Therese slapp gastric bypass – tack vare Wellobe.

Läkaren: ”Du kommer aldrig kunna bli smal”

Bara några dagar innan sin gastric bypass fick hon kalla fötter.
Trots att läkaren sagt att hon aldrig skulle kunna gå ner i vikt själv.
Men Therese Beyer, 37, gick ner 83 kilo – i två omgångar och utan operation.

Slipp gastric bypass – testa samma metod som Therese

Therese Beyer är uppväxt på husmanskost. Men trots att hon både gick på gymnastik, ridskola och friidrott var hon alltid större än de andra i familjen. Inte tjock men ”alltid kraftigare”. I och för sig har hon alltid varit svag för choklad. Och i skolan stod godisautomaterna direkt utanför matsalen, så ofta blev det sötsaker till lunch. Tillslut vägde Therese 85 kilo till sina 161 centimeter. Några år senare blev hon gravid och efter att dottern fötts vägde Therese 100 kilo.
– Jag trodde det skulle försvinna av sig självt, men tvärtom. För varje gång min dotter vaknade på nätterna för att äta åt jag med. Då vägde jag mig heller aldrig, så jag hade noll koll.

JUST NU: 50% rabatt

Bokade en gastric bypass

År 2010 gick Therese med i Wellobe, men förstod inte vad hon skulle göra. Kanske var hon heller inte tillräckligt motiverad för att sätta sig in i det.
Två år senare hade hon dock inget val. Då vägde hon 113,7 kilo och väntade på en gastric bypass. Och eftersom läkarna skulle in under levern och skära tvingades hon krympa den – genom att gå ner i vikt.
– Då fick jag bara äta 500 kalorier om dagen och gick därmed ner 5 kilo på två veckor.

Avbokade sin gastric bypass

Det fick Therese att tro att hon ändå kunde gå ner i vikt, utan att lägga sig under kniven. Egentligen var hon jätterädd och tänkte på alla biverkningar eftersom hon inte skulle få fortsatt hjälp efter sin gastric bypass-operation.
– Dock sade en av läkarna någonting jag aldrig kommer att glömma: ”Du kommer aldrig att kunna bli smal eftersom du har varit överviktig hela ditt liv”. Då började jag gråta. Ändå bestämde jag mig bara några dagar innan för att avboka ingreppet.

Undvik gastric bypass och gå ner i vikt på naturlig väg

Gick ner till 68,4 kilo – utan gastric bypass

Men läkaren på gastric bypass-kliniken hade uppenbarligen fel. Jättefel. Therese gick återigen med i Wellobe – och gick ner 45,4 kilo.
– Vid det laget hade jag ont i knäna och svårt att gå. Så den här gången bestämde jag verkligen mig. Dessutom fick jag mail av Wellobe’s dietist där hon berättade hur jag skulle äta och träna, vilket hjälpte enormt. Så jag fick verkligen en nystart.

Förändrade Therese liv

Nu började Therese även väga både sig själv och sin mat. Det var guld värt eftersom hon då såg hur mycket hon faktiskt åt. Dessutom började hon promenera. Till en början 1 till 2 kilometer och sedan allt längre eftersom.
En tid senare blev Therese återigen gravid och gick då upp i vikt till 103 kilo. Men nu var det lättare, då Wellobe lärt henne hur hon skulle gå ner sina mammakilon.
– Innan trodde jag att det var av fett man gick upp i vikt, inte kalorier. Bara det förändrade mitt liv.

Nå din målvikt på ett hälsosamt sätt

”När jag ser gamla bilder börjar jag gråta”

Andra gången gick Therese ner 33,2 kilo och är idag nere på 65,5 kilo. I kläder innebär det en minskning från storlek 56 till 38. Vissa tröjor måste hon till och med köpa i S.
– Det känns väldigt märkligt, eftersom jag ju alltid shoppat på avdelningarna för stora innan. Egentligen borde jag väl sparat de gamla kläderna och bilderna, men samtidigt är det så känsligt så jag börjar bara gråta när jag ser dem.

