Carl-Olov Österlund blev Årets Wellobe 2022 – här berättar han om sin viktnedgång.
Carl-Olov Österlund blev Årets Wellobe 2022 – här berättar han om sin viktnedgång. Foto: Privat/Magnus Liam Karlsson

Läkarens ord: Patienten har botat sig själv

Carl-Olov Österlund, 74, hade fettlever, högt blodtryck och högt blodsocker.
I dag är hans hälsoproblem borta.
– I journalen hade läkaren skrivit att ”patienten har botat sig själv”, säger Carl-Olov som gått ner 40 kilo med Wellobe.

Nå din målvikt – med samma verktyg

Carl-Olov, eller ”Calle” som han kallas, hade varit överviktig i 20 år. Han hade testat alla möjliga dieter, bland annat periodisk fasta och LCHF, men ingen hade funkat för honom.
Förra hösten började läget bli akut. Calle var på diabeteskontroll som visade högt blodsocker, och när han var på läkarkontroll i februari konstaterades det att han hade långt framskriden fettlever. Läkarna uppmanade Calle, som då vägde 117 kilo, att gå ner i vikt.
– Jag tyckte det lät svårt, jag hade ju testat flera gånger tidigare utan att lyckas. Men jag har alltid köpt Aftonbladet och sett reklamen för Wellobe, så nu blev jag medlem. Jag var dock fortfarande skeptisk, jag tänkte att det inte var min grej att väga mat och räkna kalorier, säger han.

Nå din målvikt med oss!

Började använda färdiga recept

Men det gick. Efter en trög start började Calle och hans fru använda sig av Wellobe’s receptdatabas och handlade och åt efter recepten.
– Då började det hända grejer. Jag gick ner ett kilo första veckan, sen bara fortsatte det. Innan jag gick med i Wellobe åt jag över 3000 kalorier per dag, nu låg jag på 1400.

Calle märkte fort att färre kalorier inte nödvändigtvis behöver betyda mindre mat. Han bytte ut näringsfattiga och kaloririka livsmedel till mat som gav mycket näring och mättnad men mindre energi.
– Jag har slutat med vitt bröd, ost, korv, hamburgare och annan snabbmat bland annat. Pasta äter jag fortfarande men det har jag minskat på, jag fyller ut tallriken med mycket mer grönsaker än tidigare. Det blir mycket kyckling och fisk till lunch och middag, och jag startar dagen med två ägg, knäckebröd och havregrynsgröt.

Få tillgång till våra tusentals kaloriberäknade recept – som medlem

Kunde se delmål och framsteg i appen

Med undantag för de första veckorna har Calle inte upplevt sin nya livsstil som krånglig eller svår, tvärtom. Han kombinerade sina nya matvanor med att promenera åtta kilometer om dagen med hunden och att trampa på motionscykeln.
– När jag väl kom igång tyckte jag det var roligt till och med. Att logga maten, att få delmål i appen och se sina framsteg. Mitt första delmål var att gå ner till 110 kilo, när jag lyckades med det var det en jättesporre att fortsätta.

Gör samma resa som Calle – bli medlem HÄR

Fettlevern försvann

Calle återvände till läkaren nästan 40 kilo lättare. Då var fettlevern borta, blodsockret på en bra nivå och han kunde sluta äta blodtrycksmedicin. I journalen stod det att ”patienten har botat sig själv”.
– Det kändes helt otroligt. Allting har blivit lättare, jag kan sätta på mig strumporna, jag kan vända mig i sängen lättare och jag kan promenera mer utan att bli andfådd.

Vann pris för sin hälsoresa

Efter sin hälsoresa har Calle prisats som ”Årets Wellobe 2022”. Han vet vem han har att tacka extra mycket.
– Min fru har varit ett otroligt stöd. Hon har lagat mycket av maten och pushat mig när jag tröttnat. Mycket är tack vare henne.

Namn: Carl-Olov Österlund
Ålder: 74 år
Sysselsättning: Pensionär
Bor: Skogås utanför Stockholm
Familj: Fru och tre vuxna barn
Längd: 178 cm
Startvikt: 117 kg
Ny vikt: 77 kg

HÄR kan du läsa om Lollo – Årets andra Wellobe!

Carl-Olov Österlund och Lollo Steffen, Årets Wellobes 2022.
Carl-Olov Österlund och Lollo Steffen, Årets Wellobes 2022. Foto: Magnus Liam Karlsson

Tävlingsregler

Nomineringarna har skickats till info@wellobe.se. En jury bestående av anställda på Wellobes redaktion har därefter gått igenom det inkomna materialet och genomfört en omröstning.

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här