Johanna har gått ner 26 kilo med hjälp av loggboken och sin matlagning.

”Jag lagar samma mat jag alltid gjort”

Hon vägde nästan tresiffrigt och skämdes på badhuset med barnen.
Nu har Johanna Fred, 31, gått ner 25 kilo – utan att träna.
– Jag lagar samma mat som jag alltid lagat, säger hon.

Nå DIN målvikt med samma metod som Johanna
Matlagningen har alltid varit en hobby för tvåbarnsmamman Johanna Fred, 31 år. Därför var det naturligt att kosten skulle hamna i fokus när hon bestämde sig för att gå ner i vikt.
I september vägde Johanna 95 kilo. Det märktes i hennes vardag, framför allt psykiskt.
– Jag skämdes över att vara på badhuset med barnen, säger Johanna.

“Handlar inte om att gå ner jättefort”

Men nu skulle det vända. Johanna läste en intervju på Wellobe* och blev inspirerad.
– Den handlade om en tjej som gått ner mycket i vikt utan att träna. Det fastnade jag för, eftersom jag inte heller gillar att träna. Då började jag använda Wellobes mobilapp.
Johanna letade inte efter en “quick fix”, utan en metod som håller i längden. Då är en bra start att det ska vara roligt, så det första hon gjorde var att kolla upp Wellobes receptdatabas.
– Det handlar inte om att gå ner jättefort och sen gå upp igen, det ska vara en ny livsstil. Så jag började med maten eftersom det alltid varit ett intresse. Jag började laga recepten efterhand, och gjorde egna varianter där jag drog ner på sockret och fetthalten. Grädde bytte jag ut mot mandelmjölk, till exempel. 
Så fungerar Wellobe

JUST NU: En månad på köpet

“Det smakar likadant”

På en månad gick Johanna ner sju kilo – sen bara fortsatte det. Hon blev tipsad av en kollega att öppna upp ett Instagram-konto för att dela med sig av recepten och tipsa andra.
– På tre veckor fick jag över tusen följare. Det roliga är att jag egentligen lagar samma mat som jag alltid har gjort, den smakar likadant. Enda skillnaden är att det är mindre fett och socker och färre kalorier.
Sedan starten i september har Johannas resa flutit på smärtfritt. I julas, när kaloririk mat, godis och andra sötsaker vanligtvis flödar bjöd hon sina gäster på en överraskning.
– Jag var lite rädd att jag skulle “trilla dit”. Men i stället för att laga julmat på klassiskt vis gjorde jag det på mitt sätt, med mina recept. Och det var ingen som märkte någon skillnad.
– Det enda jag kan tycka är lite jobbigt är när man äter ute, man vet ju inte riktigt vad maten innehåller. Samtidigt tycker jag att man man ska få unna sig ibland.

“Nu vågar jag visa mig i bikini”

På fem månader har Johanna gått ner 25 kilo – eller 50 smörpaket som hon fick höra från en kompis.
– Förut skämdes jag på badhuset, men nu vågar jag visa mig i bikini. Så har jag inte känt sedan innan första barnet kom, och det är nio år sedan.
Tanken är att ungefär tio kilo till ska bort, sen börjar arbetat med att hålla vikten.
– Men det känns knappt som en utmaning. Jag får ju ägna mig åt mitt största intresse och samtidigt göra massa nytta för kroppen, så det är bara kul.
Få tillgång till ALLA våra verktyg

Johannas tips: Två kalorisnåla recept

Köttfärsgratäng
6 personer, 364 kcal/portion

500g nötfärs
400g vitkål
1 paprika (valfri färg)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl mandelmjölk
1 dl milda mat extra 4%
1 dl sweet chili sås
150 g riven ost mager 12%
3 msk kalvfond
200 g Makaroner
Salt
Peppar
Basilika
Oregano
Salladskrydda
Koka makaroner till hälften klara. Stek köttfärs, lök och vitlök. Tillsätt vitkål och paprika och stek mjukt. Tillsätt mandelmjölk, milda, sweet chilisås och kalvfond. Salta och peppra efter egen smak med de olika kryddorna.
Lägg makaronerna i botten på en ugnssäker form häll köttfärsblandningen över och toppa med osten. Grädda i ugn i ca 15 minuter.
Semlor, 24 styck
182 kcal/styck

25 g jäst för söta degar
2,5 dl osötad mandeldryck
0,25 dl milda curdiness
0,5 dl lätt kesella
1 dl sötströ
7 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 ägg
Värm smör och mandeldrycken fingervarmt och blanda i kesella. Smula jästen i en degbunke och häll över degspadet. Tillsätt sötströ och sedan mjöl och kör allt i en degmaskin tills degen släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca en timme.
Ta ut degen på mjölat bakbord och dela i 24 delar som du rullar till lika stora bollar. Lägg upp på bakplåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg.
Grädda i ugnen ca 5-8 minuter på 225 grader.
Vid servering: skär av toppen fyll med 30 g marzankräm och 30 g vispad milda mat och visp 26 %. Sila lite florsocker över bullen.
Få fler recept och tips på Johannas Instagram-konto Johanna_viktresa
Namn: Johanna Fred
Ålder: 31 år
Bor: Eldberga
Familj: Man, två barn på nio och sex år
Yrke: Lärare
Längd: 167 cm
Startvikt: 95 kg
Väger nu: 70 kg
Målvikt: 62 kg
Bli medlem HÄR

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här