Sabina Dufberg, från Biggest Loser.
Sabina Dufberg, från Biggest Loser. Foto: Anders Gåhlin.

Sabina Dufberg: Så kickstartar du din viktnedgång

Sabina Dufberg har i över 22 år coachat och utbildat allt från "vanliga människor" och rehabiliteringspatienter till elitidrottare och andra tränare. Idag driver hon företaget Laine Lifestyle consulting och föreläser om mental träning, coaching och motivation, är träningskonsult på Sturebadet, Personlig Tränare i Biggest Loser i TV4 och är aktuell med sin andra bok "Snygg och Stark - den ultimata träningsguiden". Här berättar hon mer om den samt tipsar om hur du kommer igång med din viktresa.

Det första Sabina Dufberg vill säga är: Acceptera den du är och dina förutsättningar! För beroende på hur du lever, vem du är och hur du mår så går det åt olika mängd energi per dag, menar hon. Och det är förstås helt avgörande, både för hur mycket mat du ska äta och hur mycket du ska träna.

Ställ dig själv följande 10 frågor

1. Vilket kön har du?
2. Vilken ålder är du i?
3. Hur många gånger om dagen äter du?
4. Äter du på regelbundna tider?
5. Hur mycket äter du per tillfälle?
6.  Har du ett stillasittande eller rörligt jobb?
7.  Hur mycket vardagsmotion får du?
8. Är du van att träna eller inte så van att träna?
9. Hur ser din mentala hälsa ut i övrigt, stressar du till exempel ofta?
10. Sover du tillräckligt?
Om ditt mål är att gå ner i vikt är sedan det hela egentligen väldigt enkelt, enligt Sabina Dufberg. Det finns i regel två grundläggande förändringar du bör göra:

1. Öka din energiåtgång

Kör ett par tuffa, fokuserade träningspass i veckan. Se även till att ta till vara på varje tillfälle att röra dig lite mer till vardags.

2. Minska ditt energiintag

Börja med att minska dina portioner alternativt att byta ut dina energikällor till livsmedel med rätt näringsinnehåll. Och kom ihåg: Att svälta sig leder aldrig till några bra resultat och är heller ingen lösning för en livsstilsförändring!

JUST NU: En månad på köpet

”Utgå alltid från dig själv”

Det viktiga, menar Sabina, är dock att du vet vem du är och vilka förutsättningar du har:
– Utgå därför alltid från dig själv och undvik att jämföra dig med andra då vi alla är unika och måste finna vår egen väg. Acceptera bara att det vare sig finns genvägar eller ursäkter. Det är bara DU som kan förändra din situation och bara DU som har makten och kontrollen.
Behöver du hjälp igång? Starta här

Vikten av effektiva verktyg

Viktigt att understryka är också att det handlar om en helhet där både din mentala hälsa, kost och träning spelar roll för att få så optimala och hållbara resultat som möjligt.
– Sök därför efter effektiva verktyg som kan hjälpa dig på vägen – som en loggbok för att hålla koll på energin in och ut, eller ett träningsprogram att använda hemma.

”Slut på ursäkter”

Sabina har exempelvis själv samlat ett antal korta, explosiva och resultatgivande träningsupplägg i sin nya bok "Snygg och stark - den ultimata träningsguiden".
– Alla program kan göras direkt hemma, på resande fot eller i naturen. Och du behöver vare sig betala medlemsavgifter, passa tider eller köpa in några redskap. För träning är enkelt och du behöver inte krångla till det. Slut på ursäkter, med andra ord. Har du bara ett mål och lite yta, ditt hem eller naturen, och 15-30 minuter till övers fixar du det!

Detta får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här