”5:2-metoden ger frihet under ansvar”

Heléne Skoog älskade att baka och såg alltid till att ha någonting gott i frysen att ta fram när det kändes "lite jobbigt". Efter sin 50-årskontroll insåg hon dock att hon måste göra någonting åt sin vikt. Hon började med 5:2 och gick ner 18 kilo – och fem klädstorlekar.
– Jag kände effekt redan efter tre veckor, säger hon.

Behöver du göra något åt din vikt? Testa Wellobes 5:2-program

Själv beskriver sig Heléne Skoog som en glad person. Och det märks, hon skrattar mycket. Men efter att ha förlorat sitt jobb efter åtta fasta år på ett mycket tråkigt sätt ändrades det. Mycket tid och kraft gick åt att hantera Arbetsförmedlingens krav och pappersexerciser. Och det tog både fysiskt och mentalt på henne.
– Dessutom blev det mycket godis och sötsaker som tröst. På helgerna köpte jag gigantiska påsar. Sen har jag alltid älskat att baka, helst med så mycket grädde och choklad som möjligt.
Kolla: Så tycker medlemmarna själva om Wellobe

”Inom ett år kommer jag inte vara där jag är idag längre”Samtidigt tränade Heléne väldigt oregelbundet. Ibland promenerade hon, körde crosstraining eller cyklade, men bara periodvis. Och på 50-årskontrollen visade det sig att hennes värden skjutit i höjden, framförallt hennes BMI. Det gav henne en rejäl tankeställare, men innan sköterskan ens hunnit kommentera det sade Heléne själv:
– Inom ett år kommer jag inte vara där jag är idag längre.
Heléne hade nämligen redan bestämt sig: Hon skulle testa 5:2-metoden.

Gick med i Wellobes 5:2-program
Några veckor tidigare hade Heléne nämligen sett en dokumentär om Michael Mosley som grundade 5:2-metoden och köpt en 5:2-kokbok. Dessutom hade hon tidigare provat en rad dieter som inte fungerat i längden. Den här gången gick hon med i Wellobes 5:2-program:
– Först tänkte jag att "det här är för svårt, det kommer jag aldrig klara". Jag var nämligen en person som gav upp efter minsta motgång. Men sedan ändrade jag mig och började tänka att "jo, det ska jag visst " istället. Och när jag väl startat märkte jag att det inte var så svårt.

Behöver du göra något åt din vikt? Bli medlem nu och testa Wellobes 5:2-program

Kaffe, broccoli och soppa
Det enda Heléne behövde göra var att välja två fastedagar i veckan då hon skulle hålla sig till max 500 kalorier per dag. Hon valde tisdagar och torsdagar, men bestämde sig för att vara flexibel eftersom hon arbetar med rörelser och lyft och behöver energi för att orka. Ibland bytte hon alltså fastedagar, vilket var helt OK. Det viktiga var ju att de blev av.
– När det gällde maten tog jag kaffe till frukost, saltad broccoli till lunch och lite soppa på kvällen. Jag uteslöt också synligt socker, som juice, söta flingor, vitt bröd, godis och kakor.

Frihet under ansvar
Och visst, första månaden var svår, säger Heléne. Vissa dagar funkade hur bra som helst, andra klättrade hon på väggarna. Och visst fick hon återfall. Därför var på det sätt och vis bra att ha de där andra dagarna, när hon kunde äta lite mer som vanligt.
– Då låg jag på cirka 1500-1600 kalorier per dag och kunde lätt äta en grillad köttbit med pommes frites, bearnaisesås och ett glas vin om jag ville. Det är ju just det som är så bra med 5:2 – den ger verkligen frihet under ansvar.

”Jag har gått, gått och gått
Och redan efter tre veckor kände Heléne effekt, vilket förstås gav en extra push. Inte så mycket på vågen först, men desto mer på midjemåttet. Det i sin tur gav ringar på vattnet och hon började aktivt också att röra på sig mer.
– Jag har inget körkort och häruppe är lokaltrafiken lite sådär. Så eftersom det är en bit till gymmet har jag gått, gått och gått – oftast minst en timme om dagen. Ibland har jag till exempel gått hem från jobbet istället för att bli hämtad, bara det är en och en halv mil. Och nu har jag också börjat springa.

”Jag har fått köpa en helt nya garderob
När Heléne påbörjade sin viktresa hade hon storlek 44. Men nu, för inte så längesedan, tog hon och maken sig in till stan för att köpa ett par nya jeans. Kvar fanns dock bara storlek 40, 38 och 34. Heléne provade storlek 38. Men de simmade hon i.
– Nähä, tänkte jag, då behöver jag storlek 36. Men det fanns ju inte. ”Äh” sa maken då. ”Prova 34 och går det inte så går det inte”. Men kan du tänka dig? De satt som en smäck! Nu har jag fått köpa en helt nya garderob. Vad som också har gjort viktresan enklare är att även min man nu är med på 5:2-dagarna. Vi har gjort det till ett familjeprojekt.

Få tillgång till samma verktyg som Heléne – bli medlem här
KOLLA: Här är andra som har gått ner med 5:2-metoden
Så gick Sandra ner med 5:2-metoden
”Jag skulle kunna fortsätta hela livet”
Testade 5:2 – och gick direkt ner i vikt
Så gick Minna ner i vikt med 5:2-metoden
”Man går inte ner i vikt bara av att träna”
Från diskbråck till historisk viktnedgång

”5:2-metoden fungerade perfekt för mig”
Testade 5:2 – och gick direkt ner i vikt
5:2-metoden hjälpte mig gå ner i vikt

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här