Nina Vilhelmshagen Dørre gick ner 32 mammakilon.
Nina Vilhelmshagen Dørre gick ner 32 mammakilon. Foto: Privat/Odin Jæger/VG.

Så blev Nina kvitt sina gravidkilon

Nina gick ner 32 mammakilon – och har behållit sin nya vikt.
Hemligheten? Löparskor och loggning av mat och motion.
– I höst springer jag mitt första halvmaraton.

Kolla: Kan du nå din målvikt – med samma verktyg?

I tonåren tänkte Nina Vilhelmshagen Dørre, 33, sällan på vad hon åt. Det som var gott ville hon ha mer av – och det var sällan bra.
– Efter studenten jobbade jag i sportbutik några år. Då bestämde jag mig för att göra något åt min vikt och testade en kyckling- och champinjondiet. Jag började även springa med vår hund – och gick ner till 63 kilo.

Bli kvitt DIN övervikt med samma metod

"Förtjänade" det

År 2006 mötte Nina sin nuvarande man och det blev mycket sambomys. Året därpå började hon plugga, vilket innebar en hel del stillasittande. Till föreläsningarna köpte hon dessutom ofta snacks, eftersom hon ”förtjänade ”det.
– Yoghurtnötter, chokladkakor, chokladbollar och bullar. Det var alltid någon ”belöning”.
Nina gick sakta men säkert upp i vikt igen. År 2009 gifte hon sig och gjorde några halvhjärtade försök att gå ner, samtidigt var hon inte så stor att det var besvärande.

JUST NU: En månad på köpet

”Elefanter är tunga, men jag...?”

År 2011 tog Nina examen. Och bara en vecka efter att hon börjat jobba fick hon reda på att hon var gravid. Dock fick hon göra ett glukostest, eftersom hon var lite ”för tung”.
– Det tog mig ganska hårt. Elefanter är tunga, men jag…?
Resultaten visade helt okej blodsockernivåer. Så Nina fortsatte att äta eftersom hon ju ”åt för två”.

Träning det sista hon tänkte på

Mot slutet av graviditeten närmade sig vikten tresiffrigt, men årstiden gjorde att hon höll sig inomhus. Efter att dottern fötts blev hon inte kvitt sina mammakilon.
– Ibland tog jag korta promenader, men för att få bebisen att sova. Och när jag började jobba igen var träning det sista jag tänkte på. Då ville jag ju bara vara med min bebis.
Känner du igen dig? Få hjälp med din vikt

Nya mammakilon

November 2013 blev Nina gravid igen och fick förhöjda blodsockernivåer. Läkaren och barnmorskan gav henne ett kostschema och apparat för att mäta blodsockret. På så vis lyckades hon hålla vikten schack, men då hon inte gått ner sina första mammakilon var 103 kilo ändå högt.
– ”Shit, nu väger jag mer än han jag är gift med”, tänkte jag.

Knep för att stå emot frestelser

Ninas andra dotter föddes sommaren 2014 och då var det lättare att gå ut. Nina hittade en rutt på 7 kilometer som hon gick en gång i veckan. För att få koll på kosten gick hon även med i Vektklubb (norska motsvarigheten mot svenska Wellobe*, red. anm.) och började logga allt hon åt, följa menyförslag, testa recept och läsa inspirationsartiklar.

– Vi blev väldigt medvetna om vad vi åt och upptäckte att det fanns hälsosamma alternativ. Men vi unnade oss lite mer på lördagarna och då blev det lättare att stå emot frestelser i veckorna.
Är du också överviktig? Så här gjorde Nina

Var kvitt sin övervikt – efter ett halvår

Planering blev A och O. Och för varje promenad ökade hon både tempo och sträcka. Efter ett halvår joggade hon och i slutet av mammaledigheten hade hon gått ner 23 mammakilon.
– Det var härligt att andra påpekade hur bra jag såg ut. Och det berodde nog inte bara på vikten utan även på min utstrålning.
Nina vidhöll sina nya vanor och tog med sig lunchlådor och mellanmål varje dag. Hon startade även en löpargrupp, tränade ibland på luncherna och gick med i en löparklubb.
– I den sprang jag mitt första lopp. Det var en barnlek, så året därpå sprang jag igen – fast snabbare – plus en rad andra lopp. Jag kände mig så stark!

En gladare och piggare mamma

Som ung hade Nina dåligt självförtroende, men träningen har lärt henne att tro på sig själv. I takt med att kroppen blir lättare och lättare, blir det också lättare och lättare att träna.
– Ibland får jag dåligt samvete för att jag springer på kvällarna eller tidigt på lördagarna så att jag missar helgfrukostarna med min familj. Men i utbyte får de en gladare och piggare mamma.

Idag har Nina gått ner totalt 32 kilo – och behållit sin nya vikt.
Testa samma verktyg som Nina

Det är Ninas bästa viktråd

1. Planera dina veckor i förväg.
Lägg en plan för varje dag och då inte bara för vad du ska äta utan även hur du ska träna. Häng sedan upp den där planen på kylskåpet.
2. Tro på dig själv.
Var ditt eget största fan. För tappar du tron på dig själv tappar du också lätt motivationen. Omfamna också minsta lilla framsteg och använd sedan dina segrar som motivation framåt.
3. Använd dina favoritkläder som motivatorer.
Det kan vara mer peppande än att sträva efter olika storlekar. Jag hittade några plagg som var för små och plötsligt en dag passade de. Kläder kan dessutom visa att du fortfarande är i form, även om vågen förändras i takt med att du bygger muskler.

Namn: Nina Vilhelmshagen Dørre
Ålder: 33
Bor: Lier i Norge (sydväst om Oslo)
Yrke: Lärare

Längd: 168 cm
Startvikt: 98 kg
Nuvarande vikt: 66 kg
Viktnedgång: 32 kg


OBS! Ninas vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

Det här får du som medlem

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Elisabeth Stigum/Vektklubb

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här