Men bäst effekt får du av en kombination av bra mat och träning, säger Josefine Jonasson, dietist på Wellobe.

Vill du gå ner i vikt enbart via träning? Vi hjälper dig

Behöver du gå ner i vikt några kilon, men älskar mat och att äta? Då är den goda nyheten att det faktiskt är fullt möjligt att enbart ägna sig åt träning – och ändå gå ner i vikt.
– För att gå ner i vikt krävs egentligen bara att du minskar ditt energiintag eller ökar din energiförbrukning. Genom att öka din energiförbrukning, alltså genom att ägna dig åt träning, kan du alltså gå ner i vikt och fortsätta äta samma saker som innan, säger Josefine Jonasson.

Starta ditt medlemskap här

JUST NU: 50% rabatt

Träning ökar dina chanser att gå ner i vikt

För dig som behöver gå ner lite mer i vikt är det dock betydligt svårare om inte rentav omöjligt att gå ner i vikt med bara träning, om du samtidigt inte minskar ditt energiintag genom att se över hur mycket du äter.
– Så, även om maten är viktigast att fokusera på om du vill gå ner i vikt, är träning fortfarande en bra byggsten eftersom det ökar kaloriförbränningen.

Träning har en mängd andra hälsofördelar

Wellobe brukar vi alltid säga, att det viktigaste är att utgå från sig själv så att man hittar ett sätt man kan leva med på längre sikt. Med andra ord så väljer du själv om du bara vill gå ner i vikt via träning eller om du även vill förändra dina kostvanor. Ägnar du dig åt en form av träning som ökar muskelmassan kan du dock gå ner i vikt lite snabbare, eftersom mer muskler ökar energiförbrukningen. Så även i vila.
– Sedan ska man inte glömma att träning inte bara är bra om du vill gå ner i vikt. Det har ju också en mängd andra hälsofördelar.

... Andra menar att man ska sluta med träning

Men det är klart, det finns alltid vitt skilda meningar om hur man bäst ska göra för att gå ner i vikt. Vissa förespråkar till och med att man borde sluta träna helt för att gå ner i vikt.
En studie publicerad i Obesity Review visar nämligen att kroppen har sitt eget system för att reglera vår energiförbrukning och att träning därför bara delvis skulle kunna öka energiförbrukningen.
— För vissa personer så ökar verkligen energiförbrukningen så mycket som man kan förvänta sig. För andra drar kroppen ner på energiförbrukningen i vila för att kompensera den energi som gick åt vid träningen, förklarar Erik Hemmingsson, överviktsforskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, för Wellness.
Det bekräftar ju i och för sig det vi på Wellobe också förespråkar. Att vi alla är och fungerar olika, och att det viktiga är att hitta ett sätt som fungerar för en själv.

Hitta en träning som passar dig

För dig som vill gå ner i vikt genom träning och vill ha tips, råd och inspiration på vilken träning som skulle passa just dig, så erbjuder vi ett flertal olika träningsprogram som är framtagna av några av Sveriges ledande hälsoexperter. En hel del av dem kan du köra online hemma framför TV:n, i trädgården, parken eller på väg till jobbet. Bland annat hittar du:

 • Ett kombinerat Mat-, Motivations- och Motionsschema med dietisten Josefine Jonasson och träningsexperten Leila Söderholm
 • Ett populärt promenad-program med Leila Söderholm
 • Stavgång med Leila Söderholm
 • Cirkelträning med Mårten Nylén
 • Träna utomhus med Mårten Nylén
 • Löparskola med Shirin Djavidi
 • En crawlskola med Therese Alshammar

... och mycket, mycket mer...
Redan medlem? Gå till alla våra träningsprogram HÄR

Inte medlem än? Bli det HÄR

Träning för att gå ner i vikt inget måste

Är du en av dem som har bestämt dig för att gå ner i vikt, har vi på Wellobe såväl kunskap, verktyg som gemenskap. När du blir medlem får du en individuellt anpassad kalorinivå sam ett eget kostprogram. Det finns inga förbud, utan du väljer själv vad, hur och om du vill äta lite bättre samt vad, hur och om du vill träna – så länge du håller dig på den kalorinivå du har blivit rekommenderad.

Lär dig mer om mat och träning via vår app

Du loggar enkelt alla kalorier som går in och ut direkt i Wellobe’s mobilapp, vilket snabbt kommer att ge dig den kunskap du behöver för att gå ner i vikt. Du kommer att förstå vilken mat som håller dig mätt, pigg och glad utan att tillföra ”tomma”, närinsfattiga kalorier och se hur mycket fett, protein och kolhydrater du bör äta varje dag.

Vill du gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt, skulle vi dock rekommendera att du även lägger in lite träning i din vardag. Gillar du inte träning kan det räcka med promenader. Med några enkla knapptryck kan du se exakt hur många steg du har tagit under dagen. Och vill du ägna dig åt hårdare träning kan du även logga den och se exakt hur mycket kalorier du gör av med. Vi rekommenderar emellertid inte att du ”äter upp” dina intjänade träningskalorier om ditt mål är att gå ner i vikt.

Det här får du som medlem i Wellobe

 • En kostplan
 • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Dina framsteg i grafer och tabeller
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Tillgång till alla våra träningsprogram


Bli medlem här

Läs även

Träna för att gå ner i vikt

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här