Rolf gick ner över 30 kg i Wellobe.
Rolf gick ner över 30 kg i Wellobe. Foto: Privat/Magnus Liam Karlsson.

”Jag kommer nog vara medlem på livstid”

När Rolf startade med Wellobe vägde han 116 kilo.
Efter sin utmaning där hade han gått ner över 30 kilo.
– Till min stora förvåning så passade Wellobe perfekt, säger han.

Under 30 år har Rolf Öhlén, 53, levt på ohälsosam mat och frossat loss bland snacks, godis och läsk. Det hade satt sina spår på honom och i december 2016 fick Rolf nog. Då läste han en artikel på Wellobe* och bestämde sig för att testa.
– Jag tänkte att det var en bluff, men kände inte att jag hade något att förlora. Till min stora förvåning så passade Wellobe perfekt. Jag kunde fortsätta att äta vanlig mat men hade ett verktyg som hjälpte mig så att det inte blev för mycket.

När Rolf var student vägde han runt 75 kilo – men det var ett tag sedan. På den tiden var han väldigt aktiv, men när han senare skadade ett knä och fortsatte att äta i samma takt gick han helt enkelt upp, kilo för kilo. Och det var inte bara för mycket mat som Rolf åt. En av de främsta anledningarna till hans viktuppgång var den mängden snacks och skräpmat som han tidigare satte i sig.
– När jag växte upp fick jag aldrig äta snacks och väldigt lite godis. Så när jag väl började studera gick jag loss i snackshyllan. Min middag på lördagar brukade bestå av en påse chips, en påse ostbågar, ett paket glass, en stor flaska läsk, lösgodis och en honungsmelon och på den vägen fortsatte det. Jag fortsatte till och med att äta chips trots att jag fick ont i magen av det, säger Rolf.

När Rolf fyllde 50 var han på en läkarkontroll via jobbet och fick beskedet att han behövde gå ner i vikt. Från jobbet fick han hjälp av en dietist och han testade även en hel del andra metoder men inget föll riktigt Rolf i smaken.
– Jag behövde ett verktyg där jag kunde fortsätta att äta den mat jag tycker om men lära mig att äta tillräcklig mängd, säger han.
I december när han såg en artikel för Wellobe bestämde han sig för att testa ett halvår.
– Till min förvåning passade det mig perfekt. Jag gick snabbt ner i vikt och på några månader hade jag tappat 14 kilo, säger han.

I våras när han såg att Wellobe’s dietist Josefine Jonasson letade efter deltagare som ville ställa upp på en 60-dagars utmaning och lära sig lite mer om kosten och få extra experthjälp från henne var Rolf inte sen med att anmäla sig.
– Jag hade börjat få lite problem i takt med att jag gick ner i vikt. Från början fick jag äta ganska många kalorier om dagen och det var inga problem för mig att fortfarande äta en hamburgare eller en liten påse chips men i takt med att jag gick ner fick jag färre och färre kalorier att äta varje dag och jag hade inte lika lätt att hålla  mig inom ramen för vad som var rekommenderat.
Rolf blev utsedd till utmaningen och i 60 dagar har Josefine hållt ett extra vakande öga på hans val.
– Ibland ringde hon upp och skällde lite på mig när jag ätit för mycket snacks. Druckit för mycket dryck med socker i eller liknande. Hon peppade mig att tänka till och försöka välja mat som är bättre innehållsmässigt, säger Rolf.

Behöver du också gå ner i vikt? Gör som Rolf – bli medlem i Wellobe

JUST NU: En månad på köpet

Gått ner 30,5 kilo

Under de senaste 60 dagarna har Rolf fortsatt sin viktminskning och efter 6 månader i Wellobe har Rolf gått ner 30,5 kilo.
– Det är helt fantastiskt. Det är en enorm skillnad. Nu kan jag göra massor av saker som jag inte klarade av innan. Jag kan till exempel springa i trappan, knyta skorna och en massa saker som var omöjliga innan, då hade jag en stor mage i vägen, säger han.

Har du tränat mycket under viktnedgången?

