Foto: PRIVAT. Annika Löfstrand före och efter sin viktnedgång.

Gick ner i vikt – blev smärtfri

Annika Löfstrand, 44, beskriver det senaste året som otroligt kämpigt.
Men nu har hon bara ett par ynka kilo kvar till sin målvikt på 80 kilo.
– När jag startade vägde jag 127 kilo och led av artros. Nu har jag inte ont alls, säger hon.

Få tillgång till samma verktyg som Annika

För det första lever Annika Löfstrand, 43, ett otroligt intensivt liv med en sambo och två barn som går på friidrott, fotboll, pingis och ridning. Utöver det har hon en hund, ett antal sköldpaddor, kaniner, fiskar, höns – och sex hästar. Dessutom arbetar hon som förskollärare, vilket kräver många långa dagar med mycket fysisk rörelse.
– Tillslut började min kropp helt enkelt att säga ifrån. Jag kände mig alltmer orkeslös och fick alltmer ont av artrosen i mitt knä. Och enligt läkarna fanns det bara en sak att göra: All viktnedgång kommer på sikt att vara bra för dina leder, sa de.

Så bar hon sig åt

Annika hade visserligen redan ett medlemskap i Wellobe*, som hon “ströanvänt”. Men den här gången bestämde hon sig på riktigt:
1) Hon började logga allt hon åt
I och med det fick hon en tydligare översikt över vad hon egentligen fick i sig samt hur mycket hon åt. Hon lade därmed till mer grönt i sina måltider och minskade portionerna.
2. Hon började promenera
Och visst var det jättejobbigt i början, hon fick ju ont i knäet av nästan all fysisk rörelse. Men hon började helt enkelt lågt och trappade så småningom upp.
3. Hon började planera bättre
Och det här var kanske nyckeln, eftersom Annika hade så begränsat med tid. Hon började laga matlådor och se till att äta lite mer grönsaker till lunch eller röra sig lite extra om det var så att hon sedan var bortbjuden på middag eller skulle ha myskväll med barnen.
Så fungerar vår tjänst

JUST NU: En månad på köpet

Började promenera

Dessa små relativt enkla förändringar gav resultat snabbare än hon hade trott. Och när Annika väl hade kickat igång sin viktnedgång blev allt annat också lättare.
– I början promenerade jag som sagt bara, först långsamt och sedan längre och snabbare. Efterhand kunde jag börja träna på min crosstrainer direkt hemma i vardagsrummet, kanske två till tre gånger i veckan. Nu kan jag ta en halvtimmes promenad i snabb takt utan att det bekommer mig och köra ett rejält svettigt pass med flås på crosstrainern.
Och vad är det egentligen som har gjort att det har funkat den här gången?
– Jag gav mig fanken på det – samtidigt som min sambo var på. Det blir lättare när man är med på noterna bägge två. Och han har också varit jätteduktig och gått ner runt 20 till 25 kilo på köpet!

Annikas 3 största förändringar

1) Alla positiva hälsovinster
Min artrosvärk har som sagt helt avtagit, dessutom mår jag bättre såväl fysiskt som psykiskt. Och det är klart viktigast av allt.
2) Ett bättre självförtroende
Det blir ju betydligt bättre när man mår bättre och orkar mer och kan hitta kläder som passar i en vanlig affär. Alla de sakerna har fått mig att växa!
3) Positiva kommentarer från alla håll och kanter
Även sådana jag normalt sätt bara hejar på har stannat upp och kommenterat hur mycket jag har gått ner i vikt. Vissa har till och med frågat om jag har opererat mig och då har jag helt enkelt fått förklara att jag bara har börjat logga min mat och motion.
Nå din målvikt med samma metod

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
    Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!
Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här