Få hjälp att nå din drömvikt.
Få hjälp att nå din drömvikt. Foto: Colourbox.

Nå din drömvikt 2014

Ett nytt år innebär nystart. Varför inte börja med att göra något åt de där extra kilona runt midjan? Wellobes dietist ger dig verktygen du behöver. Nu kör vi!

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Ett av livets största mysterier: Trots att viktnedgång i grund och botten handlar om enkel matematik, det vill säga, du måste göra dig av med mer energi än du tar in, så kan det ändå vara svårt att skala bort kilon. Detta är dock året då det blir ändring på det! Eller hur?!

Hemligheten ligger i att inkludera hela paketet: Bra mat, regelbunden motion OCH ett smart tänk.
– Det absolut viktigaste är att bestämma dig för att göra ditt bästa hela vägen. Det betyder inte att det alltid kommer vara perfekt. Det blir det aldrig. Tror du det, kommer du bara bli besviken, säger Josefin Jonasson, Wellobes dietist.

För många är den första tidens resultat en stor motivation, så att rivstarta året är inte en så dålig idé.
– Det viktigaste är att du har en plan för vad som händer efter att du har gjort en kur med måltidsersättningar, eller vad det nu än är, och att du accepterar att du inte kommer gå ner lika snabbt efter det, eller kanske till och med går upp lite grann, säger Josefin Jonasson.

JUST NU: En månad på köpet

Förstå varför vikten har ökat

För det är ju det som är hemligheten bakom en lyckad viktnedgång: Långsiktighet. Går du efter tre månader tillbaka till dina gamla vanor kommer vikten också att smyga tillbaka.
– Börja med att göra en kartläggning av ditt problem. Varför har du gått upp i vikt? Du kanske säger “Men jag äter ju redan hälsosam mat!” men då kanske du äter för mycket. Det är först när du vet det, som du kan göra något åt det, säger Josefin Jonasson.

När du har analyserat var skon klämmer, oavsett om det är att du äter när du är ledsen eller går loss på bullar på eftermiddagen för att piggna till, då kan du också börja tänka medvetet kring mat och allt det onödiga som vi gärna stoppar i oss, som söta drycker, något Josefin Jonasson tycker är det första vi bör exkludera ur kosten.
– Läsk och saft ger mycket kalorier, men även juicer. Dessutom ger kalorier i dryck inte samma mättnadskänsla som kalorier i mat, så ät hellre din frukt än drick den.

Var förlåtande – inte mesig

Hur många kalorier en person måste äta för att gå ner i vikt beror på många faktorer, som längd, vikt och kön, men en generell regel heter att om du äter 500 kalorier mindre än ditt dagsbehov kan du gå ner ett halvt kilo i veckan. Men poängen är inte att äta lite, utan att välja rätt typ av mat, och det betyder att det tyvärr inte finns mycket plats över för näringsfattiga saker som godis och snacks, även när du är nöjd med din vikt och vill hålla den stabil.

Enligt Livsmedelsverket äter vi svenskar faktiskt dubbelt så mycket godis, bakverk och snacks som vi borde.
– Var beredd på att du kommer få anstränga dig, någon typ av förändring måste ske om du vill gå ner i vikt. Var förlåtande mot dig själv, men inte mesig. Om någon skulle träna inför Vasaloppet, inte skulle du säga “men inte behöver du åka skidor idag när det är kallt ute”. Jo, det måste man faktiskt! Ha samma inställning när det gäller ditt viktmål, säger Josefine Jonasson.

Kombinera sedan den nyttiga kosthållningen med regelbunden motion som inte bara förbränner kalorier utan även gör dig starkare och piggare, något som i sig hjälper motivationen att brinna starkare. Om du ändå tycker att den går på sparlåga? Sätt igång och sträva efter ditt mål ändå.
– Det är bara att acceptera att motivationen inte alltid kan hittas, utan ibland måste man starta den. Gör du förändringar och det går bra, då kommer motivationen på köpet, säger Josefine Jonasson.

En typisk matdag

Det går att äta en massa god mat utan att samla på sig onödigt många kalorier. Den här menyn innehåller endast 1300 kalorier!

Frukost

Keso- och avokadoröra på fullkornsbröd och musli med mellanmjölk

Mellanmål

Ett äpple

Lunch

Ansjovis- och parmesanpasta

Mellanmål

En apelsin

Middag

Bakad potatis med chili- och baconröra

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Jonna Karvonen

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här