Kostdoktorn: "Visst kan du äta godis"

Kostdoktor Stephan Rössner har hjälpt människor med övervikt och fetma i hela sitt liv. 2003 var han med och grundade Wellobe. Och ibland chattar han med våra medlemmar.

Babs säger: Har du någon erfarenhet av ProAim eller Olibra, som produkten heter när man läser litteraturreferenserna? Är det som vanligt ett sätt att lura oss feta på pengar?

Stephan Rössner säger: Nej, olibra är en palmoljefraktion, som faktiskt studerats vetenskapligt och möjligen har en mättnadsskapande effekt. mer forskning behövs - men bluff är det ej!

säger: På vilket sätt påverkar stress vikten?BR>

Stephan Rössner säger: Akut stress "springa från lejon" har inga negativa vikteffekter. MEN kronisk stress (inte hinna med jobbet, inte veta var man passar in i sammanhanget) t ex ge framför allt bukfetma

eileen säger: En del går så lätt upp i vikt och andra kan äta vad som helst utan konsekvenser... Vad beror det på, är det nåt man kan påverka själv?

Stephan Rössner säger: Livet ÄR orättvist, några är långa, andra flintskalliga osv. Det finns de som har tur och lätt håller vikten och de som måste kämpa mera. MEN: Fetma är ALDRIG fel på ämnesomsättningen!

Tjockis säger: Hur ska man hitta en väg ur tröstätandet?

Stephan Rössner säger: Vi vet från vår forskning att tröstätande är den vanligaste orsaken till ätande, som ej kopplas till äkta hunger. Detta är inte lätt! Varför man tröstäter borde vara viktigt att reda ut. Ensam, orolig, vantrivsel? Vissa går NER i vikt när de blir kära! Gör en lista! Vissa läkemedel vid grav fetma kan kanske hjälpa till med antidepressiv effekt. Reduktil är ett sådant, men ges bara till BMI > 35 eller >28 med diabetes.

säger: Jag skulle vilja veta varför det är svårare att behålla vikten, när man blir över 35 år.BR>

Stephan Rössner säger: Ämnesomsättningen sjunker hos oss ALLA med åldern, från 20 hela livet ut. Vi bryter sedan på äldre dar lite lite muskelmassa och det är där för bränningen sitter. de flesta av oss ökar 3-4 kg per decennium - det t ex vara biologi och behöver inte vara slapphet. Se dig om i vänkretsen - hur många har kvar vikten från studentbalen?

per säger: Vilken är den främsta orsaken att folk blir feta?

Stephan Rössner säger: Intag större än utgift är den löjligt ENKLA förklaringen. Men den hjälper ju inte långt. Ingen VILL vara fet- så något vi inte förstår gör att vi inte rättar mun efter magsäcken.

säger: Vissa nervroleptika gör så att man går upp i vikt. Varför?

Stephan Rössner säger: Bra fråga- och sant. det pinsamma är ATT FORSKARNA FORTFARANDE INTE VET VARFÖR!!!! Men det är viktigt att känna till detta, så att den som måste ta sådan medicin inte känner skuld eller blir tråkad.

Harpulennen säger: Hej! Vid vilken ålder börjar medelsvenskan banta nuförtiden (av dom som bantar) ? Är oroad att även tjejer i låga tonåren bantar...

Stephan Rössner säger: Ja, vi vill ju inte att ungdomar i gemen bantar, men som Du säger: det är vanligt och dessvärre inte sällan stimulerat av lilla mamma! Runda barn före 10 behöver inte gå ner i vikt; håller de sin vikt och bara växer kommer de in i rätt kanal. Men är man 13 år med feta föräldrar har man 70% risk att själv bli fet- så då måste man nog sätta igång med något program!

Tjockis säger: Vet du något bra sätt att bli av med sockerberoende?

Stephan Rössner säger: Sockerberoende är som fenomen ifrågasatt! När vi frågar vad folk EXAKT menar blir det bullar, kaffebröd (kolhydrater + fett), choklad (en massa aromämnen utom socker), ananas (rent fruktsocker mm). Vi har inget stalltips; de gamla vanliga: bra måltidsordning, planerade mellanmål, godisdag på lördag funkar för många. Många tjejer HAR större godisbegär veckan före mens- det är biologi!

cia säger: Vilket ska man undvika, fett eller kolhydrater?

