Jens Bergsten Cedervall, före och efter sin resa i Wellobe.

”Lita inte på motivationen”

Det viktiga är att bestämma sig – och att ha en bra plan.
För det går inte att göra någonting “lite” eller “halvdant”.
– Själv går jag “all in” och köra hundratio procent när jag gör någonting, säger Jens Bergsten Cedervall, som har lyckats gå ner 41 kilo i Wellobe.

Nå din målvikt – med samma metod som Jens

Första gången Jens Bergsten Cedervall bröt sin fot var redan på mellanstadiet, efter att ha ramlat nerför en trappa. Andra gången var på högstadiet under en volleybollmatch och tredje gången, när han åkte skidor. Redan då hade Jens svårt att sitta still, gipset gick sönder flera gånger. Dessutom läkte foten fel och blev aldrig bra, den senaste operationen var för fyra år sedan. Det ena ledde till det andra och Jens drabbades även av kotförskjutningar i ryggen och svår artros som sträckte sig från axeln ut i ryggen och ner över höften.
– I stora delar av mitt liv har jag gått på smärtstillande. Jag har haft svårt att röra mig och samtidigt ätit och druckit dåligt. Pizza, godis, alkohol… Som mest har jag vägt 111 kilo, säger han.

JUST NU: 50% rabatt

Alla varningsklockor ringde

Tillslut kom Jens dåliga leverne ikapp. Artrosen blev allt värre och själv läste han att det berodde på en inflammation orsakad av hans dåliga livsstil. Dessutom hade blodtrycket skjutit i höjden. Alla varningsklockor ringde. När han såg en bild på sig själv fick han nog.
– I början av 2017 slutade jag tvärt med allt och blev både nykter- och drogfri. Men det skulle dröja först till 2019 innan jag högg mig själv i kragen på riktigt.

Tappade 20 kilo – på att promenera

Jens gick med i Viktklubb (f d Wellobe* reds. anm) och började kaloriberäkna allt han åt. För enkelhetens skull blev det oftast samma sak på vardagarna: Kyckling och broccoli samt kvarg. På helgerna ugnspannkaka, grädde och sylt. Annars hade det inte gått.
– Innan käkade jag ju pizza och godis sju dagar i veckan, så för mig var det jättestor skillnad.
Jens började också träna. Gymma hade han gjort tidigare, men inte med samma målmedvetenhet som nu, metodiskt och med en ordentlig plan.
– Hela första halvåret promenerade jag bara, sju-åtta kilometer per dag. Och på det viset lyckades jag tappa 20 kilo. Därefter blev det lättare att börja gymma.
Låter det här som någonting för dig? Bli medlem

”Det är nedförsbacke”

Idag är Jens en riktig träningsnörd. Han studerar träningslära och har en utförlig plan för varje dag som han för ner i en träningsdagbok. Han börjar varje morgon med meditation och ett enklare morgonpass på gymmet. På vardagarna kör han olika former av periodisk fasta och ett tyngre styrkepass på kvällarna. På helgerna äter han som vanligt och ägnar sig åt lite lugnare styrketräning samt yoga.
– Träningen har blivit ett gift, men ett bra sådant. Den känns liksom inte som ett nödvändigt ont längre, jag längtar verkligen dit och då är det nedförsbacke.

”Lita på disciplinen”

Och ju mer Jens tränar, desto bättre blodtryck och mindre värk.
– Innan var det tvärtom. Jag fick ont så fort jag rörde mig och därför vågade jag inte heller göra det. Men nu har jag knappt någon värk kvar.
Totalt har Jens gått ner 41 kilo, men sedan gått upp lite igen eftersom han har börjat få så mycket muskler. Nu behöver han inte bry sig om vikten så mycket.
– Den är inte så viktig längre. Nu är det resultaten i spegeln och kroppen som får styra. Mitt motto är: Du kommer inte vara motiverad varje dag, så lita inte på motivationen. Lita på disciplinen.

Prova samma verktyg som Jens

Namn: Jens Bergsten Cedervall
Ålder: 49
Yrke: Student
Bor: Kvicksund mellan Eskilstuna och Västerås
Familj: Två egna barn och ett bonusbarn
Längd: 183 cm
Startvikt: 111 kg
Väger i dag: 75 kg

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här