Magnus Lindström har gått ner i vikt i Wellobe.
Magnus Lindström har gått ner i vikt i Wellobe. Foto: PRIVAT.

”Vi människor fungerar ungefär som bilar”

– Alla bilar behöver rätt drivmedel för att fungera. Samma sak gäller oss människor, säger Magnus Lindström, 45, som själv har lyckats gå ner hela 35 kilo.

Som ung spelade Magnus Lindström, 45, ofta fotboll. Och som tonårspappa tränade han sonens lag – i hela tio år. Ironiskt nog gjorde det att han prioriterade bort sin egen träning, samtidigt som han ofta stannade vid pizzerian på hemvägen från träningarna. Så vid nyår 2016/2017 satte han ett mål: Att gå ner 25 kilo till sommaren.
– Vid det laget vägde jag 109 kilo. Men eftersom jag hade gått ner i vikt en gång tidigare med Viktväktarna, så visste jag att jag skulle klara det igen, säger han.

Slarvade med kalorierna

Den här gången valde han dock Wellobe, efter att ha fått ett specialerbjudande via sin Plus-prenumeration på Aftonbladet.

– De hade ju samma grundtanke, enda skillnaden var att jag nu skulle räkna kalorier istället för poäng.

Vintern och våren startade bra. Även om Magnus knappt orkade började han promenera en gång per dag i minst 30 minuter. Och den sträckan utökades allteftersom. Problemet var att han fortfarande slarvade med maten.

– Min rekommendation låg på max 1 350 kalorier om dagen, men jag loggade långtifrån allting jag åt, därför hade jag heller ingen koll.

JUST NU: En månad på köpet

”Jag gör't efter semestern”

I juni hade Magnus trots allt gått ner ungefär 14 kilo. Men under sommaren slutade han logga helt. Jag levde efter det klassiska “jag-gör’t-efter-semestern-mottot” och tänkte att jag skulle starta om i augusti. Problemet var att vår semestertripp var i september. Så mellan juni och oktober gick jag upp en sisådär 5 kilo, vilket gjorde att jag var tillbaka på 100 igen.

När den 1 oktober väl kom var Magnus dock fast besluten om att nå sitt mål:

– Nu jäklar, tänkte jag. Nu ska jag logga både maten och motionen!

Behöver du gå ner några kilon? Kolla >>HÄR<<

Allt för lite minuskalorier

Eftersom tiden som tränare var över hade Magnus mycket mer fritid och den investerade han på sig själv: Spinning två-tre gånger i veckan och minst en halvtimmes promenad varje dag.
– I början orkade jag som sagt knappt gå i en halvtimme. Idag springer jag en mil, tar bara en macka istället för fyra – och har gått ner 27 kilo. Även min sambo har gått ner i vikt, trots att hon “bara” är med och promenerar.

Har fått kalorierna räknade åt sig

Stor hjälp har Wellobes loggbok varit, då Magnus genom att logga all motion har kunnat se exakt hur många kalorier han har gjort av med varje träningspass.
– Spinningen till exempel har gått på 700-800 kalorier. Men de har jag låtit bli att äta upp. Jag har också använt RunKeeper när jag har varit ute och gått. Sedan har jag bara synkroniserat den med Wellobes app så mina intjänade motionskalorier har registrerats direkt i min loggbok. Idag går vi i princip överallt istället för att ta bilen. Ska vi handla går vi. Ska vi på fotboll går vi. Allt för lite minuskalorier.
Testa samma verktyg som Magnus – så slipper du räkna kalorierna själv

”Framförallt ser du hur du ligger till hela tiden”

Allra störst hjälp har dock varit den funktion som kallas “barcode scanning”. Via den kan man nämligen scanna olika livsmedels streckkoder med mobilen, så att all näringsinformation tankas rakt in i loggboken.
– Sedan får man räkna med att det tar lite tid att komma in i allting. Men för att få ett bra resultat måste det få göra det. Plötsligt kan du inte bara kasta i dig mat hur som helst utan att logga det först. Framförallt ser du precis hur du ligger till hela tiden. Äter du ett mål snabbmat på 1 200 kalorier, ja då har du inte råd att äta så mycket mer den dagen. Därför har även Wellobes receptbank där alla recepten är kaloriberäknade varit bra.

”Jag tror inte på att gå ner snabbt i vikt”

Målet nu är att fortsätta med Wellobe precis som förut, eftersom Magnus inte vill göra samma misstag som sist och gå upp allting igen.

– Nej, jag tror inte på att gå ner snabbt i vikt på tre månader bara för att sedan gå upp allting igen. Om jag har kunnat lägga så mycket pengar på pizza, chips och öl är det ingen större kostnad att vara kvar i Wellobe något år till. Och om det har tagit tio år att gå upp såhär mycket i vikt, men bara två år att gå ner så är det väl värt det…!

Kolla hur mycket DU kan gå ner i vikt – med samma verktyg

Magnus bästa vikttips

1) Se på din kropp som en bil
Alla bilar behöver rätt drivmedel för att fungera. Du kan ju inte tanka diesel i en vanlig bil, då blir den jättehackig. En stor bil drar dessutom mer bensin och en liten bil, mindre bensin. Ungefär samma sak gäller med den mat du äter, eller hur?
2) Sluta “unna dig”
Ofta läser jag i medlemsbloggarna på Wellobes mötesplats om hur många firar sina framgångar genom “att unna sig”. Det är helt fel, tycker jag. Räknar jag de tio år då jag gick upp i vikt var det kanske bara ett par hekto varje månad. Men i slutändan blev det väldigt mycket. Unna mig har jag alltså redan gjort i tio år. Det är ju därför jag är där jag är nu.
3) Tro inte att det ska vara enkelt
En annan vanlig missuppfattning bland vissa medlemmar i Wellobes medlemsforum är att de inte riktigt förstår varför de inte går ner tillräckligt mycket eller tillräckligt snabbt i vikt. Men många förstår inte att de också måste kämpa för det. Alltså, man ska inte tro att man kan gå ner i vikt på ett enkelt sätt.
4) Har du gått ner i vikt, men också gått upp igen?
Förmodligen har du då också gått tillbaka till samma vanor. Det gjorde i alla fall jag. Så mitt tips är att du slutar jämföra dig med andra och tro att du ska kunna gå igenom livet på samma sätt. För du måste trots allt utgå ifrån dig själv och hur din kropp fungerar. Och det vet du nog vid det här laget, innerst inne.

Kickstarta DIN viktresa >>HÄR<<

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här