Att känna oro för coronaviruset är helt naturligt.
Men att låta stressen ta över kan gå ut över din hälsa.
– Lyft blicken. Glöm inte att förutsättningarna kommer förändras, är katastrofpsykologen Filip Arnbergs råd.
Få mer hälsotips – som medlem
Människor smittas, Sveriges grannländer stänger sina gränser och världsekonomin tar stryk. Blir du stressad över det nya coronavirusets framfart är du inte ensam. Och det är en fullt normal och giltig känsla, som kommer att gå över, menar Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi på Uppsala universitet och expert på katastrofpsykologi:
– Det viktiga är att du lyfter blicken och ser framåt. Vi är i ett väldigt intensivt skede nu och glömmer att det kommer ett nytt skede. Var medveten om att förutsättningarna kommer förändras, folk kommer inte att springa runt och jaga toapapper hela livet.
Men att fastna i oron under en längre tid är något du ska försöka undvika.
– Skulle vi få ett längre kristillstånd finns det en risk – om än liten – att du får utmattningseffekter. Långvarig oro och stress nöter ner din psykiska motståndskraft. Då är det viktigt att hitta luckor för återhämtning. Det kan handla om att skapa rutiner att göra saker du mår bra av. Lyckas du med det behöver stressen över tid inte heller vara farlig.
Förutom den psykiska delen så kan kroppen också hämmas. Vid långvarig stress utsöndrar din kropp mycket kortisol, som bland annat motverkar muskeluppbyggnad och återhämtning samt försämrar ditt immunförsvar och fettförbränning.
Nå dina hälsomål – med vår metod
Så hur hanterar du oron på bästa sätt? Ett första steg kan vara att ta en paus från nyhetsflödet och sociala medier. Ett stort sug för information är naturligt, men det är viktigt att inte fastna där.
– Drivkraften är någonstans att få information som gör att du känner dig mindre orolig, men det kommer sällan i de här lägena.
Ett annat tips är att inte låta känslorna ta över. Annars är det lätt att du blir mer impulsiv och inte kan se andra perspektiv än ditt eget.
– Ta ett steg tillbaka och tänk ett varv till. Behåll fokus på vad som är bra att göra för dig själv och andra runt omkring dig.
1. Ta en paus från nyhetsflödet och sociala medier.
2. Prata med varandra. Kom tillsammans fram till saker som ni själva faktiskt kan kontrollera och påverka.
3. Be om hjälp. Prata med en vän, familjemedlem eller någon annan du litar på om dina känslor. Vill du inte göra det finns det flera krisstödnummer att ringa.
4. Låt inte känslorna ta över. Behåll fokus på vad du faktiskt kan göra.
5. Hjälp andra. Att sprida positiva exempel kan ha flera gynnsamma effekter.
6. Var ett föredöme. Fundera på om ditt beteende är till gagn för människor omkring dig. Är du en förebild för dina barn om du är förälder, eller upplevs du som någon som sprider mer rädsla och oro?
7. Tänk på att du gör skillnad. Tänk att det faktiskt spelar roll vad du gör, även om allt inte märks på detaljnivå.
Källa: Filip Arnberg/TT
Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.