”Jag är ett levande bevis”

Idag har Therese bara 1 kilo kvar tills hon är tillbaka på 68 igen. Därefter börjar kampen med att hålla den vikten och även för det har Wellobe ett ”Hålla-nollan-program”.
– Skillnaden nu är att jag har jämnat ut saker och ting genom att minska på vissa saker och börjat röra mig mer. Men jag kan ändå äta allt, till och med choklad – fast med måtta. Och konstigt nog tycker jag att det är jätteroligt, eftersom jag hela tiden utmanar mig själv. Så jag är verkligen ett levande bevis på att man faktiskt kan gå ner i vikt utan en gastric bypass, det är både billigare och bättre på lång sikt. Jag har ju faktiskt gått ner nästan 80 kilo med Wellobe’s hjälp och det hoppas jag verkligen ska inspirera andra.

Och vad är det med Wellobe som har fått det att funka?
– Vägledningen, informationen och experternas stöd. För man behöver någon som finns där. Sedan använder jag recepten jättemycket. Jag har en hel pärm med recept från Wellobe som vi bläddrar igenom när vi ska handla. Och sedan gör vi matlådor. Och så tycker jag förstås om diagrammen, som visar både hur midjemåttet och BMI:t minskar.

Gör som Therese och börja resan mot din målvikt

Therese bästa gå-ner-i-vikt-tips

 1. Våga testa Wellobe. Även om det kan kännas svårt är det värt att ge det en ärlig chans. Börja åtminstone logga all mat och motion, för loggboken ljuger aldrig.
 2. Investera i en matvåg. Och provväg sedan i princip allt du ska äta. För även om det ser lite ut kan det vara en hel del kalorier i din mat ändå. Så småningom övar du på det sättet upp ditt ögonmått så att du får ett bra hum om det mesta du stoppar i dig.
 3. Ögna igenom innehållsförteckningarna redan i affären. Där kan du också testa Wellobes scanner. Den ger dig snabbt och enkelt det allra viktigaste informationen om det du tänker stoppa i dig.
 4. Börja röra på dig. Och nej, det måste vare sig betyda att du måste gå eller springa särskilt långt. Ta det steg för steg och utöka längden eller tempot successivt.
 5. Tvinga dig inte att träna saker du inte tycker är kul. Då kommer det aldrig hålla i längden. Satsa istället på saker du verkligen gillar. Testa t ex att simma, det gör jag.

Testa samma metod som Therese

Mer om fetmaoperationer

En fetmaoperation kan vara ett alternativ för att snabbt gå ner i vikt om du har uppnått en vikt som är ohälsosam och till och med farlig. Men, nackdelen med fetmaoperationer är att det finns risk för komplikationer. Du kommer också att behöva förändra dina vanor för resten av livet efter din fetmaoperation – och det kan vara svårt att göra på egen hand.

Snabbfakta om fetmaoperationer

 • De tar mellan 40 och 90 minuter.
 • Du blir nedsövd och opererad med så kallad titthålskirurgi.
 • Du får i regel stanna kvar på sjukhuset några dagar efter din fetmaoperation.
 • De första dagarna efter ingreppet är det vanligt att ha ont i magen.
 • Som en biverkning från läkemedlen kan du också må illa.
 • Det är vanligt att känna sig energilös de första veckorna, eftersom du snabbt går ner i vikt.
 • I början kan du dessutom bara äta flytande mat. Sedan får du övergå till mosad mat och efter några veckor kan du börja äta fastare mat.
 • De flesta är hemma från jobbet två-fyra veckor efter sin fetmaoperation.
 • Efter ett-två år kan du oftast äta lite mer, men oftast mindre än före ditt ingrepp.
 • Vid en gastric bypass kopplas en del av tunntarmen bort och den del som är kvar kan bara bryta ner en liten mängd fett. Därför är det lätt att få diarré om du äter för mycket fett.
 • Diarrén består av fettet som tarmen inte kan ta upp.
 • Även socker och laktos kan orsaka diarré.
 • Det kan också bli fullt i det nya magsäcksröret om du äter för fort, för mycket eller om du inte tuggar tillräckligt. Då tar det stopp och det kan göra att du kräks upp maten.
 • Besvär med diarré och kräkningar kommer direkt efter operationen och avtar efter en tid.
 • En längre tid efter din gastric bypass finns även risk för en rad andra komplikationer.

Läs mer om fetmaoperationer på 1177.se

Få hjälp att gå ner i vikt på naturlig väg – i Wellobe

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Läs även

Kaloriberäknade recept hjälpte Roger ner i vikt

Uteslöt inget – gick ändå ner i vikt

”Man måste få leva också”

”Jag vill vara mamma länge”

”Jag har fått mitt liv tillbaka”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här