Jill Mattsson, före och efter sin viktnedgång.
Jill Mattsson, före och efter sin viktnedgång. Foto: PRIVAT.

”Min inställning hjälpte mig att gå ner i vikt”

Efter flera misslyckade försök att gå ner 15 kilo ville hon ge upp.
Sedan tipsade vännerna om en metod där man kunde äta som vanligt och ändå gå ner i vikt. Och det blev Jill Mattssons räddning.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

25-åriga Jill Mattsson var större än sina jämnåriga redan i grundskolan. Men det var i de tidiga tonåren som hon insåg att det var övervikt och inte bara några extrakilon som hon hade att göra med.

Köpte godis som tröst

Under sin tid som överviktig hade Jill inga spärrar när det kom till mat, hon åt allt hon var sugen på och lyssnade inte på sin kropp om hon var mätt.
– Var jag sugen på något så åt jag. Efter en jobbig dag köpte jag lösviktsgodis på vägen hem som någon form av tröst trots att det var tisdag. Allt som var gott tog jag extra mycket av och efterrätter var självklara vid restaurangbesök. Jag kunde äta bara för att jag var uttråkad när jag var hemma.

JUST NU: En månad på köpet

"Testade pulverdieter och godisuppehåll"

Under hela denna tiden kände Jill sig obekväm i sin kropp. Då och då testade hon metoder för att gå ner, men ingen funkade.
– Jag försökte med godisuppehåll, pulverdieter och gå på gym för att kompensera osunda matvanor. Dock försvann motivationen alltid efter någon vecka, så ingen metod har varit hållbart i längden.

"Det var detta som hjälpte mig att gå ner i vikt"

När några kompisar till Jill tipsade och berättade om Wellobe kände hon att det kanske skulle kunna funka för henne också. Så hon blev medlem och började direkt.
– Det som tilltalade mig mest i början var att man kunde sköta allt på egen hand och att man inte behövde gå på några möten. Det är detta, plus all uppmuntran, information, bloggar, dagboken och alla goda råd som finns på sidan som hjälpt mig gå ner.

Lyckligare och 15 kilo lättare

I dag har Jill gått ner 15 kilo och känner sig både yngre och starkare. Från att ha vägt 92 kilo är hon nu nere på 77 kilo och fortsätter sin viktresa. Förutom att hon blivit smalare, har även viktresan gett henne ett rikare liv.
– För ett tag sedan åkte jag på en solsemester och insåg att jag tyckte om varenda bild som tagits på mig. Tidigare har jag alltid raderat alla bilder där jag inte tyckt om hur min kropp sett ut. Jag är även mer aktiv och rörlig numera och har märkt att smärtor i kroppen som jag tidigare haft har försvunnit tack vare träning och viktnedgång.

Jills 5 viktknep

1) Det är jätteskönt att ha delmål, så att inte hela vägen känns ouppnåeligt lång.
2) Hitta din träningsform! Det finns något för alla och det gäller att våga prova lite olika former för att märka vad som är rätt för just dig.
3) Be dina närmaste vänner och familj att förstå att du vill göra en förändring. Det blir jobbigt om du måste försvara dina val så fort det bjuds på något och du tackar nej.
4) Visst finns det dagar då det kanske inte blev som man planerat med mat och träning. Då är det viktigt att fundera på varför det gick fel och hur man kan undvika det nästa gång man hamnar i samma situation.
5) Beröm dig själv! Tänk efter vilken tjänst du gör din kropp och alla fördelarna som kommer på köpet. En positiv inställning hjälper jättemycket.
Kom igång med din viktresa

Sofie Strandberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här