Annelie Melander före och efter sin hälsoresa med Wellobe.

”Jag insåg att jag kan hamna i rullstol”

Hon föddes med ryggmärgsbråck och hade känt sig fysiskt begränsad i princip hela livet.
Efter nya kostvanor, mer motion och en viktnedgång på 24 kilo känner sig Annelie Melander, 45, fräschare än någonsin.
– Jag är mycket piggare i dag än för 10 år sedan, säger hon.

Få tillgång till samma verktyg som Annelie

Det var för två år sedan som Annelie Melander, 45 år, fick nog. Hon var trött på att inte kunna röra sig som hon ville och att vissa dagar inte ens komma upp ur sängen. Annelie föddes med ryggmärgsbråck, har ingen svanskota och lider av en förlamning i underbenen. Viktuppgången till 90 kilo hjälpte inte heller till.
– Jag bokade tid hos min läkare, och då insåg jag att det kan sluta med att jag hamnar i rullstol. Då brast det lite för mig, och jag lovade mig själv att göra allt jag kan för att må bättre, säger Annelie.

JUST NU: En månad på köpet

”Kändes inte som en diet”

Resan mot en hälsosammare liv inleddes. Det första Annelie gjorde var att se över vad hon åt. Hon gjorde inga radikala förändringar, men upptäckte fort att några enkla korrigeringar gav effekt.
– Jag bytte bort vispgrädde till lättare produkter, minskade lite på kolhydraterna och ökade mängden protein och grönsaker, slutade dricka sockersötad läsk och tog bort rent socker överlag, som godis och fikabröd. I övrigt åt jag vanlig mat, det kändes verkligen inte som att gå på diet.
KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Träningen gjorde underverk – för huvudet

Annelie fick snabbt resultat, och efter bara två månader började hon också träna mer regelbundet.
– Det var mest promenader på gå-band till en början. Jag har egentligen aldrig kunnat gå ute speciellt mycket, eftersom jag inte vetat när kroppen säger ifrån. Sen la jag på annan träning, som cykling, styrketräning med kettlebell och på gym. Själva träningen gjorde inte så mycket med vikten, men den gjorde underverk för huvudet och gav min kropp en helt annan form. I slutet på sommaren kommenterade folk att jag såg mer vältränad ut, och då fick jag ännu mer motivation.
Nå din målvikt – med våra verktyg

Kan slippa diabetes-tabletter

I dag har Annelie inte längre några som helst problem att promenera ute. Hon vet att kroppen orkar. Förut var målet att kunna promenera runt samhället där hon bor – nu gör hon det flera gånger i veckan.
– Min kropp mår så mycket bättre nu. Förut hände det att jag inte kom upp ur sängen på morgonen, nu kommer jag inte ens ihåg när det hände senast. Jag är också gladare och piggare, jag känner mig fräschare än för tio år sedan. Dessutom är mitt blodsocker normalt, och om det fortfarande är det i mars behöver jag inte längre ta tabletter för min diabetes typ 2.
Få fler tips och råd – som medlem

Unnar sig

Annelie trodde att det skulle vara betydligt svårare att få ordning på hälsan. Enligt henne kan man till och med unna sig under resans gång, tack vare Wellobes app.
– Jag loggar ju allt jag äter, och ser hela tiden hur mycket jag har kvar att äta innan jag når min rekommenderade kalorinivå. Jag kan äta några ballerina-kex på jobbet utan problem, och händer det att vi äter på Burger King tar jag en vanlig meny med pommes. Det går att göra, bara man inte gör det för ofta.
Sedan starten i april har Annelie, förutom att ha uppnått alla hälsofördelar, gått ner 24 kilo. Nu vill hon fortsätta leva hälsosamt, och inte bara för sin egen skull.
– Jag vill så klart undvika att hamna i rullstol, det är en motivation. Men jag känner också att barnbarn inte är jättelångt bort, och då vill jag vara en pigg och aktiv mormor som orkar leka, busa och hämta på förskolan.

Annelies bästa hälsotips

 1. Tänk på att ha roligt under tiden du gör din resa.
 2. Att banta och att gå ner i vikt är inte samma sak. Gör din resa hållbar för dig, bli inte för extrem.
 3. Bestäm dig. Det är bara du som kan bestämma, ingen annan kan göra det åt dig.
 4. Försök att inte göra maten till problem. Gör inte kosten till ett hinder, utan håll det enkelt. Det går att äta vanlig mat, men att göra den lite nyttigare med små knep.
 5. Håll ut när du hamnar på en viktplatå. Alla hamnar där, men det släpper. Det är bara vågen som står still, du fortsätter göra framsteg med kroppen.

Namn: Annelie Melander
Ålder: 45 år
Bor: Örnsköldsvik
Yrke: Administratör
Längd: 150 cm
Startvikt: 90 kilo
Väger i dag: 66 kilo

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här