Anja Andersson, om sin hälsoresa i Wellobe.
Anja Andersson, om sin hälsoresa i Wellobe. Foto: PRIVAT

”Nu kommer det gå åt skogen”

I våras bröt Corona-pandemin ut med full kraft.
Men det var inte den som skulle sätta Anja Andersson i karantän.
– Jag drabbades av en neurologisk sjukdom som fick mina käkar att sluta sig och nacke att vrida sig. ”Nu kommer det att gå käpprätt åt skogen” tänkte jag, säger Anja Andersson, 58, som fann sin räddning i bland annat Wellobe.

Nå din målvikt – med samma metod

Anja Andersson är både hälsocoach, hälsoinspiratör och gruppträningsinstruktör, men det är svårare än man tror att coacha sig själv. Till sina klienter vet hon exakt vad hon ska säga, men till sig själv är det värre. Samtidigt som hon har älskat att träna, har hon också älskat att laga och äta mat. Men problemet har varit ”mellanmål” – det hon har ätit mellan målen som inte har varit mat.
– Jag älskar godis, choklad och speciellt glass. Köper min man hem godis kan det räcka i flera veckor, men köper jag en påse tar den slut direkt. Det har liksom inte funnits något stopp. Mina glassportioner har varit helt horribla, med både chokladsås och Non Stop.

JUST NU: En månad på köpet

År av jojobantning

Wellobe* gick Anja med i för åtta år sedan (dåvarande Viktklubb) och gick ner 16 kilo, från 118 till 102 kilo. Hon lagade en hel del recept som bestod av god och enkel husmanskost. Problemet var att hon inte orkade hålla ut, eftersom hon tyckte att hon ”hade annat att pyssla med än att logga mat hela dagarna”. Plus att suget efter glass fortfarande var ett problem.
Följande år pendlade hon upp och ner i vikt och testade bland annat Viktväktarna och en kanadensisk metod som gick ut på att måtta upp mat med sin hand.
– Båda metoderna fungerade bra, jag gick nog ner 10 kilo. Men sedan tröttnade jag igen.

Fick en neurologisk sjukdom

I början av 2020 åkte Anja till Seychellerna. Där fick hon plötsligt problem med käkarna och fick svårt att äta. Däremot drack hon desto mer öl och choklad, så väl hemma igen hade hon gått upp till 110 kilo. Anja fick diagnosen dystoni, en neurologisk sjukdom som fick hennes käkar att slutas och nacke att vridas. Inte dödlig, men kronisk. Det förändrade Anjas liv.
– Vissa dagar var jag glad bara jag kunde ta mig ut för att gå. Andra dagar fick jag nöja mig med rehab. ”Nu kommer det att gå käpprätt åt skogen” tänkte jag. Om jag inte ska gå upp jättemycket i vikt måste jag ändra inställning till det jag stoppar i munnen.

Låter det här som något för dig? Bli medlem

Älskade Wellobes träningsexpert

Anja införde sockerstopp och bestämde sig för att bara äta onyttigheter en dag i veckan. Hon gick även med i Wellobes Facebook-grupp "90 dagar med Mårten Nylén", vilket hon varit tidigare men då som observatör för sina egna klienters skull.
– Nu upptäckte jag hur fantastisk Wellobes träningsexpert Mårten faktiskt var. Jag fullständigt älskade hans sätt att peppa och coacha. Och konceptet var superbra, med inspirerande motivationsmail med kost- och träningstips en gång i veckan. Och hade jag en fråga fanns det alltid någon som kunde svara på den i gruppen, ofta Mårten själv.

Har "hittat koden"

Den här gången loggade Anja sin mat i kombination med den så kallade ”mäta-maten-i-handen-modellen”. Idag har hon gått ner totalt 38 kilo sedan allra första gången hon gick med i Wellobe.
– Jag har försökt gå ner i vikt så länge så jag är jätteglad. Det känns verkligen som att jag har "hittat koden" nu. Nyckeln är att komma till insikt om ens egna problem och där gör Wellobe ett jättebra jobb. Det är helt ärligt en av de bästa hälsosajter som finns, enligt min mening. Jag har tipsat jättemånga av mina klienter.

Prova samma verktyg som Anja

Namn: Anja Andersson
Ålder: 58
Yrke: Hälsocoach och hälsoinspiratör
Bor: Utanför Halmstad
Familj: Gift
Längd: 165 cm
Startvikt: 118 kg
Ny vikt: 79,3 kg

Det här får du som medlem

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här