Stephan Rössner säger: Man kan äta allt- men inte alltid! I en bra kost finns det plats för all sorts mat. det gör att man står ut länge. Ingen mat är "farlig"- men det är ju mer kalorier i fett per gram. Den allmänna regeln fettfattigt & fiberrikt står sig - och med fiber kommer bra,. långsamma kolhydrater, som vi behöver!

Becka säger: hej! jag försöker ersätta dåligt, "konstgjort" socker med riktigt exempelvis russin, vilket innehåller rätt mycket kalorier men det borde väl ändå vara bättre eftersom det är naturligt? fruktsocker och inget tillsatt?

Stephan Rössner säger: Socker är socker, hur Du än äter det! Brunt socker, farin mm är inte lika renat - men ur kalorisynpunkt 0 skillnad. Många tror att HONUNG är nyttigt- det är bara socker, det oxå!

JOSEFIN säger: hej jag är 164cm lång och väger 60kg... förr vägde jag mellan 50-53kg..hur ska jag kunna komma ner i den vikten igen utan att motionera?? finns det några tabletter?

Stephan Rössner säger: Nu har ett helt normalt BMI på 22!!!! Se ovan - med åldern blir vi tyngre! Vidhåll bara bra vanor och du- försök att hitta någon form av rörelse, som passar dig!

Becka säger: Finns det någon mat som ökar ämnesomsättning och fettförbränning automatiskt?

Stephan Rössner säger: Faktiskt: koffein i kaffe ch cola-drycker har marginella effekter, men forskarna kan mäta upp dem. Capsaicin finns i chilifrukter och ger "värme"- inte bara pgra kryddstyrkan. Men för praktiskt bruk kan du inte gå runt med hjärtklappning och brännande tunga, så detta är mera kul forskning än pratisk klinik!

Sippan säger: Vad är dina erfarenheter kring Levaxininställning (underproduktion i sköldkörteln)i samband med viktminskning?

Stephan Rössner säger: Levaxin är sköldkörtelhormon som bara ERSÄTTER bortfallet när körtel inte funkar helt ut. 10-11% av svenska vuxna kvinnor kan behöva levaxin, men det är INGET bantarmedel, ty det bränner mest bort musklerna, som Du vill ha kvart, för där sker ämnesomsättningen! Förr gav man levaxin - livsfarligt med hjärtflimmer, diarré och muskelskador!

susanne säger: Har en som på 12 som är 162cm lång o väger snart 80 kg, han äter inte mkt godis eller dricker läsk rör dessutom på sig mkt då han spelar innebandy, jag behöver råd om hur vi ska få vikten att vända på honom, tacksam för svar

Stephan Rössner säger: Kolla boken om överviktiga barn med en massa bra konkreta tips. Att han spelar bandy är ju jättebra - där finns något positivt att utgå från. Vissa barn är runda upp till 12 och smalnar sedan i puberteten, men säker är man ej. Jag tycker du ska söka hjälp på vårdcentral, om det fun kar, med en dietist eller annan intresserad. På vissa ställen funkar viktväktare för barn. Det kan dock hända att boken räcker!

cia säger: Är det okej att äta godis ibland, eller sabbar man hela baningen då?

Stephan Rössner säger: Visst kan du äta godis- det finns inget farligt i godis mer än kalorier. Räkna ihop dina kalorier och skapa utrymme i budgeten, så får du in godis där oxå!

dessi säger: Jag har hört att aspartam och andra konstgjorda sötningsmedel kan göra att man lättare går upp i vikt... Stämmer det???

Stephan Rössner säger: Tveksamt, aspartam och det nya sukralos är i sig kalorifria. DÄREMOT har man menat, att vanan att använda såna medel tar mot motståndet mot riktigt socker, när sådant bjudes. Tveksamt dock om detta är något problem! Hellre lightläsk än sockersötad- om du inte klarar dig med gott vatten!

Lisa säger: Jag är inne på min 9 onde dag med Ämnesomsättningsdieten, även kallad "Flygvärdinnedieten": dieten följs i 13 dagar och kroppen ska då efter det ha ändrat sin ämnesomsättning. Jag har redan gått ner ca 5 kg. Vad ska jag äta och när ska jag äta fortsättningsvis?

Stephan Rössner säger: Obalanserad korttidsdiet- men visst går du ner! Du ska minska på dina kalorier per dag med t ex 500 (se klubbens material) så går du ner ett tag till. Men krångla inte till det, fiberrikt och fettfattigt gäller, håll måltidsordningen och använd tallriksmodellen!

Detta får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här