PRIVAT

Läkaren: ”Du kommer aldrig kunna bli smal”

Bara några dagar innan hennes planerade gastric bypass fick Therese kalla fötter.  Trots att läkare sagt till henne att hon aldrig skulle kunna gå ner i vikt själv. Idag har Therese Beyer, 32, gjort sig av med nästan 83 kilo – i två omgångar och utan operation.

Testa samma metod som Therese
Liksom resten av sin familj växte Therese Beyer upp på husmanskost. Dessutom gick hon både på gymnastik, ridskola och friidrott. Ändå var hon alltid större än de andra i familjen. Inte direkt tjock men ”alltid kraftigare”, som hon själv uttrycker det.
– I och för sig har jag alltid varit jättejättesvag för choklad. Det är jag fortfarande.

Nådde 100-kilo-strecket

När Therese blev tonåring stod godisautomaterna precis utanför matsalen i skolan, så ofta åt hon det till lunch. Tillslut vägde hon runt 85 kilo till sina 161 centimeter. Och när hon några år senare blev gravid fortsatte det bara. Efter att dottern Emma fötts vägde Therese 100 kilo.
– Jag trodde det skulle försvinna av sig självt, men tvärtom. För varje gång Emma vaknade på nätterna och ville äta åt jag med. Då vägde jag mig heller aldrig, så jag hade noll koll.
Behöver du också komma i form? Testa våra verktyg

JUST NU: En månad på köpet

Bokade en gastric bypass

År 2010 gick Therese med i Wellobe, men förstod egentligen inte vad hon skulle göra. Och kanske var hon heller inte tillräckligt motiverad för att sätta sig in i det.
Två år senare hade hon dock inget val. Då vägde hon 113,7 kilo och väntade på en gastric bypass. Och eftersom läkarna skulle in under levern och skära tvingades hon krympa den – genom att gå ner i vikt.
– Då fick jag bara äta 500 kalorier om dagen och gick på det sättet ner 5 kilo på två veckor.

Avbokade sin operation

Det fick Therese att tro att hon kanske ändå kunde gå ner i vikt, utan att lägga sig under kniven. För egentligen var hon jätterädd. Hon tänkte också på alla biverkningar, då hon förstått att hon inte skulle få fortsatt hjälp efter operationen.
– Dock hade en av läkarna sagt någonting jag aldrig kommer glömma: ”Du kommer aldrig kunna bli smal eftersom du har varit överviktig hela ditt liv”. Då började jag gråta. Ändå bestämde jag mig bara några dagar innan för att avboka operationen.
Testa samma verktyg som Therese

Gick ner till 68,4 kilo

Men Therese läkare hade uppenbarligen fel. Jättefel. För Therese gick återigen med i Wellobe – och gick ner hela 45,4 kilo.
– Vid det laget hade jag ont i knäna och svårt att gå. Så den här gången bestämde jag verkligen mig. Dessutom fick jag mail av Wellobes dietist där hon berättade hur jag skulle äta och träna, vilket hjälpte enormt. Så jag fick verkligen en nystart.

Förändrade Therese liv

Nu började Therese även väga både sig själv och sin mat. Det var guld värt eftersom hon då såg hur mycket hon faktiskt åt. Dessutom började hon promenera. Till en början 1 till 2 kilometer och sedan allt längre eftersom.
En tid senare blev Therese återigen gravid och gick då upp i vikt till 103 kilo. Men nu var det lättare, då Wellobe lärt henne hur hon skulle gå ner sina mammakilon.
– Innan trodde jag att det var av fett man gick upp i vikt, inte kalorier. Bara det förändrade mitt liv.
Kom igång du med – redan idag

”När jag ser gamla bilder börjar jag gråta”

Andra gången gick Therese ner 33,2 kilo och är idag nere på 65,5 kilo. I kläder innebär det en minskning från storlek 56 till 38. Vissa tröjor måste hon till och med köpa i S.
– Det känns väldigt märkligt, eftersom jag ju alltid shoppat på avdelningarna för stora innan. Egentligen borde jag väl sparat de gamla kläderna och bilderna, men samtidigt är det så känsligt så jag börjar bara gråta när jag ser dem.

”Jag är ett levande bevis”

Idag har Therese bara 1 kilo kvar tills hon är tillbaka på 68 igen. Därefter börjar kampen med att hålla den vikten och även för det har Wellobe ett ”Hålla-nollan-program”.
– Skillnaden nu är att jag har jämnat ut saker och ting genom att minska på vissa saker och börjat röra mig mer. Men jag kan ändå äta allt, till och med choklad – fast med måtta. Och konstigt nog tycker jag att det är jätteroligt, eftersom jag hela tiden utmanar mig själv. Så jag är verkligen ett levande bevis på att man faktiskt kan gå ner i vikt utan operation, det är både billigare och bättre på lång sikt. Jag har ju faktiskt gått ner nästan 80 kilo med Wellobes hjälp och det hoppas jag verkligen ska inspirera andra.

Och vad är det med Wellobe som har fått det att funka?
– Vägledningen, informationen och experternas stöd. För man behöver någon som finns där. Sedan använder jag recepten jättemycket. Jag har en hel pärm som vi bläddrar igenom när vi ska handla. Och sedan gör vi matlådor. Och så tycker jag förstås om diagrammen, som visar både hur midjemåttet och BMI:t minskar.
Gör som Therese och börja resan mot din målvikt

Therese bästa tips

1. Våga testa Wellobe. Även om det kan kännas svårt är det värt att ge det en ärlig chans. Börja åtminstone logga all mat och motion, för loggboken ljuger aldrig.

2. Investera i en matvåg. Och provväg sedan i princip allt du ska äta. För även om det ser lite ut kan det vara en hel del kalorier i din mat ändå. Så småningom övar du på det sättet upp ditt ögonmått så att du får ett bra hum om det mesta du stoppar i dig.

3. Ögna igenom innehållsförteckningarna redan i affären. Där kan du också testa Wellobes scanner. Den ger dig snabbt och enkelt det allra viktigaste informationen om det du tänker stoppa i dig.

4. Börja röra på dig. Och nej, det måste vare sig betyda att du måste gå eller springa särskilt långt. Ta det steg för steg och utöka längden eller tempot successivt.

5. Tvinga dig inte att träna saker du inte tycker är kul. Då kommer det aldrig hålla i längden. Satsa istället på saker du verkligen gillar. Testa t ex att simma, det gör jag.
Testa samma metod som Therese

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration

Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här