Anna heter egentligen någonting annat och är inte kvinnan på bilden.

13 tecken på att du är i klimakteriet

Klassiska klimakteriebesvär, ändå kopplade inte Anna, 48.
Är du också osäker på om du är i klimakteriet eller ej?
Läs hennes story och se om du känner igen något av symtomen nedan.

Är du i klimakteriet? Få kontroll på din vikt – med våra verktyg

Anna har jojobantat många år. Bland annat har vikten påverkats av rökstopp, skilsmässa, stigande ålder – och nya rökstopp. Sista gången drabbades hon av ett kraftigare sötsug än tidigare, men fick framförallt problem med sömnstörningar:
– Först låg jag vaken till två när jag skulle upp fem. Sedan somnade jag och vaknade, somnade och vaknade. Det gick inte.
En väninna sade till Anna att hon uppenbarligen var i klimakteriet. Själv hade hon inte alls gjort den kopplingen. Hon föreställde sig klimakteriebesvär som störtblödningar och svettningar, men så blev det inte.

Investera i din hälsa!

Gillar inte ens ”hälsogrejer”

Annas husläkare skrev ut hormontabletter som hade god effekt. Övervikten däremot, blev kvar. Inför en resa vägde Anna sig och insåg att det var för mycket för att riktigt må bra.
– Räddningen blev Wellobes mobilapp*. Med den scannade jag matvaror direkt i affären och såg exakt hur mycket kalorier de innehöll. Egentligen gillar jag inte ”hälsogrejer”, inte ens frukt och grönt, men det här gav mig helt ny kunskap. Jag började också väga och logga all mat och kunde på så vis fortsätta äta det jag ville – bara under mer kontrollerade former. Och nu är jag nere på min idealvikt igen.

Därför hamnar du i klimakteriet

Enligt Doktorn.com har man som flicka många miljoner äggblåsor i äggstockarna när man föds. Det är de som bildar det kvinnliga könshormonet östrogen. I puberteten börjar de mogna och man får ägglossning, vilket i sin tur leder till den första menstruationen.

Som en naturlig del av livet minskar mängden äggblåsor sedan efterhand som man åldras. Och någonstans i 45-årsåldern är det vanligt att de börjar ta slut. Ett tidigt tecken på att du börjar närma dig klimakteriet är att din mens blir oregelbunden eftersom kroppen bildar allt mindre östrogen.

Är du i klimakteriet? Få hjälp med din vikt

Vanliga symtom i klimakteriet

Enligt artikeln ”Klimakteriet – symtom, orsak och behandling” på Doktorn.com upplever hela 75 procent något av följande besvär under klimakteriet:

 • värmevallningar
 • svettningar
 • sömnstörningar
 • humörsvängningar
 • nedstämdhet
 • torra slemhinnor
 • urinvägsbesvär
 • viktuppgång (mer fett runt såväl midja som inre organ)
 • Ökad risk för benskörhet

Så behandlas klimakteriebesvär

Vid upprepade besvär bör du söka hjälp hos gynekolog eller vårdcentral. Sök även vård om du upplever något av följande:

 • Samlagssmärta.
 • Inkontinens.
 • Svårt att kissa.
 • Om du får en blödning ett år eller senare efter din sista mens.
  Det mest effektiva sättet om du lider av något av ovanstående klimakteriebesvär är att påbörja en lokal östrogenbehandling. En viktig del av klimakteriet är även att se över sin livsstil, genom att öka den fysiska aktiviteten, äta mer regelbundet och försöka skapa bra sömnrutiner.


Behöver du hjälp med att se över din livsstil? Bli medlem i Wellobe

Läs mer om klimakteriet

Så går du ner i vikt i klimakteriet

I klimakteriet? Därför går du lättare upp i vikt

Så påverkar hormonerna din vikt

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här