– Nej egentligen inte. Jag har jobbat en del i trädgården och cyklat och promenerat. Sen har jag träning på recept så jag har försökt hinna med ett par pass på gymmet men jag har inte riktigt fått tid till det regelbundet så det har blivit lite i perioder.

Har du plockat bort något helt och hållet?

– Från början gjorde jag inte det. Nu har jag slutat med en del saker men jag har inte förbjudit något. Jag äter fortfarande glass, chips och godis men betydligt mindre.

Vad har varit dina viktigaste knep för att lyckas så bra?

– En av de viktigaste sakerna för mig har varit att planera. Jag har därför gjort storkok och lagt in i matlådor. Då har jag alltid kunnat ha med mig mat och då behöver jag inte hamna på pizzerian eller korvkiosken. Jag har även lagt in alla mina favoritrecept i Wellobe så nu vet jag exakt hur mycket jag kan äta av mina favoriter utan att det blir för mycket kalorier.

Är det några saker som förvånat dig på vägen?

– Ja, det har varit nyttigt att lära sig hur mycket kalorier det faktiskt är i vissa saker jag satte i mig tidigare. Pommes är en sån sak, nu tar jag alltid sallad till hamburgaren om vi äter hamburgare.

Du åt tidigare godis, kakor och liknande om du blev lite sugen. Hur gör du i dag?

– Nu har jag nästan alltid lite coctailtomater med mig. Blir jag sugen så tar jag några tomater!

Rolf jobbar som präst i Sollefteå-Boteå pastorat och det innebär att han ofta blir medbjuden på middagar och kaffebjudningar efter begravningar, dop och bröllop. Han har även en hel del uppvaktningar när församlingsmedlemmar fyller år.

Har det varit svårt att hålla koll på vad du stoppar i dig när du är på bjudningar?

– Ja, i början var det väldigt svårt. Jag ville inte vara oartig så ofta tog jag men försökte hålla mig till en bit av varje sort. Men nu när jag gått ner mycket har folk fått upp ögonen för att jag är med i Wellobe och det är ingen som reagerar när jag inte tar något, säger han.

Du är nu nere på 85 kilo. Ditt mål är att gå ner 8-10 kilo till. Tror du att det kommer vara svårt att hålla sen?

– Ibland blir jag lite orolig för att jag ska få för mig att frossa sen när jag gått i mål men jag har bestämt mig för att jag aldrig vill tillbaka igen. Jag kan tänka mig att jag kommer pendla mellan några kilo men över 80 ska jag aldrig mer efter jag gått i mål. Jag kommer nog att vara medlem för livstid i Wellobe men det gör ingenting det finns helt enkelt för många fördelar med att ha gått ner i vikt!

Behöver du också gå ner i vikt? Bli medlem i Wellobe

Rolfs gå-ner-i-vikt-tips

1) Tänk på vad och hur mycket av det du äter. Räcker det kanske med en liten smakbit? Drick mycket vatten.

 2) Gör storkok och ha matlådor hemma eller konserver/frysta matvaror som du snabbt kan göra en sallad av.

3) Logga så mycket som möjligt och se till att inte överskrida kalorierna. Finns det inte inlagt och du inte kan väga/mäta/skriva in värden ta något snarlikt och överskatta hellre än underskatta energiinnehållet.

Så äter Rolf en vanlig dag

 • Frukost - 1 dl musli, 1,5 dl mellanmjölk eller en skiva rostat bröd med räkost eller matfettsblandning med korv och mjölk.
 • Mellanmål; 2,5-5 dl vatten, grönsaker/frukt.
 • Lunch: Egen matlåda, vatten eller sockerfri läsk.
 • Mellanmål: Kex/kaka/smörgås eller grönsaker/frukt.
 • Middag: Det frugan bjuder på men uppvägt och kontrollerat.
 • Kvällsmål: Har jag kalorier kvar smörgås eller fikabröd, portionspåse chips, choklad eller något annat mumsigt. Har jag inga kalorier kvar att spendera - vatten.

Saker Rolf slutat eller minskat på

 • Jag har minskat på vitt bröd, pasta, chips, godis, läsk, viss slags korv, glass.
 • Jag har helt slutat äta strips.

Detta får du som medlem i Wellobe

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här