Är träning vid stress bra eller dåligt? Leila Söderholm ger dig svaret!

Träning vid stress, bra eller dåligt?

Är det smart att använda träning mot stress eller blir pressen för stor?
Vår motivationsexpert Leila Söderholm ger dig svaret!

Starta ditt medlemskap i Wellobe här

Att använda rörelse och träning vid stress känns kanske varken lätt eller rätt när pressen är påtaglig i vardagen. Har du fastnat i ekorrhjulet med ett ständigt stresspåslag där det är svårt att hitta början och slutet på stressen. Du kanske känner dig orolig att träning kan vara farligt när du är väldigt stressad? Låt oss undersöka närmare hur fysisk aktivitet påverkar stressen och om det finns tillfällen där det inte är läge att börja motionera för att din kropp och hjärna helt enkelt inte klarar av det. 

JUST NU: 50% rabatt

Motion minskar stress och ångest!

Vad är det då som gör att rörelse, motion och träning sänker stressen?

Det finns många bevis på att motion ger dig ett bättre humör och det till och med efter ett enda träningspass. Efter ett motionspass ökar motivationen och glädjen, vilket minskar risken för ilska, ångest och känslan av otillräcklighet. Stressen minskar under tiden du är aktiv men också över tid. Regelbunden motion kan alltså förebygga och ge en starkare broms mot stress även på lång sikt. Ökad kreativitet, minskad ångest, ökad koncentration och starkare immunförsvar är bara några av de underbara effekter som motion ger oss. När din kropp är fysiskt aktiv påverkas en rad signalsubstanser som både under och efter aktiviteten ger dig en känsla av nöjdhet, lycka och lugn.

Rörelse, styrketräning, pulshöjare men även yoga och meditation påverkar stressnivåerna på ett positivt sätt. En skön känsla ökar och stressen minskar när du är i rörelse, detta sker vid promenader och styrketräning, har du högre puls under aktiviteten så verkar det som effekten är ännu större.
Yoga och meditation aktiverar lugn och ro systemet på ett fint sätt, trots att inte pulsen går upp nämnvärt. Meditation tränar hjärnan att bli uthålligare när det gäller fokus och i symbios med djupandning är den lugnande effekten väldigt direkt. Är det svårt att meditera använd guidade meditationer som inte är så långa, där en röst hjälper dig att hålla fokus. 

Att motion hjälper mot stress både på kort och lång sikt är ett faktum. Här handlar det om att anpassa efter i vilket tillstånd personen är och vad som känns görbart!

Träning lugnar ner alarmsystemet

Att vara fysiskt aktiv är som att träna ditt stressystem så att hjärnan förstår att det inte är farligt att pulsen går upp. Vid hög stress har kroppen svårt att skilja på panikångest eller om det finns en fara som hotar dig och genom att träna så att pulsen går upp så lär sig hjärnan skillnaden. 

Vi har ett alarmsystem i hjärnan som varnar när något är farligt, det här systemet kontrolleras och bromsas av andra delar så att vi inte reagerar i tid och otid på sådan som är helt ofarligt. Motion gör att de delar som bromsar blir starkare och ser till att alarmsystemet lugnar ner sig. 

Återhämtning är saker du tycker om att göra

När det är stressigt är det lätt att känna sig ännu mer stressad av att det måste läggas till ännu fler saker att göra. Då är det viktigt att göra det enkelt utan press så att det känns görbart och att du känner dig kapabel. Faktum är att återhämtning inte bara är saker du lägger till utan återhämtning är sådant du tycker om att göra. Att umgås med andra människor, göra kreativa saker, pyssla med en hobby, laga mat, städa, pyssla i trädgården, kramas med barnen, vistas i naturen och mycket mer fungerar som återhämtning. Det är lätt att under stress och press prioritera bort det som får dig att känna lycka, lugn och ro. Det är mänskligt att försöka frigöra tid för att lösa problemet men det gäller att vara uppmärksam på att det vi plockar bort ur vardagen kanske är en del av återhämtningen. Fyll på ditt lugn och ro konto genom att göra sådant du har passion för och som får dig att tappa tid och rum.

Starta ditt medlemskap i Wellobe här

När är det dumt att träna vid hög stress?

När det inte finns några reservkrafter kvar eller en buffert med den extra ork som behövs. Vid utmattningssyndrom eller hög stress under lång tid där kroppen reagerar starkt på ökad puls så stjälper träning med puls mer än det kanske bygger. Varje påfrestning dränerar och kan göra att den som är drabbad mår ännu sämre. Lyssna på kroppen och se reaktionen både under och efter aktiviteten. Om kroppen reagerar vid stark stress, undvik pulshöjande aktiviteter då hjärnan har svårt att skilja på om det är motion eller exempelvis en panikångestattack som sker. 

Långsamma promenader i naturen med betoning på just ”långsamma” ger kroppen fördelar från rörelsen men triggar inte igång paniksystemet. Cykling i lugnt tempo ger många ett extra lyckorus, speciellt som många av oss kopplar cykling till härliga barndomsminnen. Dans till härlig musik ger både lycka och samma positiva effekt som träning. Styrketräning utan höga krav och med vikter som känns lätta samt överkomliga ger en skön och kapabel känsla. Yoga utan prestation eller meditation som är guidad så det är lätt att bara följa med. Att prova sig fram och framför allt lyssna på kroppens reaktion är superviktigt vid hög stress. Ta bort kraven och se hur kroppen reagerar på aktiviteten. Låt allt ta sin tid, det tar tid att bli utmattad och det tar tid att läka.

Börja där du är just nu, utan fokus på där du vill vara och ge kroppen möjlighet att skynda långsamt.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här