Den uppskattade medlemmen ”Seemlan”.
Den uppskattade medlemmen ”Seemlan”. Foto: PRIVAT.

”Utan Instagram hade jag aldrig klarat att gå ner i vikt”

En bild uppifrån på ett par rosa joggingskor och två i svarta underkläder. "Före" och "Efter". På 31-åriga "Seemlans" Instagram-konto kan man följa hela viktresan, steg för steg. ”Idag är jag äntligen JAG igen. Den känslan är otrolig”, skriver hon.

Eftersom Emelie Johansson, 31, har hund har hon i princip alltid varit fysiskt aktiv. Idag bor hon, sambon och Golden retrievern Sune i ett radhus någon kilometer utanför Karlstad, med ett motionsspår direkt runt husknuten.
– Vi är ofta ute och promenerar, grillar eller plockar blåbär. Trots det hamnade vi i den klassiska sambofällan, säger hon.
Både Emelie och sambon jobbar nämligen på ICA. Det var där de träffades – vid dryckeshyllan. Båda hade varit singlar ganska länge och tyckte det var jättemysigt. Och själva "myset" bestod i att äta pizza eller tacos, se film och äta godis. Den som slutade först handlade helt enkelt med sig allt hem.

JUST NU: En månad på köpet

Hamnade i en svacka

Då tyckte paret ändå att de levde ganska hälsosamt, men tittar man på bilder nu ser man att det inte alls var så, säger Emelie. Visserligen märkte hon att hon gick upp i vikt, men blundade för det och vägde sig sällan. Till slut tog hon modet till sig, då visade vågen 113,4 kilo. Året därpå fick sambon problem med axeln och blev sjukskriven. Och då hamnade båda i en svacka.
– Varje dag i två års tid frågade kollegorna hur det var med min sambo, så jag började allt mer känna att jag behövde någonting positivt i mitt liv som jag själv kunde påverka. Jag började aktivt söka på nätet och hittade då Wellobe.
Behöver du också gå ner i vikt? Få alla verktyg du behöver här

Sög åt sig all information som fanns

Det visade sig passa utmärkt. De första veckorna rullade på hur enkelt som helst, kanske just eftersom Emelie var så motiverad. Hon sög åt sig all information som fanns.
– Jag tror jag läste varenda blogg på hela Mötesplatsen, samtidigt som jag räknade kalorier och vägde och mätte minsta gurkbit. Jag övade också på att känna när jag var hungrig och när jag bara var sugen. Och när jag redan första veckan insåg att min morgonjuice gav mig hela 600 kalorier bara till frukost gick jag stegvis över till lättdryck och så småningom vatten. Det var mycket jag behövde lära mig – steg för steg.

”Allt jag har gjort, har jag gjort steg för steg”

Efter någon månad började Emelie ta korta promenader. Hon berättade också för alla att hon tänkte gå ner i vikt eftersom hon redan tappat 7-8 kilo. Eter ytterligare någon månad, började hon gå ännu längre. Och till slut, att ta lättare löpturer i intervaller.
– Allt jag har gjort, har jag gjort steg för steg. Och det är nog det som har gjort att jag har lyckats. Det har hjälpt mig att hitta en balans som fungerar på sikt. Att dessutom berätta för min omgivning om mina mål har också hjälpt. Och ganska tidigt började jag att posta mina framsteg på Instagram. Exempelvis kunde jag lägga upp en selfie om jag hade varit ute och sprungit och fick genast massa positiva kommentarer – även från folk jag inte kände.
Vill du nå DIN målvikt? Se hur vi kan hjälpa dig

”Jag vill fortsätta inspirera andra”

Tillslut hade Emelie – eller "Seemlans" som hon hette på Instagram – runt 230 följare. Och då var bara drygt 100 av dem folk hon faktiskt kände. Övriga var helt okända människor och andra medlemmar i Wellobe*, därför började hon med regelbundna utmaningar. Den första gick exempelvis ut på att undvika sötsaker i fem veckor (se #seemlansutmaning).
Emelie blev dessutom kontaktad av lokaltidningen och även bloggaren Blondinbella som ville använda hennes före- och efterbilder i sin blogg.
Kul med så mycket uppmärksamhet, vad händer nu?
– Eftersom jag nästan är i mål nu springer jag inte lika mycket utan vill bygga och få en vältränad kropp. Sedan vill jag förstås också fortsätta att inspirera andra!*

Namn: Emelie Johansson
Ålder: 31
Yrke: Butiksmedarbetare
Bor: Karlstad
Familj: Sambo
Längd: 177 cm
Startvikt: 108 kg (feb 2015)
Målvikt: 78 kg
Väger i dag: 79 kg
Kan du också gå ner i vikt med våra verktyg? Prova här

Emelies 3 bästa vikttips

1) För det första måste du veta varför du vill gå ner i vikt, för då ser du tydligare målet.
2) För det andra kan det vara bra att berätta för andra. Alla har någon sorts tävlingsinstinkt inom sig och det är svårare att ge upp när man har berättat för andra. Dessutom behöver man stödet från sin omgivning.
3) För det tredje bör du skynda långsamt och ta ett steg i taget. För få personer kan förändra sina liv på en gång. Börja förslagsvis med en sak, som till exempel kosten.
* Emelies vikt kan komma att ha ändrats sedan artikeln skrevs.

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här