Privat

”Jag har alltid älskat mat”

Som tonåring var Ajdin Kurtovic, 28, en vältränad idrottskille.
Men de senaste åtta åren har det spårat ut rejält för småbarnspappan från Växjö.
– Jag har alltid älskat mat och de senaste åren har jag fortsatt att äta i samma takt som jag gjorde när jag tränade och har dessutom börjat gilla sötsaker, säger Ajdin.

När Wellobe annonserade att de skulle starta en 60-dagars utmaning med dietisten Josefine Jonasson var Ajdin Kurtovic, 28, inte sen att anmäla sig.

– Jag behöver verkligen hjälp att ta tag i min vikt. Jag vill inte vara en trött småbarnspappa som inte orkar hänga med i det fullspäckade småbarnstiden men dit kände jag att jag var på väg, säger han.

I dag väger Ajdin 122 kilo till sina 182 centimeter. En vikt han har lagt på sig under de senaste åtta åren.

– När jag var vältränad vägde jag runt 85 kilo men direkt efter att jag slutade träna så började jag gå upp. Först var det lite sambo-kilo och sen blev det mer och mer. När man är nybliven förälder så blir det gärna också lite för mycket mat och mys i soffan och gärna på oregelbundna tider.

Ajdin ser framemot att återuppta träningen när han börjat tappa kilo.

– Jag tänker börja med att fokusera på maten men sen när jag har gått ner en del i vikt tänker jag även att jag ska börja träna, säger han.

Vad är det du behöver mest hjälp med?

– Att byta ut mina matvanor och att lära mig att äta mindre portioner.  Sen behöver jag lära mig att äta regelbundet och äta lite mindre sötsaker.

Vad är dina största fällor?

– För stora portioner, sötsaker och att hålla sig ifrån mat och godis på kvällarna. Det tycker jag är riktigt svårt.

Har du fått några hälsoproblem på grund av din övervikt?

– Nej egentligen inte. Men jag märker att jag inte har samma energi och blir trött snabbare. Det är det viktigaste för mig nu. Att bli piggare och återfå samma energi som jag hade tidigare.

Vad har du för mål med din viktminskning?

– Jag ska ner under 100 kilo.

Hur mycket tror du att du fixar nu under de första 60 dagarna?

– Då siktar jag på att klara en 10-12 kilo. Det viktigaste nu är att bryta vanorna och lära mig hur jag ska leva långsiktigt med de nya.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här