”Om dina kollegor varje dag ser dig äta gott men också nyttigt och hälsosamt så kanske deras val att äta snabbmat påverkas”, skriver Leila Söderholm.

Så kan du smittas – av goda vanor

Du kan ha din promenerande granne att tacka för dina goda vanor.
Det skriver Wellobe’s motivationsexpert Leila Söderholm, som förklarar hur du kan använda smittoeffekten av olika livsstilar till din fördel.
Smitta någon annan – eller se till att bli smittad själv!

Få tillgång till alla våra träningsprogram – som medlem

Vi lever våra liv som det passar oss och gör dagligen val som känns rätt och genomtänkta. Men många av valen är inte så genomtänkta som det är lätt att tro. Det kanske inte ens är val som vi skulle ha gjort om det inte vore för vår omgivning.

Genom dina val och hur du väljer att leva ditt dagliga liv påverkar du andra människor i din omgivning mer än du tror! Det du gör dagligen kommer att påverka dina vänner men också deras vänner som du kanske bara är bekant med. Du påverkar också grannen, barnens kompisars föräldrar, personen i kassan vid din närmaste affär och kanske till och med brevbäraren. Nu undrar du kanske, hur då?

JUST NU: 50% rabatt

Du behöver inte försöka övertyga någon

Det finns en stark smittoeffekt oss människor emellan. En annan smittoeffekt än när vi smittar varandra med en förkylning. Om du motionerar så kommer din omgivning att se detta på olika sätt. En del tycker att du känns pigg och kanske glad, någon ser styrka i dig, en annan ser dig som inspiration och så är smittoeffekten i gång. Även om du inte pratar om din träning och aldrig har försökt övertyga någon om att ditt sätt att leva är det rätta, så smittas vi ändå.

Andra människors handlingar påverkar oss, kanske inte direkt men över tid så kommer vissa av de val du gör att påverkas av någon annans val.

Få tillgång till Wellobe’s app – som medlem

Gäller både bra och dåliga vanor

Du drabbas också av smittoeffekten dagligen: Någon kollega på jobbet har börjat en ny träningsform, din granne går vinkandes till dig varje morgon under en härlig promenad. Detta påverkar dig om inte direkt så kanske på sikt. Låt oss titta på två exempel: Parkeringsplatserna har blivit väldigt dyra i området där du arbetar. I stället för att åka buss så kanske mannen som du sett dagligen på en cykel inspirerar dig till att prova cykelpendla. Utan den mannen hade det kanske känts omöjligt. Eller så tar du beslutet att åka bil halvvägs och parkerar där det är billigare och eftersom du sett din grannes vinkande varje morgon på promenad så går du de sista kilometrarna till jobbet.

Smittoeffekten är aktiv åt båda håll både när det gäller bra och dåliga vanor. Om ditt kompisgäng alltid har skålar fulla med godis varje gång ni ses så känns det fullt normalt, att äta enorma mängder godis ofta. Dina grannar kanske är väldigt förtjusta i blöta tillställningar och bjuder in dig på drinkar i tid och otid, vilket gör att alkohol blev ett normalt inslag i vardagen. Har dina kollegor dåliga vanor och alltid äter snabbmat till lunch då är risken stor att du ser det som något man gör och då känns det naturligt när du väl gör det. Om din kompis feströker så är inte steget så långt att prova själv.

Wellobes motivationsexpert Leila Söderholm.

Smittar i flera led

Att äta nyttigt och försöka laga mat från grunden påverkar din familj direkt men också indirekt omgivningen runt omkring dig. Om dina kollegor varje dag ser dig äta gott men också nyttigt och hälsosamt så kanske deras val att äta snabbmat påverkas. Dina barn, släktingar och vänner kommer mycket lättare att lära sig bra vanor genom smittoeffekten.
Det verkar som att smittoeffekten är så stark att den smittar i flera led alltså inte bara till dina närmaste kompisar utan till och med kompisars kompisar kan påverkas.

En smart strategi kan vara att dra sig ett steg närmare människor med vanor du vill ha i ditt liv. Gå med i grupper på sociala plattformar som delar ditt nya intresse, sök dig till sammanhang som kan ge nya bekanta som med samma mål.

Det är värt att lägga på minnet att goda vanor smittar precis lika bra som dåliga vanor smittar. Man brukar säga att barn inte gör som vi säger utan de gör som vi gör! Det här gäller även på oss vuxna. Vi tar efter varandra mer än vi intellektuellt har koll på. Se detta som en motivator i din egen strävan efter skapande av bra vanor och gläds åt att de bra vanor du lyckas skapa smittar andra människor till bättre vanor.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här