Miriam om sin viktresa i Wellobe.
Miriam om sin viktresa i Wellobe. Foto: Mikael Gustavsen.

Utbrändhet fick Miriam att gå upp i vikt

För drygt 10 år sedan drabbades Miriam, 48, av utbrändhet. Och det var efter det som övervikten började smyga sig på.
– Hela kroppen hamnade i obalans och jag visste varken ut eller in. Men idag är jag 13 kilo lättare igen, säger hon.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Miriam Almark, 48, bor i Solna och arbetar som vd på ett elektronikföretag. Ursprungligen är hon född och uppvuxen i Göteborg, och i Stockholm har hon bara bott i lite mer än ett år. Hon flyttade hit för jobbets skull och arbetar på fritiden med hundar. I dagarna väntar hon på en Kromfohrländer-valp som hon ska utbilda till narkotikahund. Och hon är glad, även om de senaste tio åren har varit riktigt kämpiga.
– Det började med att jag om och om igen under en period drabbades infektioner som ingen riktigt kunde förklara. Och till slut hamnade jag hos en allmänläkare som fastslog att jag hade gått in i väggen. Efter det hamnade hela kroppen i obalans. Så även om jag inte direkt hade förändrat mina mat- eller motionsvanor började jag gå upp i vikt, berättar hon.

”Till slut vägde jag 87 kilo”

Tidigare har Miriam alltid varit fysiskt aktiv. Hundar har hon ägnat sig åt i hela sitt liv och hon har dessutom både ridit, sprungit och cyklat.
– Efter min utmattning vare sig orkade eller vågade jag dock göra någonting, för varje gång blev jag sjuk. Och det var väl därför jag gick upp så mycket. Till slut vägde jag hela 87 kilo.
Miriam började aktivt söka hjälp på nätet. Att skriva ner vad hon åt och hur mycket hon promenerade hade fungerat innan, däremot hade hon inte fått professionell hjälp förut. Så när hon tillslut upptäckte Wellobe* tänkte hon att det var väl värt ett försök.
– Jag provar så får jag se vart det bär.

JUST NU: En månad på köpet

”Det bästa är att man slipper anteckna själv”

I början gick allting hur bra som helst, beskriver Miriam. Det var ju inte direkt så att hon hade ätit dåligt innan hon gick med i Wellobe heller, men nu gjorde det verkligen skillnad.
– De första fem månaderna gick jag ner tolv kilo. Och då fokuserade jag bara på att äta rätt.
När Miriam sedan landade på 74 kilo stannade det hela av, men det har förmodligen inte med Wellobe att göra. Nyligen fick Miriam nämligen beskedet ett hon eventuellt kan ha problem med sköldkörteln, vilket i sin tur kan leda till en försämrad ämnesomsättning.
– Nu ska jag bara få ordning på den också, sedan är tanken att köra på som vanligt igen. Om det blir med Wellobe eller ej vet jag inte än. Men de var i alla fall jättebra för mig i början. Deras upplägg ger en bra överblick. Och det bästa är att man slipper anteckna allt själv. Med deras nya mobilapp kan man bara gå in och klicka på vilken mat eller motion man vill logga – direkt på jobbet om man vill så att man inte glömmer.

Starta DIN viktresa här

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här