Svårt att bli gravid? Läs mer här.

Därför kan du ha svårt att bli gravid

Många kvinnor lider av diagnosen PCOS utan att veta om det.
Svårt att bli gravid, ökad kroppsbehåring och kraftig akne är vanliga symtom.
– Att gå ner i vikt och träna kan dock räcka för att minska problemen, säger Jan Holte, läkare och forskare på PCOS vid Carl von Linnékliniken i Uppsala.

Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Kolla här

Äggstockstypen, PCO (polycystiska ovarier), innebär att äggstockarna har fler små och omogna äggblåsor än vanligtvis.
– Det är ingen sjukdom utan en normal ärftlig variation bland kvinnor, säger Jan Holte. Forskare tror att så många som var femte svensk kvinna har äggstockstypen PCO. En del av dem har också fått diagnosen PCOS (Polycystiskt ovarialsyndrom).
– Det kallas PCOS när man också lider av de besvär som PCO kan ge, som ökad kroppsbehåring, akne eller svårigheter att bli gravid. Och det är bevisat att syndromet kan förvärras av övervikt och för lite motion.

JUST NU: 50% rabatt

Svårare att bli gravid

En normal äggstock innebär att man har ett antal små äggblåsor, varav en i taget ska mogna till och bli en stor blåsa som spricker och släpper ut ett ägg. Kanske blir det befruktat i äggledaren och leder till en graviditet. Den polycystiska äggstocken innehåller fler omogna äggblåsor än den vanliga och då kan det bli stopp i maskineriet. Äggblåsorna utvecklas inte och därmed uteblir ägglossningen vilket gör det svårt att bli gravid.
– Namnet PCO är egentligen missvisande, för det handlar ju inte om cystor, utan om ett överskott av små normala omogna äggblåsor. Man behöver inte medicinsk behandling bara för att man har den här sortens äggstockar, men medför de besvär av typ ökad behåring, utebliven mens eller svårt att få barn, så finns det möjlighet att få behandling.

Viktnedgång kan underlätta graviditet

Många kvinnor som lider av PCOS är överviktiga, vilket alltså kan ge ännu större problem.
– Grovt sett så har varannan kvinna med PCOS viktproblem. Det har visat sig att de har svårare att hantera sin hunger och ett oemotståndligt sockersug kan sätta till oftare än hos personer utan syndromet. Det är viktigt att vara medveten om det här och försöka att hålla sin vikt. Forskning visar att de som har PCOS och gått ner i vikt har lättare att bli gravida.

Kan vara positivt

Holte poängterar dock att det inte är alla som har problem med sina PCO-äggstockar, utan kan leva precis som vanligt.
– Många tror att alla PCO-kvinnor är i en riskzon för följdsjukdomar, men det stämmer inte. Är man vältränad, äter rätt och håller vikten så kan man få lika många barn som andra kvinnor. Att ha äggstockar med väldigt många ägg kan till och med ha sina fördelar, har våra studier visat. De som har fler ägg kommer senare i övergångsåldern och det är i sig en skyddande faktor mot hjärt- och kärlsjukdomar bland annat.

Detta får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här