Privat

Så gick Carolina ner 51 kg – på 1,5 år

Carolina Karlsson, 39, har tagit revansch på livet.
Efter år av psykiska problem och stadig viktökning har hon gått ner 51 kg.
– Jag har fått tillbaka livet på så många sätt, säger Carolina Karlsson.

JUST NU: Matvåg på köpet

I 12 år brottades Carolina Karlsson med psykiska problem. Några år efter att hennes mamma gått bort i cancer gick Carolina in i en djup depression. I flera år bodde hon på en sluten psykiatrisk akutvårdsavdelning innan hon flyttade till ett boende för personer med psykiatriska funktionshinder. Där spenderade hon drygt fyra år innan hon skrevs ut från psykiatrin.
– Jag låg i stort sett nerdrogad i en säng i flera år. Det var många läkare, många diagnoser och väldigt mycket olika former av psykofarmaka. Stämningsstabiliserande mediciner, tunga beroendeframkallande lugnande mediciner, sömnpiller och även ECT-behandlingar, säger Carolina.

Nå din drömvikt med oss!

Bieffekter satte fart på aptiten

Många mediciner skapade ett enormt matsug och i perioder kunde Carolina därför trycka i sig bakelser, pizzor och annat som gjorde att hon ständigt ökade i vikt.

– Det var en tuff tid då jag behandlades för sjukdomar som sjukvården i efterhand har insett att jag aldrig hade. Bland annat diagnostiserades jag som bipolär, borderline och med en personlighetsstörning. Men de har nu plockats bort och kvar finns bara en generaliserad ångest, så kallad GAD.

Testa samma metod som Carolina

Gick upp till 140 kilo

Innan jobbade Carolina som elevassistent och gillade att cykla. Hon var ofta på Friskis och Svettis och körde gympa eller spinning. Hon var aldrig pinnsmal men inte heller överviktig. Men när hon blev sjuk förändrades det snabbt. Ett och ett halvt år innan hon skrevs ut från psykiatrin vägde hon 140 kilo.
– 2014 träffade jag en sjuksköterska som äntligen såg mig och inte bara mina diagnoser. Hon började hjälpa mig med kosten och motionen genom att fasa ut medicinerna. Jag fick även friskvård på recept och kunde så småningom börja träna.

Tog tag i viktminskningen själv

Efter två år slutade dessvärre denna sköterska och den som kom därefter ville inte fortsätta på samma spår. Det fick Carolina att ta tag i vikten själv. Och på drygt 5 månader gick hon ner 8 kilo. Därefter gick hon med i Wellobe.
– Viktminskningen kom direkt, redan månaden därpå hade jag gått ner totalt 14 kilo. När jag då trampade fel och stukade foten trodde jag att det skulle vara kört, men istället hittade jag lite  annan träning som jag kunde fortsätta med. Och på så vis fortsatte jag gå ner i vikt.

Wellobes loggbok stor hjälp

Idag säger Carolina, att det svåraste var att ändra beteendet. Framförallt i början. Hon tyckte också att det ibland kunde vara svårt att gå ut och äta. Men Wellobes loggbok var en stor hjälp och lärde henne vad det egentligen var hon satte i sig. Dessutom gav henne recepten fler bra alternativ.
Tränade du mycket?
– Framförallt promenerade jag mycket. Jag körde även en del pass på Friskis och Svettis samt började springa.
Vad är det bästa med att ha gått ner i vikt?
– Att jag är så mycket gladare och positivare. Allt är roligare, vilket går hand i hand med min tillfrisknad i övrigt. Viktraset blir bara en bonus. Men utan alla kilo så hänger jag med på ett helt annat sätt och blir inte svettig så fort jag rör mig några meter. Sen kan man handla kläder i vanliga affärer och det är kul.
Prova samma verktyg som Carolina

Öppnade en flaska bubbel för att fira

Sammanlagt har Carolina gått ner 51 kilo och minskat från storlek 56 till 40.
– Jag har alltid varit intresserad av kläder, fast det är inte lätt när man är stor. Men nu kan jag handla i vanliga affärer.

Har du haft några delmål på vägen för att behålla motivationen?
– Ja, att gå ner till 80 är det stora målet men jag har några till kvar. Min familj och de flesta av mina vänner har varit supersnälla och stöttat mig. Bland annat fick jag en flaska bubbel av min kusin som vi öppnade när jag kommit under 100 kilo.

”Det här är mitt liv nu”

Carolina har också varit öppen på sociala medier om sin resa och det har varit skönt att dela med sig, säger hon.
– Det här är mitt liv nu och det vill jag gärna berätta om! Jag har även sänkt mitt blodtryck och kunnat sluta med kolesteroltabletter. Och så får jag inte lika ont i kroppen längre. Både lederna och och ryggen mår bättre nu när jag är lättare.
Behöver du också hjälp? Gör som Carolina

Carolinas bästs vikttips

1. Börja försiktigt när du har bestämt dig och ställ inte för höga krav på dig själv.
2. Logga allt du äter och tränar.
3. Ta korta promenader för att komma igång.
4. Lyssna inte på alla som vill lägga sig i utan gå bara ner i vikt för din egen skull. Jämför dig inte heller med andra. Vi har alla olika förutsättningar och svårigheter.
5. Dela upp målet och ta en etapp i taget. Glöm inte att det handlar om att göra en livsstilsförändring som du ska leva hela livet med. Så ibland måste du stanna upp och njuta också.

Namn: Carolina Karlsson

Ålder: 39
Längd: 170 cm
Startvikt: 140 kg (dec 2015). Startade sedan Wellobe i april 2016 och vägde då 132 kg
Nuvarande vikt: 88 kg*

*OBS! Carolinas vikt kan komma att ha förändrats igen sedan artikeln skrevs.
Behöver du också hjälp? Gör som Carolina

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här