Vill du få bättre minne, och bli friskare och mer stresstålig?
Då ska du motionera mer.
– Fysisk aktivitet är medicinen vi glömde för att ingen tjänar pengar på den, säger hjärnforskaren Anders Hansen.
Känner du igen dig? Förbättra hälsan – med våra verktyg
Att det är viktigt att röra på sig varje dag är ingen nyhet. Men trots att de flesta av oss vet om att det finns många positiva effekter av motion så är det långt ifrån alla som verkligen ser till att röra på sig tillräckligt. Vi frågade Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare, hur viktigt det egentligen är att röra på sig.
– Det är extremt viktigt om man ser till hälsan. Framförallt så mår man bättre men ur ett lite längre perspektiv så kan man också med hjälp av motion skydda sig mot en rad olika sjukdomar. De flesta känner till att motion är viktigt för att förebygga hjärt-kärl sjukdomar men samma sak gäller även för en rad olika cancerformer, demens, diabetes och depression. Motion är extremt viktigt. Det är inget vi kan välja bort utan vi behöver röra på oss för att fungera och må bra. Vi är helt enkelt skapta för att röra på oss, säger han.
– För att kroppen ska fungera och må bra behöver vi röra på oss 30 minuter om dagen.Det låter lite men långt ifrån alla uppnår detta varje dag. Vi lever i en tid där många sitter still på kontoret, fastnar framför telefonen eller teven hemma. Vi behöver inte ens lämna hemmet för att få mat utan kan beställa hem. Men vi är inte skapta för det livet. Våra kroppar är skapta för att röra sig och när vi låter bli mår vi helt enkelt inte så bra.
– Nej absolut inte. All rörelse bättre än ingen. För den som inte kommer upp i en halvtimmes rörelse på en gång så går det att dela upp det på tre tio minuters promenader eller två femton minuters promenader. Vill man träna sin hjärna med hjälp av motion krävs det lite mer träning. Det är det organ som behöver mest motion.
– Hjärnan stärks på många sätt av motion. Om du motionerar får hjärnan mer blod. Mer blod innebär mer syre och näring och det gör att den fungerar bättre. Följden blir att du får enklare att koncentrera dig, minnas bättre och bli mer kreativ.
– Du behöver höja pulsen och köra lite mer intensivt för att det ska ge effekt. Ett löppass på 30-40 minuter tre gånger i veckan är det som behövs för att hjärnan ska tränas maximalt. Men om man inte gillar löpning så fungerar det lika bra med någon annan form av träning som ger samma effekt typ crosstrainer eller skidåkning.
– Det har troligen sin grund i hur vi är skapta. Förr behövde man springa när man var ute och jagade och springa för att undvika faror. Man behövde vara snabb och man behövde vara koncentrerad och kvicktänkt. Evolutionen har slipat hjärnan så att den stärks av fysisk aktivitet.
– Gener påverkar såklart hur vi fungerar tankemässigt. Miljön spelar, om man ska generalisera, ofta en större roll än generna och motion är en viktig del av miljön. Alla kan inte springa sig supersmarta men motion påverkar alla människors hjärna till det bättre, säger Anders Hansen och fortsätter:
– Det viktiga att lyfta fram är att motion inte är något vi kan avfärda som en modefluga eller trend. Vi behöver helt enkelt motionera för att må bra. Det handlar inte om att skaffa magrutor eller vara snabbast i löpspåret. Det var därför som jag valde att skriva dessa böcker för att visa på att det finns forskning som stödjer detta och för att visa hur mycket bättre vi faktiskt mår om vi rör på oss. Löpning fungerar faktiskt lika bra som medicin mot en mild depression men det är alldeles för få som har den kunskapen.
Anders Hansen är leg läkare från Karolinska Institutet. Överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan. Han har skrivit över 2000 artiklar om medicinsk forskning och läkemedel för Dagens Industri, E24/SvD, British Medical Journal och Läkartidningen.
Har skrivit böckerna ”Hälsa på recept” med sin läkarkollega Carl Johan Sundberg, ”Hjärnstark” och är aktuell med boken ”Fördel ADHD”.
Känner du igen dig? Förbättra hälsan – med våra verktyg
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.